ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πέθανε από καλπάζουσα λευχαιμία ο πρωταθλητής της κωπηλασίας Στρατής Αλεξίδης

Πέθανε από καλπάζουσα λευχαιμία ο πρωταθλητής της κωπηλασίας Στρατής Αλεξίδης Facebook Twitter
21

Φωτό από lesvosnews.gr

Από οξεία λευχαιμία έχασε τη ζωή του ο πρωταθλητής της κωπηλασίας Στρατής Αλεξίδης, σε ηλικία μόλις 26 ετών. Ο νεαρός πρωταθλητής του ΝΑΣ Αίολου Παμφίλων που τον τελευταίο καιρό ζούσε στη Νορβηγία με τη μητέρα του, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία 10 ημερών.

Είχε διακριθεί στο παρελθόν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ενώ είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2003, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Είχε συμμετοχές και σε παγκόσμια πρωταθλήματα μέχρι το 2009 οπότε και σταμάτησε προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η ανακοίνωση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για το θάνατο του Στρατή Αλεξίδη:

«Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον άδικο χαμό του αθλητή της κωπηλασίας Στρατή Αλεξίδη σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Ο Στρατής Αλεξίδης, αθλητής του ΝΑΣ Αίολου Παμφίλων Μυτιλήνης απ' όπου και η καταγωγή του καθώς και του Ομίλου Ερετών, είχε αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής ομάδας και είχε διακριθεί στους διεθνείς στίβους την περίοδο 2003-2006. Στο ενεργητικό του είχε πολλές πανελλήνιες νίκες με τους συλλόγους που αγωνίστηκε.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ και όλη η κωπηλατική οικογένεια απευθύνουν τα θερμά συλληπτήρια τους προς την οικογένεια του άτυχου αθλητή και τους οικείους του.

Καλό ταξίδι Στρατή».

Ελλάδα
21

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Είναι πολύ δυσάρεστη είδηση, αλλά δεν αποκλείεται να είναι σύμπτωση. Κατ'αρχήν δεν γνωρίζουμε κάν αν πρόκειται για την ίδια αρρώστια (οξεία λευκαιμία είναι αρκετά ευρής όρος που συμπεριλαμβάνει πάνω απο μια μορφή λευκαιμίας). Κατα δεύτερον αμφιβάλλω άν είναι υπόθεση εισαγγελικής (;) ερευνας, μάλλον επιδημιολoγικής θα έλεγα. Στην οποία περίπτωση θα ήταν δύσκολο να ερευνηθεί υποθέτω - δυο κρούσματα δεν νομίζω να μπορουν να δώσουν αρκετές πληροφορίες για το άν είναι όντως μία συστάδα κρουσμάτων καρκίνου ή μια πολύ άσχημη σύμπτωση.
Δύο επισημάνσεις/διορθώσεις:Είναι "Λευχαιμία" και όχι λευκαιμία.Επιδημιολογική Λευχαιμία δεν υπάρχει,εκτός αν αναφερόμαστε σε πυρηνική καταστροφή,και εκεί τα αποτελέσματα είναι μαζικά,και μετα απο χρόνια(βλ.Τσερνόμπιλ,Σερβία)και όχι σε εκπροσώπους παγκοσμίου αθλήματος...Και το ξαναλέω,δεν υπάρχουν συμπτώσεις-δυστυχώς-στην επαγγελματική αθλητική Δανιμαρκία...δεν μπορώ να πώ περισσότερα,ο νοών νοείτω...
Ευχαριστώ για την διόρθωση της λέξης "λευχαιμία" - χρησιμοποιούσα την λάθος λέξη όλα αυτά τα χρόνια!Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θεωρείς ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Θα πρέπει να μου εξηγήσεις. Όσο για την επιδημιολογία, κάθε ασθένεια μπορεί να μελετηθεί (και μελετείται) επιδημιολογικά. Γιατί όχι η λευχαιμία; Η επιδημιολογική μελέτη μπορεί να απαντήσει ερωτήσεις όπως, το τί προκαλεί μια συγκεκριμένη αρρώστια, σε τί ποσοστό συναντάται σε διάφορους πλυθησμούς, άν υπάρχουν κάποιες ομάδες με μικρότερo ή μεγαλύτερo κίνδυνο να αρρωστήσουν κ.α.Μπορεί επίσης να απαντήσει ερωτήσεις όπως η συγκεκριμένη - αν δηλάδή, περιπτώσεις που παρουσιάζονται ώς μία συστάδα κρουσμάτων καρκίνου (ή άλλων ασθενειών) έχουν όντως κάτι κοινό (αν για παράδειγμα όλοι οι ασθενείς έχουν εκτεθεί σε έναν κοινό παράγοντα κινδύνου) ή αν πρόκειται για σύμπτωση. Για να μελετήσουν κάτι τέτοιο, οι επιδημιολόγοι θα κοιτάξουν αν πρόκειται για την ίδια ασθένεια, άν είναι σύνηθης ή σπάνια και άν τα ποσοστά της συγκεκριμένης αρρώστιας στην ομάδα υπο μελέτη είναι τα ίδια με τα ποσοστά της ίδιας αρρώστιας στον γενικό πλυθησμό. Χωρίς μια τέτοια μελέτη είναι αδύνατο να αποφανθεί κανείς άν είναι σύμπτωση ή όχι.
Η πιθανότητα να φύγει κάποιος υγιής νέος από οξεία λευχαιμία για τυχαίους λόγους είναι πολύ μικρός. Η πιθανότητα να φύγουν δύο από ένα ολιγάριθμό set υγιών πρωταθλητών της ίδιας ομάδας είναι πολύ μικρότερος. Περισσότερο πιθανή η ύπαρξη μη-τυχαίου αιτιακού παράγοντα που οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σαφώς και πρέπει πολλά πράγματα να εξεταστούν διεξοδικά και αυτό δεν έχει σχέση με την επιδημιολογία που δεν έχει ως αντικείμενο της τις μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά τις αιτίες και τα patterns που εμφανίζονται σε καθορισμένους πληθυσμούς.
Ναί, αλλά αν θεωρείς ότι οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, τότε δεν τις βλέπεις ώς μεμονομένες περιπτώσεις. Τις βλέπεις ώς αλληλένδετες - ότι έχουν μια κοινή αιτία. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει σχέση με την επιδημιολογία. Πώς νομίζεις ότι μελετούνται τέτοια περιστατικά; Στο προηγούμενό μου σχόλιο, εξήγησα περιληπτικά - με τί διαφωνείς;Δεν ξέρεις ποιά είναι τα ποσοστά της συγκεκριμένης (μιας ή δύο) αρρώστιας στις συγκεκριμένες ηλικίες - γιατί δεν ξέρεις για ποιά ακριβώς αρρώστια μιλάμε. Και όσο για την ομάδα, ποιά είναι αυτή; Η εθνική ομάδα; Γιατί όχι οι τοπικές ομάδες (στην οποία περίπτωση θα ήταν δυο μεμονωμένα περιστατικά). ΄Η όλοι οι κωπηλάτες στην Ευρώπη, ή στα Βαλκάνια ή στον κόσμο; Καταλαβαίνεις πιστεύω που θέλω να καταλήξω. Ακόμα και το να καθορίσεις την ομάδα στην οποία υπάρχουν κρούσματα αρρώστιας είναι δύσκολο, δεν είναι κάτι απλό. Και φυσικά, δύο περιστατικά σε μια ομάδα δέκα ανθρώπων μπορεί να φαίνονται πολλά. Ο ίδιος αριθμός σε μια ομάδα εκατό ανθρώπων, μπορεί να αντιπροσωπεύει το 2% των αντρών μεταξύ 18-40 χρονών που παθαίνουν καρκίνο κάθε χρόνο (το παράδειγμα δεν στηρίζεται σε πραγματικά νουμερα).Δεν λέω ότι δεν είναι σύμπτωση, απλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορει κανείς να το υποστηρίξει με σιγουριά, όπως στα σχόλια εδώ.
Αν θεωρείς πως τα δύο περιστατικά είναι correlated (το πιο πιθανό) και πως δεν είναι ανεξάρτητα αυτό που πρέπει να εντοπίσεις είναι την δομή του αιτιακού συνδέσμου. Πιθανό να μιλάμε για common cause που σίγουρα μπορεί να είναι κάτι το ύποπτο. Για να έχει νόημα να μιλάμε για επιδημιολογία ο πληθυσμός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος. Δεν γίνεται ο αριθμός των παρατηρήσεων σου να είναι μικρότερος από εκείνων των σχετικών μεταβλητών! Μπορεί να μην γνωρίζεις για ποια ακριβώς ασθένεια μιλάμε αλλά αν η συγκεκριμένη νόσος ή νόσοι σχετίζονται με την ίδια κοινή αιτία κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν. π.χ. το κάπνισμα συνδέεται με διάφορων ειδών καρκίνους όπως επίσης και με καρδιαγγειακά. Αν το ποσοστό των μανιακών καπνιστών ενός μεγάλου καφενείου που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι αρκετά υψηλότερο από αντίστοιχο του πληθυσμού με τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά μπορούμε να συμπεράνουμε (και αφού πρώτα έχουμε ελέγξει τρίτους παράγοντες) με αρκετά ισχυρή πιστή πως καθοριστικός παράγοντας της εμφάνισης της νόσου υπήρξε το κάπνισμα. Τώρα το πως καθορίζεις την ομάδα σου εξαρτάται από την υπόθεση που καλείσαι να ελέγξεις η οποία σχετίζεται με την αιτιακή δομή (causal structure) που έχεις στο μυαλό σου. Αν αυτό που καλείσαι να ελέγξεις είναι αν το κουπί οδηγεί στην εμφάνιση της λευχαιμίας η ομάδα σου θα είναι όλοι οι κωπηλάτες - από ερασιτέχνες μέχρι επαγγελματίες - όλων των ηλικιών. Αν όμως η υπόθεση σου είναι πως μέλη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας/ κωπηλασίες παίρνουν ντόπες η ομάδα σου θα είναι διαφορετική. Αντιστοίχως αν θες να ελέγξεις αν μέλη της εθνικής ομάδας άρση βαρών ντοπαρίστηκαν (από ότι θυμάμαι μεγάλος αριθμός αυτών παρουσίασε πριν από λίγα χρόνια θετικά τεστ σε παράνομες ουσίες) η ομάδα νομίζω πως είναι σαφής. Βέβαια θα συμφωνήσω πως ισχυρισμοί με σιγουριά ποτέ δεν υπάρχουν. Ωστόσο ορισμένες υποθέσεις είναι περισσότερο πιστευτές από κάποιες άλλες.
Ναι, συμφωνώ απόλυτα και εξέφρασες αυτό που ήθελα να πώ πολύ καθαρότερα.Απλά νομίζω ότι θεωρώ τις συμπτώσεις πολύ πιο πιθανές απ'ότι εσύ ;)Απο την άλλη ο Ελληνικός αθλητισμός έχει πολλά κρούσματα ντοπιγκ - και ναί δεν το αποκλείω να συνέβη κάτι τέτοιο.
Τις νομιζεις εσυ αλλα δεν τις νομιζει η Ιατρικη Βιβλιογραφια και η λογικη.Δεν μιλαμε για απλως ιδιο πληθυσμο,μιλαμε για ιδια ΟΜΑΔΑ,δηλαδη περιορισμενο αριθμο,και το αιτιατο ηταν το ιδιο,οξειες και οι δυο.Συμπτωση ειναι να περασεις κατω απο μια σκαλα και μετα απο 5 λεπτα να σε πατησει αμαξι(ιδεοληψια-ψευδης αιτια),αλλα οχι το συγκεκριμενο περιστατικο.
@sprindolin: Ο ανωτέρω σχολιαστής(αταξινόμητος) με κάλυψε,θεώρησε λοιπόν τις απαντήσεις μου όμοιες και κοινές με του ιδίου.Ξαναλέω πάντως,εύχομαι να είναι τα τελευταία κακά νέα.Δεν είναι δυνατόν απο το "ευ αγωνίζεσθε" να έχουμε περάσει στο "όποιος μείνει όρθιος"(επειδή το απαιτούν τα μετάλλια,οι διαφημιστές,η ΔΟΕ ,κ.ό.κ)...
Λυπάμαι που το λέω,αλλα στον πρωταθλητισμό δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Κατα τα άλλα,τα θερμά μου συλλυπητήρια σε γονείς και συναθλητές του. Εύχομαι και ελπίζω να είναι το τελευταίο περιστατικό.
Συμπτωματικά πριν λίγον καιρό πέθανε κι ένας άλλος αθλητής, κι αυτός Έλληνας, κι αυτός πρωταθλητής της κωπηλασίας, κι αυτός από οξεία λευχαιμία, ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης.