ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο live του Κωνσταντίνου Βήτα στο Gagarin205

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο live του Κωνσταντίνου Βήτα στο Gagarin205 Facebook Twitter
0

 

Υπάρχει ένα αόρατο νήμα που ενώνει τα πρόσωπα που έχουν συγκεντρωθεί απόψε το βράδυ στο Gagarin για τον Κωνσταντίνο Βήτα: Αγαπούν τους Στέρεο Νόβα.

Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκαν την δεκαετία του ενενήντα και δεν τους έχουν δει ποτέ live ή αν έχουν «λιώσει τις σόλες τους» στα live τους. Η αγάπη για αυτούς παραμένει. Άφθαρτη.

Ο ΚΒ το ξέρει. Έχει συμφιλιωθεί με αυτή την αγάπη του κόσμου για το παρελθόν του. Έτσι κάθε φορά που λέει «πάμε είκοσι χρόνια πίσω» δεν το κάνει με το βαρίδι της νοσταλγίας κρεμασμένο πάνω του. Τα κομμάτια των Στέρεο Νόβα, «πειραγμένα» έχοντας αποκτήσει μια νέα δυναμική μέσα στο πέρασμα του χρόνου, γίνονται μέρος του παρόντος μας.

Είναι στίχοι και μουσική που οι περισσότεροι κουβαλούμε μέσα μας σε ένα κλειστό κουτί αναμνήσεων. Αρκούν οι πρώτες νότες για ξεχυθούν όλες στο μυαλό μας. Οι σελίδες του 01, μια σπασμένη θήκη cd του Protection των Massive Attack μέσα σε φοιτητικό σάκο, οι ώρες αναμονής στα ΚΤΕΛ με την μουσική τους στο walkman, μια ανατολή σε μπαλκόνι με την μουσική τους, το καυτό τσιμέντο στις αποβάθρες τις Δραπετσώνας λίγο πριν βγουν στην σκηνή.

Μετά έρχονται τα κομμάτια από την «Άγρια χλόη». Καθώς βλέπεις τους νεώτερους να τραγουδάνε με κλειστά μάτια τους στίχους με τις δικές τους αναμνήσεις, τις δικές τους σπασμένες θήκες cd, τις δικές τους ώρες αναμονής, τις δικές τους ανατολές αντιλαμβάνεσαι ότι ο άνθρωπος αυτός και η μουσική του δεν είναι κομμάτι μιας γενιάς. Οι στίχοι και η μουσική του μοιάζουν σαν ποτάμι μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ένα ποτάμι γεμάτο καθαρό νερό έτοιμο να σε λυτρώσει κάθε φορά που βουτάς μέσα του.

Και παραμένει τόσο απλός, σαν να βλέπεις ένα καλλιτέχνη χωρίς παρελθόν να ξεκινάει τώρα την πορεία του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο καλό που έχει κάνει ο ΚΒ απέναντι στον εαυτό του και σε εμάς: Μηδένισε το κοντέρ των Στέρεο Νόβα και την ίδια στιγμή παρέμεινε συνεπής απέναντι στο παρελθόν του.

Παρέμεινε εκείνο το αγόρι που χορεύει πάνω στις μουσικές γέφυρες των κομματιών του και την ίδια στιγμή είναι ένας ενήλικας που κοιτάει το μέλλον. Όχι, δεν έχουμε πολλούς τέτοιους καλλιτέχνες στην ελληνική μουσική του σήμερα και καλό είναι να τους στηρίζουμε. Άλλωστε μας αγαπάει όπως επαναλάμβανε στα encore του.

Το πιστεύουμε το «Σ' αγαπώ», όταν βγαίνει από το στόμα ανθρώπου που δεν σε πρόδωσε μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κωνσταντίνος Βήτα στο γυαλισμένο γαλαξία των Pet Shop Boys

Συνεντεύξεις / Ο Κωνσταντίνος Βήτα στο γυαλισμένο γαλαξία των Pet Shop Boys

Οι Pet Shop Boys επέστρεψαν με ένα δίσκο που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν τους. Ο Κωνσταντίνος Βήτα δοκίμασε να μιλήσει με τον Chris Lowe και νοστάλγησε τις μέρες που δεν έδινε απλά βαριεστημένες, διεκπεραιωτικές συνεντεύξεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ