Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία; Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι senior consultant στην εταιρεία The Flow Partners.
0

ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΧΕΩΣ μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας τόσο λόγω των βραχύτερων οικονομικών κύκλων όσο και της αλλαγής της τεχνολογίας δεν αρκεί πλέον η στρατηγική του upskilling ή reskilling για να διατηρήσει ανταγωνιστικό το δυναμικό μιας επιχείρησης. Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες. Βιώνουμε μια νέα βιομηχανική επανάσταση, αυτή του web 4.0, και είναι απαραίτητο να την κατανοήσουμε ως τέτοια και να δημιουργήσουμε αποδοτικούς εργαζόμενους που θα αποδίδουν με βάση τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά εργαλεία συνεχίζουν να αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας, είναι σημαντικό για τα άτομα να βρουν το δικό τους προσωπικό «sweet spot» και να προσφέρουν κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Αυτό απαιτεί μια βαθιά κατανόηση των δυνατοτήτων, των ενδιαφερόντων και των αναγκών του οργανισμού.

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. Οι οριζόντιες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η λογική, η επίλυση προβλημάτων, η περιέργεια και η προσαρμοστικότητα, γίνονται όλο και πιο πολύτιμες σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας. Τέτοιες δεξιότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μια μηχανή και τα άτομα που τις κατέχουν μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους εργασίας, δίνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης σε κάθε οργανισμό. 

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα newskilling στην πράξη είναι ο ρόλος ενός συμβούλου ηθικής και δεοντολογίας AI (AI Ethics Consultant). Πρόκειται για έναν εντελώς νέο εργασιακό ρόλο που απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων νομικών γνώσεων, γνώσεων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, και τεχνικής γνώσης κατανόησης της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ομαδικότητα και η συνεργασία αλλά και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες γι’ αυτόν τον ρόλο. Οι σύμβουλοι ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται με διάφορα τμήματα και ομάδες για να διασφαλίσουν ότι οι ηθικοί προβληματισμοί ενσωματώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένας σύμβουλος ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση τού ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι ηθική και ευθυγραμμισμένη με τους νομικούς και κοινωνικούς κανόνες – ένας εντελώς νέος ρόλος με έναν πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων για τα σημερινά δεδομένα, απαραίτητος για τη στρατηγική της ανάπτυξης προϊόντων μιας tech εταιρείας. Ο ρόλος αυτός συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Απόδειξη ίσως για την αναγκαιότητα του newskilling και την υιοθέτησή του από τις επιχειρήσεις είναι η εκρηκτική αύξηση των freelancers. Οι τελευταίοι δεν βρίσκουν πλέον έμπνευση αλλά ούτε και λόγο ύπαρξης μέσα σε παραδοσιακά σχεδιασμένους ρόλους εργασίας και δημιουργούν μια δική τους γκάμα υπηρεσιών, τις περισσότερες φορές υψηλότερης αξίας από τους παραδοσιακούς ρόλους εργασίας που κατείχαν. Αποχωρούν και γίνονται freelancers επειδή η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αντανακλαστικά στην εξέλιξη του ρόλου τους. 

Με το newskilling οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα και να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις των τεχνολογικών αλλαγών. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βρουν μια καλύτερη αντιστοιχία με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις της Generation Z που διαθέτει μοναδικούς συνδυασμούς δεξιοτήτων και γνώσεων. 

Πώς μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία το newskilling; Η εμπειρία μας καταρχάς αναδεικνύει τη χρήση του service design και την εστίαση στη λογική της περσόνας κάθε ρόλου και όχι των requirements. Ποια είναι η καθημερινότητα του ρόλου, ποιες οι προκλήσεις, ποιο το context, ποιες οι συνεργασίες και ποια τα συναισθήματα που οφείλει κάποιος να διαχειριστεί σε έναν συγκεκριμένο ρόλο; Τι είναι χρήσιμο να κάνει και τι όχι ώστε να μην επαναλαμβάνει εργασίες για τις οποίες φροντίζει πλέον η τεχνολογία; Ποια είναι τα τελικά deliverables που απαιτούνται, πού θα συμβάλει ο άνθρωπος και πού η τεχνολογία; Παράλληλα, είναι κρίσιμο να πλαισιώσει τις ειδικές παραμέτρους του ρόλου με τις κομβικές οριζόντιες δεξιότητες και συμπεριφορές που θα ενισχύσουν την επικοινωνιακή ευελιξία και επίδειξη ενσυναίσθησης των στελεχών. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με συστηματικά προγράμματα ανάπτυξης με έμφαση στο empathic leadership, στο reverse mentoring, καθώς και με personal coaching sessions.

Συμπερασματικά, το newskilling είναι το μέλλον της εργασίας. Είναι μια νοοτροπία που αγκαλιάζει τη δυνατότητα των ατόμων να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους σε οργανισμούς, ενώ οι τελευταίοι επωφελούνται σε επίπεδο καινοτομίας, δέσμευσης και ταχύτητας. Αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία, τις τεχνικές γνώσεις και τις οριζόντιες δεξιότητές τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωσή τους και ωφελούν τον οργανισμό στον οποίο δουλεύουν. Η προσέγγιση του newskilling απαιτεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης, καινοτομίας και προσαρμοστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της σταδιοδρομίας τους και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασπάζονται και εφαρμόζουν τη λογική ενός προγράμματος newskilling θα είναι σε θέση να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας και στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM