Δημοσίευμα για τα Γιάννινα έχει η γερμανική Bild στο οποίο αναφέρεται στον «πιο άπελπιν τόπο να ζει κανείς», αφού η ανεργία των νέων στην πόλη των 100 χιλιάδων κατοίκων έχει φτάσει στο 70%.
«Εκεί, κοντά στα αλβανικά σύνορα, στα Ιωάννινα των 100.000 κατοίκων, το ποσοστό ανεργίας ήταν πάντα υψηλό, ωστόσο μετά την κρίση, οι αριθμοί έχουν αγγίξει αστρονομικά ύψη», γράφει ο συντάκτης που καταγράφει και δηλώσεις νέων ανθρώπων, κατοίκων των Ιωαννίνων για την κατάσταση. Στις δηλώσεις τους οι νέοι της πόλης εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τα αποτελέσματα της συνόδου του Βερολίνου για την ανεργία των νέων ενώ η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί τους νέους πίσω στο πατρικό τους σπίτι λόγω της οικονομικής ανέχειας.
Εν τω μεταξύ μόλις πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός δημοσιογράφος Μιχάλης Παντελούρης, διαφωνώντας με την τοποθέτηση του Ρολφ Κλάινε της Bild ως νέου εκπροσώπου Τύπου του υποψήφιου του Spd για την καγκελαρία. Ο Κλάινε είχε γράφει αρκετά επικριτικά άρθρα για την Ελλάδα και ο Παντελούρης παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι είναι μια ατυχής επιλογή που «με θίγει προσωπικά».
«Δεν θα μπορούσα να μείνω σιωπηλός απέναντι σε κάτι που έχω περάσει όλη μου τη ζωή να μάχομαι, απλώς και μόνο γιατί το κόμμα μου θεωρεί ότι θα ωφεληθεί» είπε ο δημοσιογράφος στην Καθημερινή. Μεταξύ άλλων, ο Κλάινε είχε συνυπογράψει ένα από τα «κλασικά έργα της μοντέρνας καταδιωκτικής δημοσιογραφίας», όπως την αποκαλεί ο Παντελούρης, με τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, μπατιρημένοι Ελληνες... και βάλτε και την Ακρόπολη μαζί».
«Στο υπόγειο γκαράζ του σπιτιού που κατοικεί ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο, συνεργάτες της BILD φωτογράφιζαν τα σταθμευμένα πολυτελή αυτοκίνητα, με την ελπίδα κάποιο να ανήκει στον πρέσβη. Θα μπορούσε να γίνει μια ακόμα ιστορία σπατάλης. Δυστυχώς, ανήκαν όλα σ' έναν έμπορο που ζούσε στο κτίριο», λέει ο Παντελούρης.
Για τον Ελληνογερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος από το 2010 εμφανίζεται τακτικά σε τηλεοπτικά πάνελ υπερασπιζόμενος τη θέση της Ελλάδας, ο ρόλος της Bild έχει υπάρξει κρίσιμος. «Δεν έχει εκφράσει τόσο την άποψη του κόσμου όσο την έχει καθοδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο εθνολογικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, διαμορφώνοντας έτσι το αφήγημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης στη Γερμανία. Και καθώς οι πολιτικοί λειτουργούν με γνώμονα την κοινή γνώμη, το στρεβλό αφήγημα βρήκε τη θέση του και στην εθνική πολιτική».
Για τους Ελληνογερμανούς που ζουν στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δύσκολα. «Καθώς είμαι ένα αρκετά προβεβλημένο πρόσωπο, για μένα δεν ήταν τόσο άσχημα. Η άποψη που εκφράζει ο κόσμος για ένα έθνος διαφέρει από αυτό που θα σου πουν κατά πρόσωπο. Ενώ έχω δεχθεί προσβολές και ταπεινώσεις σε e-mail και στο Ιντερνετ, στην πραγματική ζωή δεν έχω ζήσει κάτι πιο δυσάρεστο από ανέκδοτα, πολλά ανέκδοτα, και αμήχανες σιωπές, όταν ο κόσμος μαθαίνει την καταγωγή μου. Φυσικά είναι κουραστικό και φυσικά το να είσαι συνεχώς στο επίκεντρο της κριτικής και απαξίωσης, τόσο σαν Ελληνας αλλά και σαν άτομο, πονάει, αλλά έχω υπάρξει πολιτικά ενεργός όλη μου τη ζωή και δημοσιογράφος όλη την επαγγελματική μου ζωή και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι».
Κι όμως, όπως υπογραμμίζει, σε προσωπικό επίπεδο οι Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες είναι δυνατόν να τους αλλάξεις κάποιες από τις εσφαλμένες αντιλήψεις που έχει προκαλέσει η μιντιακή προπαγάνδα. «Ωστόσο, αισθάνονται προδομένοι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κακής δημοσιογραφίας. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα. Η είδηση ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν καταβληθεί αλλά δανείζονται ως πίστωση και πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογούμενους χάνεται κάπου στο δρόμο. Όμως αυτό θα έκανε όλη τη διαφορά, σωστά;».
Μετά την ηχηρή αποχώρησή του από το SPD ο Παντελούρης δέχθηκε κύμα συμπαράστασης από συντρόφους του. «Παραμένω σοσιαλδημοκράτης, αλλά όχι μέλος του κόμματος. Δεν θα μπορούσα να δεχθώ τη βοήθεια της κακής δημοσιογραφίας και των ανθρώπων που την υπηρετούν. Είναι λάθος. Είμαι περήφανος που είμαι ένας από τους «καλούς», όπως ακριβώς με μεγάλωσε ο Έλληνας πατέρας μου και η Γερμανίδα μητέρα μου. Βλέπεις, οι συνεργασίες λειτουργούν», λέει στην Καθημερινή.
σχόλια