Η ανθρώπινη πλευρά του αρχηγού των Lcd Soundsystem

Facebook Twitter
2

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που είδα στις Νύχτες Πρεμιέρας και θα  το σκέφτομαι για καιρό: Tο «Shut up and Play the hits» για την τελευταία συναυλία των Lcd Soundsystem στην Νέα Υόρκη.

Πέρα από τα πλάνα της συναυλίας και τον πολύ καλό ήχο του Όπερα θα μείνω στην παρουσία του ιδρυτή τους, του James Murphy. Έκανε κάτι ασυνήθιστο, ίσως την πιο θαρραλέα κίνηση που μπορεί να κάνει ένας σταρ: Έβγαλε το σταριλίκι από την πρίζα και έμεινε ανθρώπινος. Τόσο ανθρώπινος που μερικές φορές σου ερχόταν να φωνάξεις: «Όχι άλλο. Μπορείς να μου δώσεις πίσω αυτό που είσαι στην σκηνή;». Και ακριβώς την στιγμή που σκεφτόσουν αυτό, έπεφταν τα συναυλιακά πλάνα.

Συχνά στα Rocumentary, μέσω συνεντεύξεων φίλων και συγγενών γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφεί η «ανθρώπινη» πλευρά του σταρ. Συνήθως το παιχνίδι χάνεται. Φίλοι και συγγενείς θα πουν για εσένα τα καλύτερα και αυτά που θέλει ο κόσμος, άντε να μιλήσουν και λίγο για τις καταχρήσεις σου που αυτές έτσι και αλλιώς είναι γνωστές από τα περιοδικά. Ορθά επιλέχθηκε να μην γίνει καμία τέτοιου είδους συνέντευξη. Μόνο μια σύντομη παρουσίαση του αδερφού του στην συναυλία.

O James Murphy στην διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης ως αρχηγός των Lcd Soundsystem, πρώτα ήρθε αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο ταμπού των ανθρώπων που ανεβαίνουν στην σκηνή: Το γήρας. Ο δημοσιογράφος δεν του χαρίστηκε αλλά ούτε και ο ίδιος φαινόταν να ζητούσε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση.

«Σταματάω γιατί οι περιοδείες με γερνάνε. Βλέπω φωτογραφίες μετά την περιοδεία του Silver Sound και έχω περισσότερες άσπρες τρίχες. Όταν δεν είμαι σε περιοδεία είμαι ίδιος». Και λίγο αργότερα: «Είμαι 41. Μέχρι να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου θα είμαι 50. Πρέπει να σταματήσω γιατί θέλω να κάνω παιδιά»

Και μετά, εκείνη η αλησμόνητη σκηνή. Μόνο σε μια αποθήκη με τα μουσικά όργανα, συνειδητοποιεί το τέλος της μπάντας. Ξεσπάει σε ένα κλάμα όμοιο με σπαστικό γέλιο, με το πρόσωπο κρυμμένο μέσα στα χέρια του και τις φωτογραφίες από τις περιοδείες της μπάντας να περνάνε μπροστά στα μάτια μας χωρίς να ακούγεται κανένας ήχος σαν ευθεία γραμμή σε καρδιογράφημα.

Αργότερα, σε άλλη μια δυνατή στιγμή: Αμφιβάλλει στιγμιαία για την διάλυση της μπάντας. «Η μεγαλύτερη αποτυχία σας είναι η διάλυση της μπάντας» του λέει ο δημοσιογράφος. «Ξέρεις από την μία θες να είσαι ελεύθερος να παίρνεις το μετρό χωρίς να σε αναγνωρίζουν. Από την άλλη είναι λόγος αυτός για να διαλύσεις ένα συγκρότημα που αγαπάει ο κόσμος; Δεν θα μάθεις ποτέ που θα μπορούσες να φτάσεις» λέει και η κάμερα πέφτει πάνω στο απλανές βλέμμα του.

Ίσως τελικά να μην υπάρχει καμία απάντηση για το αν έπρεπε να συνεχίσουν ή όχι. Μάλλον η απάντηση βρίσκεται σε εκείνη την σκηνή όπου ο Murphy κάθεται κρατώντας ένα πλαστικό ποτήρι γεμάτο καφέ σε κάποιο δρόμο της Νέας Υόρκης  και ο συνεργάτης του λέει: «Η Νέα Υόρκη αλλάζει. Δεν μπορείς να πας κόντρα στο ρεύμα. Και εσύ αλλάζεις».

Μπορεί  τα τελευταία πλάνα να επικεντρώθηκαν στα βουρκωμένα πρόσωπα των οπαδών, όμως συγκινητικότερη από όλες ήταν η παρουσία του ίδιου του πρωταγωνιστή.

Πόσο αγαπάω αυτό το κομμάτι. Ένας χρήστης του youtube το έχει ντύσει με ασπρόμαυρες εικόνες της Νέας Υόρκης:

 


 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
και παραπονιόσαστε μετά ότι οι χίπστερς δεν άφησαν πίσω τους έργο... αυτό δηλαδή τι είναι? αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους : κενό, φαντασμένο, κακή μίνμηση όλων των προτύπων του, ντεκαβλέ - να προσθέσω κι άλλα?...