Cocktail του Βλάση Κανιάρη στην Kalfayan Galleries

Facebook Twitter
0

Η έκθεση φωτίζει μία ακόμα πλευρά του πολυδιάστατου έργου του Βλάση Κανιάρη (1928-2011), ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της Μεταπολεμικής περιόδου.

Το 2009 η ίδια γκαλερί παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορικής σημασίας εγκατάσταση του με τον τίτλο ‘Arrivederci-Willkommen-1976’ που διαπραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης.

 Στην εποχή της ‘Ελληνικής Κρίσης’ και των έντονων κοινωνικο-οικονομικών αναταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εικαστικός λόγος του Βλάση Κανιάρη είναι όχι μόνο τραγικά επίκαιρος αλλά και πιό αναγκαίος από ποτέ. Η νέα παρουσίαση της εγκατάστασης του 1980 με τον τίτλο ‘Cocktail’  συγκεντρώνει και πάλι καίρια χαρακτηριστικά του έργου του Κανιάρη με στόχο να προβληματίσει και να γίνει αφορμή έντονου κοινωνικού διαλόγου θέτοντας ερωτήματα και όχι να προσφέροντας έτοιμες λύσεις-απαντήσεις. 

 Στο έργο ‘Cocktail’ ο Κανιάρης, με αναφορές στην αισθητική της Arte Povera, χρησιμοποίησε απλά, καθημερινά υλικά και αντικείμενα, όπως σύρμα και είδη ρουχισμού για να δημιουργήσει ένα tableau vivant. Οι ανθρώπινες φιγούρες που απαρτίζουν την εγκατάσταση στέκονται μπροστά από μία σειρά αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών, παλαιότερων αλλά και επίκαιρων κάθε φορά με τον χρόνο παρουσίασης της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει τόσο το ‘διάλογο’ μεταξύ των ανώνυμων ‘καλεσμένων-επισκεπτών’ όσο και τη διαλλεκτική σχέση με την επικαιρότητα όπως αυτή παρισφρύει με τη μορφή των αποσπασμάτων από τον Τύπο. Ταυτόχρονα το έργο προσκαλεί και απαιτεί την άμεση αισθητηριακή βίωσή του από το θεατή, ο οποίος μετατρέπεται και αυτός με τη σειρά του σε ‘καλεσμένο-επισκέπτη’.

Ενδεικτικό της δυναμικής του έργου του Κανιάρη ως κοινωνικό-πολιτική μαρτυρία με διαχρονική ισχύ είναι το γεγονός οτι το ‘Cocktail’ εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα-εγκατάσταση που παρουσιάστηκε το 1980 στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του ΦΙΞ (οργάνωση Τεχνοχώρος- Bernier) με τον τίτλο ‘Hélas, Hellas’. Και με αυτή τη φράση -‘Αλίμονο, Ελλάδα’ - έρχεται αντιμέτωπος ο θεατής-επισκέπτης στην έκθεση στην Kalfayan Galleries καθώς μεταξύ άλλων διαβάζει και αποσπάσματα από το Διεθνή Τύπο που αφορούν την ‘Ελληνική Κρίση’ του σήμερα.

 Ο Βλάσης Κανιάρης υπήρξε πάντοτε οξυδερκής παρατηρητής του ιστορικο-κοινωνικού γίγνεσθαι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανήκε στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που έδρασαν την περίοδο του ’60 και του ’70 στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Δημιούργησε μία καθαρά προσωπική εικαστική γλώσσα, τολμώντας να πειραματιστεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα, έξω από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του. Τη δεκαετία του ’60 εισάγει στο έργο του τη χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας, και από το 1971 – έτος όπου δημιουργεί τις πρώτες εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα- και μετά, η ανθρώπινη μορφή εδραιώνεται ως βασική θεματική στο έργο του. 

Το 1988 μαζί με τον Νίκο Κεσσανλή, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, και το 1997 παρουσίασε το έργο του στην Documenta. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή μουσείων όπως TATE MODERN (Λονδίνο) και Ostwall Museum (Ντόρτμουντ) καθώς επίσης και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.



  Kalfayan Galleries   Χάρητος 11, Αθήνα

Εγκαίνια: 24 Μαΐου 2012, 20.00 – 22.00

Διάρκεια έκθεσης : 25 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2012


Δευτέρα, Σάββατο 10.00 - 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 10.00 - 20.00

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ