ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΧΕΩΣ μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας τόσο λόγω των βραχύτερων οικονομικών κύκλων όσο και της αλλαγής της τεχνολογίας δεν αρκεί πλέον η στρατηγική του upskilling ή reskilling για να διατηρήσει ανταγωνιστικό το δυναμικό μιας επιχείρησης. Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες. Βιώνουμε μια νέα βιομηχανική επανάσταση, αυτή του web 4.0, και είναι απαραίτητο να την κατανοήσουμε ως τέτοια και να δημιουργήσουμε αποδοτικούς εργαζόμενους που θα αποδίδουν με βάση τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά εργαλεία συνεχίζουν να αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας, είναι σημαντικό για τα άτομα να βρουν το δικό τους προσωπικό «sweet spot» και να προσφέρουν κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Αυτό απαιτεί μια βαθιά κατανόηση των δυνατοτήτων, των ενδιαφερόντων και των αναγκών του οργανισμού.
Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. Οι οριζόντιες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η λογική, η επίλυση προβλημάτων, η περιέργεια και η προσαρμοστικότητα, γίνονται όλο και πιο πολύτιμες σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας. Τέτοιες δεξιότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μια μηχανή και τα άτομα που τις κατέχουν μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους εργασίας, δίνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης σε κάθε οργανισμό.
Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα newskilling στην πράξη είναι ο ρόλος ενός συμβούλου ηθικής και δεοντολογίας AI (AI Ethics Consultant). Πρόκειται για έναν εντελώς νέο εργασιακό ρόλο που απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων νομικών γνώσεων, γνώσεων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, και τεχνικής γνώσης κατανόησης της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ομαδικότητα και η συνεργασία αλλά και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες γι’ αυτόν τον ρόλο. Οι σύμβουλοι ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται με διάφορα τμήματα και ομάδες για να διασφαλίσουν ότι οι ηθικοί προβληματισμοί ενσωματώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένας σύμβουλος ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση τού ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι ηθική και ευθυγραμμισμένη με τους νομικούς και κοινωνικούς κανόνες – ένας εντελώς νέος ρόλος με έναν πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων για τα σημερινά δεδομένα, απαραίτητος για τη στρατηγική της ανάπτυξης προϊόντων μιας tech εταιρείας. Ο ρόλος αυτός συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Απόδειξη ίσως για την αναγκαιότητα του newskilling και την υιοθέτησή του από τις επιχειρήσεις είναι η εκρηκτική αύξηση των freelancers. Οι τελευταίοι δεν βρίσκουν πλέον έμπνευση αλλά ούτε και λόγο ύπαρξης μέσα σε παραδοσιακά σχεδιασμένους ρόλους εργασίας και δημιουργούν μια δική τους γκάμα υπηρεσιών, τις περισσότερες φορές υψηλότερης αξίας από τους παραδοσιακούς ρόλους εργασίας που κατείχαν. Αποχωρούν και γίνονται freelancers επειδή η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αντανακλαστικά στην εξέλιξη του ρόλου τους.
Με το newskilling οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα και να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις των τεχνολογικών αλλαγών. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βρουν μια καλύτερη αντιστοιχία με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις της Generation Z που διαθέτει μοναδικούς συνδυασμούς δεξιοτήτων και γνώσεων.
Πώς μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία το newskilling; Η εμπειρία μας καταρχάς αναδεικνύει τη χρήση του service design και την εστίαση στη λογική της περσόνας κάθε ρόλου και όχι των requirements. Ποια είναι η καθημερινότητα του ρόλου, ποιες οι προκλήσεις, ποιο το context, ποιες οι συνεργασίες και ποια τα συναισθήματα που οφείλει κάποιος να διαχειριστεί σε έναν συγκεκριμένο ρόλο; Τι είναι χρήσιμο να κάνει και τι όχι ώστε να μην επαναλαμβάνει εργασίες για τις οποίες φροντίζει πλέον η τεχνολογία; Ποια είναι τα τελικά deliverables που απαιτούνται, πού θα συμβάλει ο άνθρωπος και πού η τεχνολογία; Παράλληλα, είναι κρίσιμο να πλαισιώσει τις ειδικές παραμέτρους του ρόλου με τις κομβικές οριζόντιες δεξιότητες και συμπεριφορές που θα ενισχύσουν την επικοινωνιακή ευελιξία και επίδειξη ενσυναίσθησης των στελεχών. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με συστηματικά προγράμματα ανάπτυξης με έμφαση στο empathic leadership, στο reverse mentoring, καθώς και με personal coaching sessions.
Συμπερασματικά, το newskilling είναι το μέλλον της εργασίας. Είναι μια νοοτροπία που αγκαλιάζει τη δυνατότητα των ατόμων να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους σε οργανισμούς, ενώ οι τελευταίοι επωφελούνται σε επίπεδο καινοτομίας, δέσμευσης και ταχύτητας. Αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία, τις τεχνικές γνώσεις και τις οριζόντιες δεξιότητές τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωσή τους και ωφελούν τον οργανισμό στον οποίο δουλεύουν. Η προσέγγιση του newskilling απαιτεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης, καινοτομίας και προσαρμοστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της σταδιοδρομίας τους και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασπάζονται και εφαρμόζουν τη λογική ενός προγράμματος newskilling θα είναι σε θέση να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας και στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον.