Είμαστε ανήσυχοι πίθηκοι!

Είμαστε ανήσυχοι πίθηκοι! Facebook Twitter
0

Από τον Γιώργο Καρουζάκη.

 «Ακούς εκεί, καταγόμαστε από τους πιθήκους! Αγαπητέ μου, ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αλήθεια· αν όμως είναι, ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαδοθεί».


Το σχόλιο αποδίδεται στη σύζυγο του επισκόπου του Worcester, όταν της εξήγησαν τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο του Bill Brysson, αυτή τη συναρπαστική μικρή ιστορία περί των πάντων, δεν αποκλείεται να αντιδράσουν όπως η σύζυγος του επισκόπου. Μάλλον δεν θα ήθελαν να διαδώσουν ότι, ακόμα κι αν είναι συνεπείς στους κανόνες υγιεινής, ένα κοπάδι περίπου ενός τρισεκατομμυρίου βακτηρίων βόσκει στις πεδιάδες της σάρκας τους. Αφήστε δε τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που κρέμονται από τα μαλλιά και τις βλεφαρίδες τους, κολυμπούν στην επιφάνεια των ματιών τους ή ανοίγουν τρύπες στο σμάλτο των δοντιών τους!

Όπως καταλαβαίνετε, το βιβλίο του Βryson δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα καλογραμμένο θρίλερ που, όπως συνηθίζουν να σας λένε, κόβει την ανάσα! Δυστυχώς για όλους μας, το υλικό του βιβλίου δεν είναι προϊόν της αχαλίνωτης φαντασίας του συγγραφέα. Είναι η ίδια η πραγματικότητα όπως αναδύεται μέσα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις δεκάδων εκκεντρικών επιστημόνων, που ρίχνουν διαρκώς φως στα μυστήρια του σύμπαντος και της ζωής.

Το μόνο που μας σώζει τελικά είναι το χιούμορ και η ανεπάρκεια του ανθρώπου να εξηγήσει τα πάντα, υπενθυμίζει διαρκώς ο συγγραφέας, στην περιγραφή του μεγάλου ταξιδιού που επιχείρησε στη χώρα της επιστήμης. Για να μιλήσει για τη δημιουργία του σύμπαντος, αυτή την «έξαρση θριάμβου» που δεν μπορεί να περιγραφεί με κανενός είδους λόγια, για το ηλιακό μας σύστημα, τις ανακαλύψεις της χημείας, της παλαιοντολογίας και της αστρονομίας. Το ενδιαφέρον του συγγραφέα εκτείνεται στη δημιουργία της ζωής, στην ομορφιά των κυττάρων, ενώ η περιέργειά του τρέφεται με την πολυπλοκότητα του DNA, την απειλή των ιών ή την εποχή των παγετώνων. Αλλά κυρίως με τη μεταμόρφωση ενός παράξενου πιθήκου, με ανησυχίες, σε άνθρωπο. Στο πλάσμα δηλαδή που έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί και να ερμηνεύει τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει, με… τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Το βιβλίο του Bryson είναι εξαιρετικά γραμμένο, με το χιούμορ και τη σαφήνεια που απαιτεί η περίσταση και η διαχείριση επιστημονικών πληροφοριών. Αν και ανήκει στο είδος των βιβλίων της εκλαϊκευμένης επιστήμης, δεν βρίθει ανακριβειών και παρανοήσεων. Οι ειδικοί επιστήμονες που το έχουν διαβάσει εντόπισαν ελάχιστα λάθη ουσίας.

Τέλος, επειδή διαισθάνομαι ότι είστε ανυπόμονοι να μάθετε αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, σας μεταφέρω πως αυτά τα όντα, αν είναι σε θέση να μας παρατηρούν με τα τηλεσκόπιά τους, αυτό που βλέπουν είναι φως που έφυγε από τη Γη κάπου διακόσια χρόνια νωρίτερα. Συνεπώς δεν βλέπουν εμάς, αλλά τη Γαλλική Επανάσταση και τον Τόμας Τζέφερσον, και ανθρώπους με μεταξωτές κάλτσες και πουδραρισμένες περούκες.

Υπομονή!

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΣΧΕΔΟΝ)

BILL BRYSON

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΣΧΕΔΟΝ)

Εκδόσεις Πόλις

Μτφρ. Ανδρέας & Τεύκρος Μιχαηλίδης

Σελ. 704

Τιμή: €30,00

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ