ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο Open Studio #9 της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο Open Studio #9 της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Facebook Twitter
0

Η λάμψη. Η σκληρή δουλειά. Οι φιλοδοξίες. Η υπερνίκηση των στερεοτύπων. Η απουσία εγωκεντρισμού που συνοδεύει τα πρώτα βήματα κάθε ταλαντούχου ανθρώπου - και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται σταδιακά στην ανοδική πορεία.

Όλα τα παραπάνω ήταν εμφανή στα Open Studios των σπουδαστών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, όπου παρουσίασαν τη δουλειά του φετινού ακαδημαϊκού έτους στο κοινό. Εκείνα τα στοιχεία που επί δεκαετίες ο Έλληνας θεατής χάζευε σε ταινίες τύπου Fame και Save The Last Dance και χαρακτήριζε ως αμερικανιές. Κι όμως, η έκρηξη της χορευτικής μόδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει γαλουχήσει μια νέα γενιά πραγματικών ταλέντων, με λαχτάρα να σπουδάσουν το αντικείμενο στις σωστές καλλιτεχνικές του βάσεις, κάτι που η συγκεκριμένη σχολή προσφέρει απλόχερα και κυρίως δωρεάν.

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο Open Studio #9 της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Facebook Twitter

«Ήταν ένας δύσκολος δρόμος η σωστή λειτουργία μιας κρατικής σχολής χορού στην Ελλάδα, μακριά από κλίκες, αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των παιδιών», μου εξηγεί η Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια του ιδρύματος. «Χρειάζεται όραμα, ορθές επιλογές και διάθεση για πολλή δουλειά από την πλευρά των διδασκομένων, αλλά και των διδασκόντων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες είναι εντελώς αντίξοες, όπως πέρσι που υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τις μισθοδοσίες των καθηγητών. Είμαστε όμως οικογένεια και λειτουργούμε έτσι και για τα παιδιά, πολλά από τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα.»

Κι όταν μιλάμε για σχολή, το εννοούμε με την κυριολεκτική σημασία κι όχι με αυτή που έχουν επιχειρήσει να πλάσουν τα διάφορα τηλεοπτικά talent shows ή οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πλήρες πρόγραμμα τριετών σπουδών, θεωρητικά μαθήματα, αυστηρό απουσιολόγιο, ένας υπέροχος χώρος για τις παραστάσεις (Black Box), εγκαταστάσεις με φουλ παροχές, ακόμα και βιβλιοθήκη 6.500 τόμων σχετικών με την τέχνη του χορού, συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού, σύντομα και μεταπτυχιακό πρόγραμμα και πολλά άλλα που θα ζήλευαν τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. «Τα παιδιά αυτά δεν έχουν προσωπική ζωή», συμπληρώνει ο καθηγητής Νίκος Καλογεράκης. «Πρέπει καθημερινά να ακολουθούν αυστηρή πειθαρχία, να φιλτράρουν και να εξελίσσουν σωστά τις προσλαμβάνουσές τους, ενώ εξελισσόμαστε κι εμείς οι ίδιοι από εκείνα.»

Υψηλό επίπεδο σπουδών, υψηλές απαιτήσεις λοιπόν, που είναι δεδομένες από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει η διαδικασία της επιλογής. Γιατί οι ετήσιες αιτήσεις ξεπερνούν τις 300, ενώ στην αρχή της σεζόν, έπειτα από δύο εβδομάδες «ξεσκαρταρίσματος» μόνο 20-25 παιδιά θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το αποτέλεσμα όμως είναι πραγματικά απόλαυση για τα μάτια και την ψυχή. Ειδική μνεία από τα acts που παρακολούθησα, αξίζει να δώσω στα Μυστικό δείπνο και [LOVE WILL TEAR US APART... AGAIN], που αναφέρονταν στην εξέλιξη των ερωτικών σχέσεων. Το πρώτο ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο, ενώ το δεύτερο με έκανε να δακρύσω.

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο Open Studio #9 της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Facebook Twitter
Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ