Ο μεγαλύτερος θρίαμβος στην διάδοση της γνώσης είναι το άνοιγμα των αρχείων σε όλο τον κόσμο. Κείμενα, ντοκουμέντα, ηχητικά και γραπτά, φωτογραφίες και έργα τέχνης γίνονται κοινό κτήμα όλων, ελεύθερα και on line. Σας παρουσιάζουμε εννιά από αυτά.
1.
Περισσότερες από 15.000 εικόνες είναι αρκετές για να καταλάβει ένας επισκέπτης τον τόπο του. Γεωγραφικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές πληροφορίες, όλες αυτές είναι ελεύθερες στους χρήστες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη TRAVELOGUES - ME TO BΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ.
2.
Τα αρχεία της Wellcome Library, της Λονδρέζικης βιβλιοθήκης που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών ιατρικών εικόνων, εικονογραφήσεων και αρχείων στο κόσμο περιήλθαν πριν από λίγες μέρες στον κόσμο των Creative Commons και της ελεύθερης πρόσβασης. Πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες εδώ.
3.
Περισσότερες από 900.000 εικόνες από την πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού από τα αρχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης. Η πόλη είναι μια μεγάλη βιομηχανική γκαλερί, με τις διαρκείς μεταμορφώσεις της και τις μνημειώδεις εικόνες που την χαρακτηρίζουν.
4.
Στο διαδίκτυο θα είναι σύντομα διαθέσιμο το πλήρες αρχείο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, που περιλαμβάνει την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του. Μεταξύ αυτών βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC2). Τα αρχεία άρχισαν ήδη να «ανεβαίνουν» στο ίντερνετ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο τα έχει πλέον στην ιδιοκτησία του. Δείτε τα αρχεία εδώ.
5.
Για τη δημιουργία αυτής της online συλλογής συνεργάστηκαν το Χάρβαρντ, το Αμχερστ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου και άλλες τέσσερις συλλογές. Παρόλες τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση του ογκώδους έργου της, ο επιμελητής Λέσλι Μόρις, δήλωσε ότι «σκοπός είναι να υποβαθμιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας των ποιημάτων της και να επικεντρωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και μελετητής στο έργο της». Το ανοιχτό πλέον αρχείο των χειρογράφων της Ντίκινσον, συνοδεύεται από το Lexicon, το οποίο περιέχει περισσότερες από 9.000 λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε η Ντίκινσον στην ποίησή της.
6.
Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει πλέον ελεύθερες και στη διάθεση του κοινού για πρώτη φορά και σε απευθείας σύνδεση κάποιες από τις 2.000 ηχογραφήσεις που έχει στη διάθεσή της, των τελευταίων 75 ετών λογοτεχνίας. Το σχέδιο ψηφιοποίησης του αρχείου αυτού έχει ήδη αρχίσει και η υπεύθυνη του προγράμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την ακρόαση της λογοτεχνίας, ειδικά όταν διαβάζεται από τον ίδιο τον δημιουργό. Η καταγεγραμμένη Ποίηση και Λογοτεχνία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
7.
Η Morgan Library & Museum ανακοίνωσε ότι η μεγάλη συλλογή των χαρακτικών του Ρέμπραντ (1606-1669) η οποία θεωρείται η καλύτερη στη Βόρεια Αμερική - έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο.. Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους μελετητές, τους φοιτητές και τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης επιτρέπει την πρόσβαση στη συλλογή από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό ζουμ ώστε να μπορούν να μελετηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες στα έργα. Σχεδόν πεντακόσιες εικόνες υπάρχουν ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του Morgan. Δείτε εδώ μια επιλογή από τα έργα.
8.
Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποίησε ήδη πολύτιμα αρχαία θρησκευτικά χειρόγραφα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των αναγνωστών και διατίθενται δωρεάν προς ανάγνωση μέσω της ιστοσελίδας της. Το Βατικανό έκανε crowdfunding προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το τεράστιο έργο. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ. και κατέχει πάνω από 80.000 χειρόγραφα, χαρακτικά, σχέδια, πλάκες και παλαίτυπα (βιβλία τυπωμένα πριν από το 1500 μ.Χ.), γραμμένα από ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης επιστολές, σχέδια και σημειώσεις από καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Γαλιλαίος, καθώς ιστορικά βιβλία τα οποία αναφέρονται στις συνθήκες που έχουν συναφθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού μπαίνετε από εδώ.
9.
85.000 σπάνιες ταινίες του παγκόσμιου πολιτισμού δωρεάν μέσα από την British Pathé. Ιδρύθηκε το 1890 και άρχισε να καταγράφει κάθε πτυχή του παγκόσμιου πολιτισμού σε φιλμ. Δημιούργησε χιλιάδες ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα online.Ολόκληρη η συλλογή των ταινιών διαρκεί περισσότερες από 3.500 ώρες και μπορείτε να τα δείτε δωρεών στο παρακάτω λινκ: British Pathé
σχόλια