Καπνισμένο Τσουκάλι & Time in a Bottle

Facebook Twitter
0

Καπνισμένο Τσουκάλι & Time in a Bottle

 Μετά το 1981, λιγόστεψαν τα παιδιά-θαύματα

Οδυσσέα Γεωργίου, πες την αλήθεια: σου άρεσε πιο πολύ η φωνή του Νίκου Ξυλούρη ή η φωνή του Jim Croce; Πες, μίλα, διαφώτισέ μας. Τι σόι εποχή ήταν εκείνη; Αληθεύει ότι στο ίδιο πάρτι ακουγόταν και το Καπνισμένο Τσουκάλι («Γύρω σε κάθε βλέμμα, το συρματόπλεγμα/ γύρω στην ψυχή μας, το συρματόπλεγμα/ γύρω στην καρδιά μας, το συρματόπλεγμα./ Πολύ κρύο, πολύ κρύο, πολύ κρύο εφέτος») και το Time in a Bottle (If I could save time in a bottle/ The first thing that I'd like to do/ Is to save every day/ ’Til eternity passes away/ Just to spend them with you).

 

Πες, πες, την αλήθεια, μίλα, πες, Οδυσσέα Γεωργίου, πες, πες: Ήταν δυνατόν να διαβάζετε τον Ξένο και το Θάνατος στη Βενετία και το Πλατύ Ποτάμι μαζί και ταυτοχρόνως αναντάμ παπαντάμ σε ταβέρνες και να κατεβάζετε τσίπουρα και μπίρες και κράσους και να καπνίζετε απανωτά τα καρελάκια και τα είκοσι δύο αντινικότ και τα σαντέ και να ξετρελαίνεστε και με κάτι ποιήσεις τύπου «Στην πέτρα σπούδασα την αντοχή/ σπάζοντας πικραμύγδαλα», χάχα χάχα χάχα χα! χαχά χαχά χα!, ή το άλλο, το άλλο, για στάκα να θυμηθώ και το άλλο, α, ναι, ναι, το θυμήθηκα και το άλλο, άκουσον άκουσον, «Έξοδος Κινδύνου./ Ασφάλεια./ Τώρα μου φαίνεται αστείο./ Ήταν ντουλάπα εντοιχισμένη».

 

Πες, Οδυσσέα μου, πες μας Γεωργίου μας, για πες: Πώς, βρε μπαγάσα, καταφέρνατε και συνδυάζατε, σε πάρτι, ρε φίλε, σε πάρτι, σε μεγάλα σαλόνια με έπιπλα βαριά και στο μεταίχμιο των καιρών, με κορνίζες και απλίκες και πολυελαίους, με γονείς λίγο πιο κει, λίγο πιο αλλού, με την Μεταπολίτευση στις πρώτες της επιταχύνσεις, και στα πιο μεθυστικά κοκτέιλ της, πώς, λοιπόν, καταφέρνατε ν’ ακούτε (και να χορεύετε chick to chick) τα λόγια τα εξής: «If Icould make days last forever/ If words could make wishes/ come true/ I'd save every day like  a treasure and then,/ Again, I would spend them with you», και μετά, στο καπάκι, που λέμε τώρα, την σήμερον ημέρα, ν’ ακούτε τα άλλα λόγια, αυτά: «Πιο κοντά. Πιο κοντά. Μουσκεμένα χιλιόμετρα μαζεύονται γύρω τους./ Μέσα στις τσέπες τού παλιού πανωφοριού τους/ έχουν μικρά τζάκια να ζεσταίνουν τα παιδιά./ Κάθονται στον πάγκο κι αχνίζουν απ' τη βροχή και την απόσταση./ Η ανάσα τους είναι ο καπνός ενός τραίνου που πάει μακριά, πολύ μακριά. Κουβεντιάζουν/ και τότε η ξεβαμμένη πόρτα τής κάμαρας γίνεται σα μητέρα που σταυρώνει τα χέρια της και ακούει». Καιαμέσωςμετά: But there never seems to be enough time/ To do the things you want to do/ Once you find them/ I've looked around enough to know/ That you're the one I want to go/ Through time with».

 

Πες, πες, Οδυσσέα!

Μίλα, Γεωργίου!

Εξήγησέ μας!

Για κοίτα μας στα μάτια, λοιπόν, και θυμήσου!

Διαφώτισέ μας, Γεωργίου!

 

Ανάβει τσιγάρο. Με τον μεταλλικό αναπτήρα. Πίνει μια γουλιά. Κλείνει τα μάτια. Από τώρα πάει βολίδα στο τότε. Δεν μένει εκεί. Θυμάται. Λέει: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται».

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Cale, Cage, Cave

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ