ΚΙΝΗΣΗ

Στον γιατρό: «Σας παρακαλώ γιατρέ, λίγο να με εξετάσετε»

Στον γιατρό: «Σας παρακαλώ γιατρέ, λίγο να με εξετάσετε» Facebook Twitter
«Τι λίγο, λίγο έγκυος;».
7

Πριν από περίπου μια επταετία κλήθηκα κι εγώ να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία. Καθότι δεν είχα βύσμα, ξεβράστηκα σ' ένα τελείως ξένο προς εμένα νησί του Αιγαίου στα σύνορα με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια του ΣΠΕΝ (Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων), όμως, ένιωσα μια έντονη ενόχληση στο μάτι. Και επειδή μάτι είναι και δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα, ζήτησα να δω τον γιατρό του στρατοπέδου. Αυτός με εξέτασε, αλλά επειδή δεν ήταν οφθαλμίατρος με παρέπεμψε στο ΣΤΕΠ (άλλο ένα από τα περίφημα στρατιωτικά αρκτικόλεξα). Για να μην κουράζω με ανούσιες λεπτομέρειες, πρόκειται εν πολλοίς για τα στρατιωτικά ιατρεία.


Φυσικά, το ΣΤΕΠ ήταν στην άλλη πλευρά του νησιού. Μπήκα λοιπόν σε μια «καναδέζα» και με μετέφεραν μέχρι εκεί. Ο στρατιωτικός γιατρός με εξέτασε σχολαστικά και μου έκανε αρκετές ερωτήσεις, επειδή όμως ούτε εκείνος ήταν οφθαλμίατρος ούτε και υπήρχε γιατρός με τέτοια ειδικότητα στο στρατόπεδο, με έστειλαν, όπως ορίζει ο κανονισμός, στο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού.

Φτάσαμε εκεί γύρω στο μεσημέρι με το στρατιωτικό ασθενοφόρο. Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούσαν μέχρι τις 14:00. Η ώρα ήταν περίπου 14:10. Μπήκα βιαστικά στο οφθαλμιατρείο χωρίς να χτυπήσω και είπα στον εφημερεύοντα γιατρό το πρόβλημά μου. Και τότε άρχισαν όλα. Ο τύπος με τη λευκή ρόμπα και τα γυαλιά μυωπίας που μάλλον βιαζόταν να γυρίσει σπίτι του μου είπε ότι δεν μπορούσε να με εξετάσει γιατί είχα αργήσει. Προσπάθησα να του εξηγήσω την ιδιαιτερότητα της κατάστασής μου, τις συνθήκες, το πόσο δύσκολο ήταν να ξαναπάω την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας ξανά και ξανά πως είχα αργήσει μόλις δεκα - δεκαπέντε λεπτά. Ήταν ανένδοτος και όσο διαρκούσε ο διάλογος αυτή του η άρνηση μετατρεπόταν σε ένα είδος εριστικής στάσης που με νευρίαζε ακόμη περισσότερο.


Με τα πολλά και αφού η συζήτηση έμοιαζε να μη βγάζει πουθενά, αποφάσισα, παρά την κούραση και την απόγνωσή μου, να επιστρατεύσω όσα αποθέματα ευγένειας είχα για να ψελλίσω ένα: «Σας παρακαλώ γιατρέ, λίγο να με εξετάσετε». Η απάντησή του; «Τι λίγο, λίγο έγκυος;». Εκείνη τη στιγμή ομολογώ ότι θόλωσα και για λίγο ένιωσα σαν εκείνους τους ανθρώπους που ορκίζονται ότι βίωσαν κάποια μεταθανάτια εμπειρία, βλέποντας τη ζωή τους να περνά μπροστά από τα μάτια τους. Μόνο που αντί για σκηνές από το παρελθόν, εγώ είδα ορισμένα από τα «προσεχώς». Πανάκριβες οφθαλμολογικές μονάδες και τραπέζια οργάνων να εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση, τον γιατρό στο πάτωμα, τους δικαστές στο Στρατοδικείο, τη μάνα μου να κλαίει κι εμένα ντυμένο για πάντα στα χακί. Ευτυχώς, δεν έκανα τίποτα απ' όσα φαντάστηκα. Απλώς τον κοίταξα επίμονα μ' ένα βλέμμα που μαρτυρούσε περισσότερο αμηχανία και λιγότερο θυμό (πράγμα για το οποίο μετανιώνω ακόμη και σήμερα) και βγήκα από το ιατρείο χωρίς να πω κουβέντα.

Τελικώς, η ταλαιπωρία μου είχε αίσιο τέλος αφού πριν φύγω από το νοσοκομείο είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και στους επάνω ορόφους. Εκεί βρήκα έναν άλλο οφθαλμίατρο, ο οποίος δέχτηκε αμέσως να με εξετάσει παρότι δεν είχε βάρδια στα εξωτερικά ιατρεία και 'γω δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εκεί. Μου είπε ότι δεν είχα κάτι σοβαρό, μου έγραψε μια συνταγή για σταγόνες νομίζω και με αποχαιρέτησε ευγενικά. Δεν του είπα τίποτα για τον συνάδελφό του.

Τι με δίδαξε αυτή η σύντομη και αναίμακτη εμπειρία μου στις συμπληγάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Να βασίζομαι στην καλοσύνη των ξένων γιατί κάποιες φορές θα με δικαιώνει και να μην αφήσω ποτέ κανέναν να μου ξαναπεί τη φράση «λίγο έγκυος».

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
7

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Συμφωνώ με τους -προφανώς- συναδέλφους (γιατί μόνο γιατροί θα μπορούσαν να σκεφτούν ετσι). Να συμπληρώσω μόνο που ο εν λόγω ιατρός, που ήταν στα ΤΑΚΤΙΚΑ ιατρεία (αρα προγραμματισμένα περιστατικά, με ραντεβού, μη απειλητικά για την ζωή δηλαδή) ενδεχομένως να είχε και 24η εφημερία πιο πριν (+το κανονικό ωράριο της επόμενης ημέρας) και αν το πάμε και ενα βήμα πιο πέρα ΙΣΩΣ να ξαναείχε εφημερία και την επόμενη μέρα πάλι (αρα ουτε 24ωρο να ξεκουραστεί), οπότε μετά απο τόσες ώρες να δείξουμε και μια κατανόηση... Το να βλέπεις ενα γιατρό και να τον κρίνεις είναι το πιο εύκολο, αλλα πιστέψτε με υπάρχει ενα ολόκληρο σύστημα και κόσμος που ο απλός ασθενής δεν το βλέπει και βγάζει λάθος συμπεράσματα...
Δεν θα υπερασπιστώ σε καμία περίπτωση το ειρωνικό σχόλιο, αλλά το γιατρό σίγουρα. Όπως και το δικαίωμά του να τηρήσει το ωράριό του. Δεν ξέρω τι ώρα τελειώνουν τα τακτικά ιατρεία,αλλά έστω δύο όπως λέει ο συντάκτης. Για κακή τύχη τιυ γιατρού λοιπόν,βρισκόταν δέκα λεπτά μετά το σχόλασμα στο ιατρείο. Αυτό που με ενόχλησε,για να μη γίνω πιο περιγραφική,είναι η νοοτροπία, οτι ο γιατρός κάνει λειτούργημα και κατ'επέκταση μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να είναι εκεί 24/7. Όχι αγαπητέ συντάκτη. Το λειτούργημα του γιατρού έχει ωράριο. Για τα επείγοντα υπάρχουν εφημερεύοντες οι οποίοι θα αποφασίσουν να σε παραπέμψουν στην ανάλογη ειδικότητα. Ο γιατρός του τακτικού ιατρείου αν δεν έχει εφημερία,ακριβώς όπως κάθε εργαζόμενος,σχολάει και πάει σπίτι. Πολύ καλά έκανε και τον περιόρισε τον ασθενή. Έπρεπε απλά να τον παραπέμψει στα ΤΕΠ (κατά κόσμον έκτακτα). Αυτός της κλινικής, δε μας λέει κανείς αν μπορεί να ήταν όντως ο εφημερεύων. Και να μην ήταν, εντάξει υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, δε θα τους πω θύματα,αλλά εν τέλει με τέτοιο σύστημα γίνονται.
που λες αυτος ο γιατρος στα ΤΑΚΤΙΚΑ πες οτι ειχε την υπομονη να σε εξετασει, ενα δεκαλεπτο (αν θελεις να κανεις και σωστη εξεταση και οχι του ποδαριου), να γραψει τη γνωματευση να σου δωσει την αναλογη φαρμακευτικη αγωγη. ολα αυτα θα παιρναν βαρια ενα τεταρτο. μεσα σε αυτο το τεταρτο θα ερχοταν αλλος ενας ξεχασμενος γιατι του κοκκινησε το ματι. καπως ετσι μπορει να καθεται αλλες δυο ωρες να εξεταζει, τι λες, εσυ θα το εκανες καθε μερα αυτο; και ολα αυτα για κατι το οποιο εσυ θεωρησες σημαντικο, ενω εν τελει δεν ηταν κατι αμεσα απειλητικο για τη ζωη σου η την οραση σου, πολυ απλα κανενας οπλιτης ιατρος δεν αναλαμβανε την ευθυνη να σου δωσει κολλυριο. τσαντιστηκες λοιπον με τον οφθαλμιατρο που δεν σε εξετασε και (πολυ κακως μεν) σε ειρωνευτηκε αντι να σε καθησυχασει λεγοντας σου οτι δεν εχεις κατι σοβαρο και οτι μπορουσε να σε εξετασει σωστα την επομενη, και δεν τσαντιστηκες με τους οπλιτες που απο την ανικανοτητα τους να κρινουν το επειγον η οχι της καταστασης σου σε υπεβαλαν σε μια ταλαιπωρια. κολλαμε την καραμελα οτι η ιατρικη ειναι λειτουργημα εχοντας το γιατρο του ΕΣΥ να μας εξυπηρετει για ο,τι μας κατεβει ο,τι ωρα να ναι απλα επειδη φοβομαστε, μη σεβομενοι το ωραριο του. μερικοι ειναι ευγενικοι, μερικοι οχι συμβαινει σε ολα τα επαγγελματα.μιλω ως γιατρος του ΕΣΥ, παρολο που το ωραριο μου τελειωνει στις 2:30 επιστρεφω σπιτι 4:30-5:00 προκειμενου να μην αφησω εκκρεμοτητα δυνητικα επιβλαβη για τον ασθενη που εξεταζα στα επειγοντα μεχρι τις 2:45
Δεν υπαρχει λιγο κ πολυ στην εξεταση.Ακυρη η επικλιση σας.Ενας σωστος γιατρος δεν εξεταζει στο ποδι ουτε και ...ολιγην απο τζατζικι....μια χαρα σας απαντησε λοιπον. Εκει που ειναι λαθος ειναι οτι μπορουσε να σας εξετασει ,παρ οτι ειxε περασει το ωραριο του...Ειναι γιατρος οχι κλητηρας!!.fail.
έλα τωρα, πες ότι σε πείραξε που δεν απάντησες στο 'λίγο 'εγκυος'. Να είσαι ετοιμόλογος την επόμενη φορά. Όσο για το ΕΣΥ, αυτός που σε εξέτασε στους πάνω ορόφους από το NHS ήταν?
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε μία τουλάχιστον τέτοια εμπειρία από γιατρό ή νοσηλεύτρια δημόσιου νοσοκομείου; Δεν τσουβαλιάζω τους πάντες, φυσικά και υπάρχουν θαυμάσιοι άνθρωποι, το θέμα όμως παραμένει: να έχεις τον πόνο σου, να υποφέρεις εσύ, η μάνα σου, το παιδί σου, και να έχεις να αντιμετωπίσεις ειρωνεία, απαξίωση ή στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία. Μεγάλη πίκρα, μη σου τύχει.