Η Δήμητρα Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982

Η Δήμητρα Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982 Facebook Twitter
0
Η Δήμητρα Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982 Facebook Twitter

Εδώ και μερικές μέρες ανέβηκε ένας θησαυρός στο youtube, που φανερώνει ότι το 1982 η τηλεόραση ακόμη μπορούσε να λειτουργήσει ως φορέας πολιτισμού και όχι ως...πτυελοδοχείο. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο θέμα των βίντεο που παραθέτω, αλλά και στον τρόπο λήψης, ο οποίος επίσης φανερώνει πόσο κινηματογραφικά αντιμετωπιζόταν ένα κατ'οίκον θέαμα πλατιάς κατανάλωσης.

 

Το καλοκαίρι του 1982, λοιπόν, διεξήχθησαν στην Κέρκυρα οι Δεύτεροι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, πάντα υπό την εποπτεία και διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Είχα μία ένσταση για το πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες, Αύγουστο ή Σεπτέμβριο δηλαδή, μια και στη δισκογραφική έκδοση δεν αναγράφονταν οι ημερομηνίες.

 

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τη Δήμητρα Γαλάνη, η ερμηνεύτρια θυμάται πως έγιναν Σεπτέμβριο, λίγες μόνο μέρες μετά το θάνατο του Μάνου Λοΐζου, γι'αυτό και στη μνήμη του τραγούδησε το Ακορντεόν του, ενώ μαζί με τον Χατζιδάκι που διηύθυνε την ορχήστρα, του αφιέρωσαν το κομμάτι Αθανασία από τον ομότιτλο κύκλο τραγουδιών.

 

Η Δήμητρα Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982 Facebook Twitter

 

Εδώ λοιπόν ας σταθούμε, στην εκτός διαγωνισμού συμμετοχή της Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας. Στους Πρώτους Αγώνες, ένα χρόνο πριν, είχαν εμφανιστεί εκτάκτως η Οπισθοδρομική Κομπανία, αλλά και ο Μανώλης Ρασούλης με τη Βάσω Αλλαγιάννη και τον Γιώργο Γαβαλά. Υποτίθεται ότι ο Χατζιδάκις είχε κλείσει τον Βασίλη Τσιτσάνη με το συγκρότημα του να παίξει στο μουσικό διάλειμμα μέχρι να ψηφίσει η επιτροπή, αλλά 15 μέρες πριν ο κορυφαίος λαϊκός συνθέτης τού δήλωσε ότι δε θα μπορέσει να εμφανιστεί. Τη λύση έτσι έδωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, τηλεφωνώντας στον Άγγελο Σφακιανάκη, μέλος των Οπισθοδρομικών.

 

Ξαναπάμε στο 1982. Εκείνη τη χρονιά, ως μουσικό διάλειμμα μέχρι να ψηφίσει η επιτροπή, ο Μάνος Χατζιδάκις αποφάσισε να παρουσιάσει ένα δικό του έργο, αδισκογράφητο ακόμη: τις Μπαλάντες της οδού Αθηνάς με ερμηνευτές τον Ηλία Λιούγκο, τον Βασίλη Λέκκα και τη Ρηνιώ Κουρδάκη. Σημειωτέον, ο Λιούγκος και η Κουρδάκη διαγωνίζονταν στους Δεύτερους Αγώνες Κέρκυρας, ο μεν πρώτος ως τραγουδοποιός με το υπέροχο Νανούρισμα του που αργότερα θα τραγουδούσε η Φλέρυ Νταντωνάκη, η δε Κουρδάκη ως ερμηνεύτρια με το συγκινητικό τραγούδι Βιασμένη.

 

Η Δήμητρα Γαλάνη στους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982 Facebook Twitter

 

Επίτιμος γκεστ όμως του Χατζιδάκι σε εκείνη τη δεύτερη διοργάνωση των Αγώνων Κέρκυρας ήταν σαφώς η Δήμητρα Γαλάνη.

 

Με τη Γαλάνη ο Χατζιδάκις είχε συνεργαστεί δισκογραφικά κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία, αρχικά σε δύο δίσκους που έγιναν εν τη απουσία του στις ΗΠΑ: την Επιστροφή (1970) και Της γης το χρυσάφι (1972) με τις ενορχηστρώσεις του Δήμου Μούτση και του Γιάννη Σπανού αντιστοίχως. Ακολούθησε φυσικά η Αθανασία το 1975.

 

Το 1982, τώρα, η Γαλάνη είχε μόλις συνεργαστεί και με τον Μίκη Θεοδωράκη στον κύκλο λυρικών τραγουδιών Χαιρετισμοί, ενώ είχε ήδη τραγουδήσει στο Μια μέρα ζωής (1980), τελευταίο άλμπουμ του Μάνου Λοΐζου.

 

Ο Λοΐζος πάλι όλο το καλοκαίρι του ΄82 το πέρασε στο εξωτερικό με τα προβλήματα υγείας που οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο του στις 17 Σεπτεμβρίου σε ηλικία μόλις 44 ετών.

 

Στο ακόλουθο ντοκουμέντο από τους Δεύτερους Αγώνες Κέρκυρας η Γαλάνη συγκινημένη τού αφιερώνει το Ακορντεόν (πρώτη εκτέλεση από τον ίδιο τον Λοΐζο στα Τραγούδια του δρόμου του 1975):

 

 

Ένα ακόμη τραγούδι που ακούστηκε εκείνη τη μέρα ήταν και η Αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Η Γαλάνη το προλογίζει, αφιερώνοντας το στον Λοΐζο από κοινού με τον Χατζιδάκι, ο οποίος διευθύνει:

 

 

Εντύπωση όμως προξενεί και το άλλο τραγούδι που ο Χατζιδάκις παρουσίασε με τη Γαλάνη στο περιθώριο των Δεύτερων Αγώνων Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας. Πρόκειται για το Στην οδό του Μπλαμαντό που την ίδια χρονιά θα τραγουδούσαν στην Πορνογραφία ο Ηλίας Λιούγκος ντουέτο με τη Σαπφώ Νοταρά. Οι στίχοι είναι του Ζαν-Πολ Σαρτρ σε ελληνική απόδοση του Αλέξη Σολομού και η συγκεκριμένη βιντεοσκόπηση αποτελεί πραγματικά συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Υπό το αργυρακικό σκηνικό των Αγώνων, ο Χατζιδάκις στο πιάνο συνοδεύει τη Γαλάνη σε μία εξαιρετική χαμηλότονη ερμηνεία του τραγουδιού που έμελλε να γράψει ιστορία και να αποκαλυφθεί πρώτα στην παράσταση και κατόπιν στο δίσκο της Πορνογραφίας!

 

 

Δε γνωρίζω ποιος είναι ο διαχειριστής του καναλιού στο youtube με το όνομα NSoulful Z, πάντως τον ευχαριστώ προσωπικά για την ελεύθερη διακίνηση πολιτισμού που μας πρόσφερε με την ανάρτηση αυτών των ντοκουμέντων από τους Δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ