Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν

Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter
1
Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter
Τα υπερμεγέθη ολογράμματα έγιναν πραγματικότητα με την βοήθεια ενός προτζέκτορα αξίας 120.000 δολαρίων

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή τους από τους Ταλιμπάν, οι τεράστιοι Βούδες και σήμα κατατεθέν της κοιλάδας του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν, έκαναν τα αποκαλυπτήρια τους την προηγούμενη Κυριακή στην περιοχή, με την βοήθεια της 3D τεχνολογίας. Τα εντυπωσιακά ολογράμματα γεμίσαν τις άδειες θέσεις όπου κάποτε στέκονταν οι δυο επιβλητικοί Βούδες και πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα στους 150 ντόπιους κατοίκους που παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή προβολή, παίζοντας μουσική και τραγουδώντας.

Τα υπερμεγέθη ολογράμματα έγιναν πραγματικότητα με την βοήθεια ενός προτζέκτορα αξίας 120.000 δολαρίων, δωρεά δύο καλλιτεχνών από την Κίνα, των Janson Yu και Liyan Hu. Το ζευγάρι ζήτησε άδεια από την UNESCO και την κυβέρνηση της χώρας και ανέλαβε την φιλόδοξη «ανοικοδόμηση» των αγαλμάτων.

Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter
Φωτογραφία χωρίς χρονολόγηση. Ένα τζιπ του στρατού παρκαρισμένο κάτω από το άγαλα του Βούδα

Tα αγάλματα της κοιλάδας του Μπαμιγιάν σε υψόμετρο 2.500 μέτρων αποτέλεσαν για αιώνες τα υψηλότερα αγάλματα με τη μορφή του βούδα σε στάση όρθια και είχαν ύψος 53 και 35 μέτρα. Στον χώρο τον βράχων υπήρχε, μάλιστα, πλήθος από τοιχογραφίες που κοσμούσαν τις γύρω σπηλιές με απεικονίσεις του βούδα σε καθιστή στάση.  Τα δύο αγάλματα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή τον Μάρτιο του 2001 από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν,  λίγους μόλις μήνες πριν την σύνδεσή τους με την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Η κατεδάφιση των δύο αγαλμάτων έγινε μετά από πολλά χρόνια απειλών και την ανακήρυξή τους ως σύμβολα ειδολολατρίας από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Πριν την καταστροφή τους, τα δύο αγάλματα θεωρούνταν σημαντικοί πολιτιστικοί θησαυροί της περιοχής και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Νωρίτερα φέτος, ένας από τους ιθύνοντες της καταστροφής των αγαλμάτων, ο Mirza Hussain δήλωνε στο BBC ότι «το μετάνιωσα τότε, το μετανιώνω σήμερα, θα το μετανιώνω σε όλη μου τη ζωή. Αλλά τότε δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν το έκανα, θα με σκότωναν».

Η περιοχή αποτελεί εδώ και λίγες μέρες Πολιτιστικό Κέντρο της Νότιας Ασίας για το 2015, ενώ η UNESCO ήδη έχει βάλει μπροστά τα σχέδια για την δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή.

Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter
Αφγανός στρατιώτης στέκεται κάτω από το σημείο όπου κάποτε έστεκε το άγαλμα του Βούδα (2002)
Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter
Η αναγέννηση των κατεστραμμένων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν Facebook Twitter

πηγή

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια