Αθανασίου: «Η απόφαση για τον Σακκά είναι απάντηση…»

Αθανασίου: «Η απόφαση για τον Σακκά είναι απάντηση…» Facebook Twitter
7

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου κ. Κώστα Σακκά στις φυλακές», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή την απόφαση για υπό περιοριστικούς όρους, απελευθέρωση του Κώστα Σακκά.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «εκ του Συντάγματος ουδεμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επιτρέπεται στις κρίσεις των δικαστών, πολλώ δε μάλλον σε μένα, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς μου ως λειτουργού της Δικαιοσύνης και ως πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί πάντοτε το καθήκον της και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες και παθογένειες ετών, με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο όταν κατηγορούμενοι είναι προσωρινώς κρατούμενοι».

«Το κράτος Δικαίου αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της Δημοκρατίας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης. Αυτό είναι η πυξίδα μας και η αδιαπραγμάτευτη αρχή μας» καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σακκάς, προφυλακισμένος επί 2,5 χρόνια με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», αποφυλακίζεται τελικά σήμερα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών υπό περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η καταβολή εγγύησης 30 χιλιάδων ευρώ. Ο Σακκάς νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
"Η πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί πάντοτε το καθήκον της και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες." <- εισάγετε ηχογραφημένο γέλιο.
Το ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δικάσει έναν άνθρωπο 30 μήνες δεν τον προβλημάτισε; Πόσες άλλες υποθέσεις έχουν αναβληθεί, πόσοι άλλοι άνθρωποι έχουν κρατηθεί για μήνες επειδή η δίκη τους παει από αναβολή σε αναβολή (και μια μέρα χωρις λόγο να παραμείνει στη φυλακή κάποιος ακόμη εντός 18μηνου δεν είναι έγκλημα;). Και αντίστροφα, πόσοι εγκληματίες έχουν βγεί χωρίς να δικαστούν;Οι δικαστές που είχαν αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να τιμωρηθούν γιατί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους;
ασε μας ρε αθανασίου που σαι με το ένα πόδι στη δικ.εξουσία και με το αλλο στην εξεταστικη- σε ολες τις μπαντες.. πες ότι φοβήθηκες το πολιτικο κόστος να σου πέθαινε από απεργία πείνας παράνομα προφυλακισμένος μόλις ανέλαβες υπουργάκος και ας τις σάλτσες σου...
...ότι δηλαδή οι διαμαρτυρίες και ο σαματάς δεν έτρεξε την υπόθεση καθόλου. Η... ανεξάρτητη δικαιοσύνη το τακτοποίησε το θέμα! Αν είχα την παραμικρή πίστη στο κράτος μετά από τις συνεχόμενες βλακείες τους τελευταία, θα την έχανα με αυτή τη γελοία προσπάθεια να κάνει το άσπρο-μαύρο ολόκληρος υπουργός.
Κατά την απονομή δικαιοσύνης υπάρχει η πολύ σημαντική αρχή της αναλογικότητας. Από τη στιγμή που η ζωή του Σακκά είχε τεθεί σε κίνδυνο, και με δεδομένο ότι η ζωή αποτελεί το υπέρτατο αγαθό και η προστασία της ζωής τίθεται πάνω από οποιεσδήποτε δικονομικές διαδικασίες, εκρίθη (λογικά μιλώντας) ότι η απόλυση του Σακκά (και επομένως, η προστασία της ζωής του) είναι επιβεβλημένη. Σε αυτό συνηγορεί και ο συνυπολογισμός του κοινού περί του δικαίου αισθήματος, αφού ο Σακκάς έχει αναγορευθεί σε public figure και λαϊκό ήρωα (φαταστείτε δηλαδή τί θα γινόταν εάν πέθαινε λόγω της απεργίας πείνας). Αποφασίστηκε δηλαδή ότι τις σκοπιμότητες της (απολύτως νόμιμης) προφυλάκισής του (και ιδιαίτερα της αποτροπής διαφυγής του κατά το στυλ των Μαζιώτη-Ρούπα) εξυπηρετεί και ο κατ' οίκον περιορισμός του. Προφανώς, θα προτιμούσαν να παραμείνει προφυλακισμένος έως ότου ολοκληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη δίκη, αλλά ΟΚ, και η στενή παρακολούθησή του επίσης αποτρέπει αποφυγή αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων, επαφής με συνεργούς, επανάληψη αδικημάτων, κτλ. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αντίθετο προς τις αρχές της απονομής της δικαιοσύνης - το αντίθετο.