Σάββατο απόγευμα. Το ραντεβού έχει οριστεί στο Skype. Μόνο ήχος, όχι εικόνα. Ο Θάνος, η Αναστασία, η Ελένη και ο Θοδωρής είναι φίλοι από παιδιά. Στα τόσα κοινά τους έχει προστεθεί ακόμα ένα: και οι τέσσερις έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Πρώτα ήταν ο Θάνος. Ο «γενναίος» της παρέας. Ύστερα η Αναστασία και η Ελένη. Όλη η παρέα για τη μαμά Ευρώπη. Ο Θοδωρής για Τορόντο. Καναδά. Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι ακόμα ένα μέρος του νεανικού πληθυσμού της χώρας θα περάσει αυτό το Φθινόπωρο τα σύνορα. Ίσως τελικά τα μοναδικά success stories σε αυτή τη χώρα να είναι η ανεργία και οι βαλίτσες.
«Την απόφαση για Γερμανία την πήρα αναγκαστικά. Τελειώνοντας τη σχολή εργάστηκα για δύο χρόνια σε μία μεγάλη εταιρεία, η οποία κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα να απολυθώ», αναφέρει η Ελένη.
«Οι προσπάθειές μου για να βρω δουλειά τα επόμενα τρία χρόνια δεν είχαν επιτυχία. Περιπλανήθηκα από αγγελία σε αγγελία αναζητώντας κάτι αλλά οι συνθήκες ήταν τραγικές. Λίγες εβδομάδες πριν κλείσω τα εισιτήρια μία φίλη με έφερε σε επικοινωνία με αλυσίδα ρούχων για part time εργασία. Η προσφορά που πήρα ήταν 180 ευρώ συν τη μηνιαία κάρτα μου για το λεωφορείο. Ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα λεφτά;»
Ο Θοδωρής τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει γίνει κάτοικος Καναδά. Στο Facebook του ο τόπος διαμονής έχει αλλάξει από Θεσσαλονίκη σε Τορόντο.
«Δεν θα σταθώ στις διαφορές των δύο χωρών. Ούτε στο πόσο υψηλότερος είναι ο μισθός που μπορείς να βρεις στο εξωτερικό. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και έξω από τα σύνορα αλλά υπάρχει μία αισθητή διαφορά. Έξω υπάρχει αξιοπρέπεια. Στον τρόπο ζωής, στις συνθήκες περίθαλψης, στις δυνατότητες εκπαίδευσης. Κι αυτό το καταλαβαίνεις από τον πρώτο καιρό που θα πατήσεις το πόδι σου. Ίσως είναι η σωστότερη επιλογή που έχω κάνει στη ζωή μου. Κυρίως γιατί ηρέμησα από το άγχος και την παράνοια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία».
Η Αναστασία εδώ και έναν χρόνο χαιρετάει τα αγαπημένα της πρόσωπα μέσω Skype. Το Παρίσι και η Γαλλία έχουν γίνει η νέα κουκίδα στον προσωπικό της χάρτη.
«Στην Ελλάδα χαραμίζεις ένα σωρό λεφτά για να μπεις στο Πανεπιστήμιο, οι γονείς σου ξοδεύουν άλλα τόσα για να βγεις από αυτό και μετά το μόνο που βρίσκεις πλέον στην αγορά εργασίας είναι ένας πενιχρός μισθός για να επιστρέψεις «περήφανος» στο πατρικό σου. Μέχρι να πάρω την απόφαση να φύγω πέρασα από 16 συνεντεύξεις. Στο τέλος καθόμασταν με τους φίλους μου και βάζαμε στοίχημα πόσα «όχι» θα εισπράξω την εβδομάδα».
Η ίδια έρχεται Ελλάδα μόνο Χριστούγεννα, στη μεγάλη άδεια. Τις υπόλοιπες ημέρες την επικοινωνία με τα αγαπημένα της πρόσωπα έχει αναλάβει η τεχνολογία.
«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι όλες τις σημαντικές στιγμές των φίλων μου τις βλέπω από μία οθόνη. Σε γενέθλια και συναθροίσεις εγώ κάθομαι στο γραφείο μου και συμβάλλω στο να σβήσουν τα κεράκια. Κάθε Κυριακή κάνω μία κλήση με τους γονείς μου και τον αδερφό μου. Είναι πάντα μαζεμένοι στο σαλόνι πριν το μεσημεριανό. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα νέα της εβδομάδας. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ευτυχισμένοι που έχω πάρει αυτόν τον δρόμο στη ζωή μου, αλλά πολλές φορές νιώθω ότι δεν αρκεί. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα να αρκείται σε ένα accept και μία πλήρη οθόνη».
Για τον Θάνο η απόφαση να φύγει από την Ελλάδα ήταν μονόδρομος. Τον ακολούθησαν και οι γονείς του. Άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο, αποφάσισαν να τον συντροφεύσουν στην περιπέτεια της Γερμανίας.
«Στην Ελλάδα της κρίσης, ο νέος πτυχιούχος θα πάρει πρώτο μισθό λιγότερα από 500 ευρώ. Αν φυσικά πληρωθεί και όποτε τα πάρει. Με αυτά τα λεφτά το μοναδικό που μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια είναι ένα έφηβο Playmobil. Μόνο αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Ένας άνθρωπος που έχει να πληρώσει ενοίκιο, τρέχοντα έξοδα και τυχόν χαράτσια δεν τα βγάζει πέρα. Δεν ζει, απλά επιβιώνει!», τονίζει με νόημα.
Η σύνδεση μας ολοκληρώνεται. Με χαιρετούν ευγενικά. Ήταν τα παιδιά της γενιάς των 700, των 600, των 500 ευρώ. Η γενιά που μαθαίνει να αγκαλιάζει οθόνες αντί για πρόσωπα. Η γενιά Playmobil. Γιατί δηλαδή τι έχουν τα Playmobil; Μία χαρά τα βλέπω! Αγέρωχα, αγέρωχα. Έχετε δει Playmobil στεναχωρημένο;
σχόλια