ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η μόνη περιουσία μας

Η μόνη περιουσία μας Facebook Twitter
Edward Hopper, People in the Sun, 1960
3

Όλοι γεννιόμαστε πλούσιοι. 

Επειδή η μόνη αληθινή μας περιουσία είναι ο χρόνος που μας αναλογεί πάνω στη γη. 

 

Μετρητά, μετοχές, ακίνητα, δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στον επίγειο χρόνο. Ποιος πολυεκατομμυριούχος δεν θα  έδινε όλο το έχει του για ακόμα λίγα χρόνια ζωής;

 

Αλλά ο χρόνος ζωής, δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται, δεν κληρονομείται. Απλώς είναι ένας θησαυρός προορισμένος να ξοδευτεί από τον έχοντα. 

 

Ο χρόνος μας είναι χρήμα που πάει σε ξένες τσέπες. 

Τον εξαργυρώνουμε για φράγκα δουλεύοντας οχτώ δέκα ώρες την ημέρα. Κι αν δεν είναι αρκετές δίνουμε απλόχερα και παραπάνω λες και μας περισσεύουν. 

 

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που έχει τη βασανιστική επίγνωση του χρόνου. Και καμία δυνατότητα να τον αλλάξει. Μόνο πώς θα τον διαθέσει.

 

Ποτέ δε θα μάθουμε πόσο πραγματικά αξίζει η ώρα μας. Γιατί δεν ξέρουμε πόσες ακόμα έχουμε.

 

Ο χρόνος είναι οιονεί πεπερασμένος. 

Η φορά του είναι μη αναστρέψιμη. Περνάει θέλουμε δεν θέλουμε. Κάθε μέρα που φεύγει χάνεται στο παρελθόν. 

 

Είναι συναρπαστικό.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που έχει τη βασανιστική επίγνωση του χρόνου. Και καμία δυνατότητα να τον αλλάξει. Μόνο πώς θα τον διαθέσει.  

 

Όλοι διεκδικούν τον χρόνο μας.

Φίλοι, συγγενείς, αγάπες, συνεργάτες, εργοδότες. Και κανείς δεν μας αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα στην τεμπελιά.  

 

Όμως καλύτερη ζωή σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

 

Ουδείς σοβαρός άνθρωπος σπαταλάει τη ζωή του μόνο για να μαζέψει χρήμα. Να γίνει πλούσιος. 

 

Κατά παράδοξο τρόπο, πλούσιος στον σημερινό κόσμο είναι αυτός που ορίζει το 24ωρο του, όπως ο άεργος, ο μποέμ, ο ανέμελος καλλιτέχνης, ο ρέμπελος. 

 

Η μόνη παραδεκτή συνταγή ευζωΐας είναι να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Και για να ανακαλύψουμε εγκαίρως τι είναι αυτό που θέλουμε, πρέπει να παρακάμψουμε τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς μηχανισμούς χειραγώγησης.

 

Όπως κι αν ξοδέψουμε τον χρόνο μας, δηλαδή τη ζωή μας, δεν υπάρχει περίπτωση στο φινάλε μας να μην το δαιμονίσουμε. 

 

Υπήρχαν και τόσα άλλα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει.  

 

 

Στήλες
3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
1 ) Σε παραγκουπόλεις ζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμοΌνειδος της διεθνούς κοινότητας( 21 Σεπτ 2010 )Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις χωρίς καμία υποδομή, χωρίς υπηρεσίες, και εκτίθενται καθημερινά σε κάθε μορφής κίνδυνο και καταστροφή, κυρίως καταστροφές φυσικές και κλιματικές, ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού .«Περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες ζουν σε τελείως ανθυγιεινά σπίτια, σε πολύ επικίνδυνες περιοχές, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας με θέμα τις καταστροφές στον κόσμο.Σύμφωνα με την έκθεση οι κίνδυνοι σε όσους ζουν σε παράγκες εστιάζονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά κίνδυνος υπάρχει και από τη βία που καρποφορεί σε τέτοιες περιοχές. Ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους μπορεί να φτάσει και το 1,4 δισεκατομμύριο το έτος 2020 εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί «για να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων που ζουν σχεδόν στο δρόμο». 2 ) Το 23,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμαenet.gr, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για μια ενεργειακή επανάσταση που θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.Η ρύπανση του αέρα από τη χρήση των καυσίμων βιομάζας και του άνθρακα σε φτωχές χώρες προκαλεί ετησίως το θάνατο περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπων, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία.Τα καύσιμα από βιομάζα και ο άνθρακας είναι παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό των 6,8 δισεκατομμυρίων.3 ) 2,6 δισεκατομμυρια ανθρωποι δεν εχουν προσβαση σε τουαλετα.Πηγη : Νιου Γιορκ Ταιμς ( 20 Μαρτιου 2008 )
Ενα μεγαλο κομματι της γης - που ζει στην Ανατολη - δε συμφωνει με τον ορισμο του χρονου, οπως τον δινει πιο πανω. Ο κυκλος της "Σαμσαρα" δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενας μηχανισμος επανεμφανισης της ζωης στην κοσμικη ολοτητα της υπαρξης ( κοσμικη γιατι αυτη η επανεμφανιση μπορει να παρει διαφορες μορφες, οχι μονο ανθρωπινη ). Επιπροσθετα, στη Δυση δε δινουμε μοναχα χρονο για φραγκα. Δινουμε και φραγκα για χρονο. Την εποχη που ειχε πρωτοεκλεχθει ο Ομπαμα στην Αμερικη, κοντα στα 100 εκατ. αμερικανων ( σχεδον το ενα τριτο του πληθυσμου της χωρας ) δε δουλευε. Μεσα ‘η διπλα σ αυτους, κοντα στα 50 εκατ. αμερικανοι ζουσαν στη φτωχεια ενω ο μισος πληθυσμος της χωρας αδυνατουσε να γραψει μια επιταγη εστω για $500. Ποσα απ αυτα τα εκατομμυρια φτωχων, εχουν ελευθερο χρονο που τους ενδιαφερει αλλα και οικονομικη επιφανεια να στηριξει ελευθερια επιλογων στο πως να ξοδεψουν τον χρονο τους;Κι αυτοι που εχουν φραγκα, ζουνε και περισσοτερα χρονια, αφου τρωνε καλυτερα και εχουν καλυτερη ιατρικη φροντιδα. Απο που κι ως που γεννιομαστε ολοι πλουσιοι ;Αν το χρημα ειναι χρονος, εχει ακουστα τι θα πει οικονομικη ανισοτητα ; Εχει ακουστα το ονομα Τομας Πικετι και το παγκοσμιως γνωστο βιβλιο του "Κεφαλαιο στον 21 αιωνα" ; Ολο το βιβλιο ασχολειται με το πως ο χρονος ( δηλαδη το χρημα ) μεταβιβαζεται και κληρονομειται.... ΠΗΓΕΣ :1 ) Ενας στους τρεις Αμερικανους ειναι 'η βρισκεται κοντα στο επιπεδο φτωχειας. 
Οι δημοσιογραφοι των Νιου Γιορκ Ταιμς, Τζε'ισον Παρλ, Ρομπερτ Γκεμπελοφ και η Σαμπρινα Ταβερνις αναφερθηκαν προσφατα σε στοιχεια της Απογραφης που δειχνουν οτι 49.1 εκατομμυρια Αμερικανοι ζουν κατω απο το επιπεδο φτωχειας - που ειναι σε γενικες γραμμες $24,343 για μια τετραμελη οικογενεια . 
Ενα επιπροσθετο 51 εκατομμυρια κοσμος ζει στην επομενη κατηγορια που την ονομαζουν "σχεδον φτωχοι" - με εισοδηματα λιγοτερο απο το 50% ανω του επιπεδου φτωχειας. "
( Πηγη : Εντιτοριαλ των Συντακτων των Νιου Γιορκ Τα'ι'μς - 24 Νοεμβριου 2011 / σελιδα Α28 )2 ) Record 95,102,000 Americans Not in Labor Force; Number Grew 18% Since Obama Took Office in 2009http://www.cnsnews.com/news/article/susan-jones/record-95102000-americans-not-labor-force-number-grew-18-obama-took-office3 ) "The Reality Is, Half Of Americans Can’t Afford To Write A $500 Check"http://www.zerohedge.com/news/2017-03-06/half-americans-cant-write-500-check4 ) Το 1979 το περιβοητο 'ενα τοις εκατο' της Αμερικης επαιρνε το 9% του συνολικου ιδιωτικου εισοδηματος της χωρας. Το 2012, το 25%. 
4-β ) Τα κερδη αυξανουν οσο πας πιο ψηλα. 
Το ανω δεκατο του ενα τοις εκατο ειχε το 10% της χωρας. 
Το δε ενα εκατοστο του ενα τοις εκατο το…5% της χωρας. 
Το 2010, 93 % των ετησιων κερδων πηγε στο 1%.
( Πηγη α) " The Great Divergence : America's Growing Inequality Crisis and What We Can Do About It " by Timothy Noah - Πηγη β ) The New Yorker 23 Απριλιου 2012 σελ. 69 ).5) NATION'S POOR AT 49.7M, HIGHER THAN OFFICIAL RATEBY HOPE YEN 
ASSOCIATED PRESSWASHINGTON (AP) -- The number of poor people in America is 3 million higher than the official count, encompassing 1 in 6 residents due to out-of-pocket medical costs and work-related expenses, according to a revised census measure released Wednesday.Based on the revised formula, the number of poor people in 2012 was 49.7 million, or 16 percent. That exceeds the record 46.5 million, or 15 percent, that was officially reported in September.The new measure is aimed at providing a fuller picture of poverty, but does not replace the official government numbers. Put in place two years ago by the Obama administration, it generally is considered more reliable by social scientists because it factors in living expenses as well as the effects of government aid, such as food stamps and tax credits.
Είχα τόσο καιρό να σχολιάσω που αφενός είχα ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης , αφετέρου το πόσο γελοίο είναι το nickname που είχα διαλέξει.Ευχαριστώ για το χρόνο-κείμενο, και ευχαριστώ και την Lifo που μου το έφερε στο πιάτο. Ειλικρινά ευχαριστώ , δεν μπορώ να εκφράσω χωρίς να γίνω γραφική το πόσο με άγγιξε.