O Πάτρικ Μπέιτμαν είναι 26 χρονών, ωραιοπαθής, ρηχός και μάλλον (ανάλογα πώς καταλάβεις την ιστορία) εφιαλτικός δολοφόνος. Ευτυχώς είναι ήρωας βιβλίου και όχι πραγματικός άνθρωπος, αλλά το βιβλίο σε κάνει να αναρωτιέσαι για τον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα, Μπρετ Ίστον Έλις.
To μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1991 μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων, λόγω των βίαιων, ρεαλιστικών περιγραφών. Ο πρώτος εκδοτικός οίκος υποχώρησε, αναφέροντας ως λόγο «διαφορές στην αισθητική». Τελικά τυπώθηκε αρχικά σε περιορισμένα αντίτυπα, και σε μια πολυτελή έκδοση. Στη Γερμανία θεωρήθηκε «επικίνδυνο για τους νέους» και η πώλησή του ήταν με πολλούς περιορισμούς μέχρι το 2000. Στην Αυστραλία απαγορεύτηκε η πώλησή του σε άτομα κάτω των 18. Η ακτιβίστρια Gloria Steinem πάλεψε ενάντια στην κυκλοφορία του βιβλίου και αργότερα, κατά της ταινίας. Η ταινία γυρίστηκε το 2000 και όχι μόνο πήρε καλές κριτικές, αλλά αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το βιβλίο και για τον συγγραφέα, κάνοντας τον γνωστό και σε ακόμη νεαρότερο κοινό.
Ο Πάτρικ Μπέιτμαν ίσως άλλαξε τη σχέση του κοινού με τον πρωταγωνιστή. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στο 2013, βλέπουμε ότι οι πιο αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης έχουν αντι-ήρωες, ανθρώπους με σημαντικά προβλήματα, που βλάπτουν τους γύρω τους, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ζωές τους επειδή ταυτόχρονα κουβαλούν και ένα κρυφό μεγάλο βάρος, κι αυτό το μυστικό τους προκαλεί το ενδιαφέρον. Ο Τόνι Σοπράνο από τους Σοπράνος, ο Γουόλτερ Γουάιτ από το Breaking Bad, o Ντον Ντρέιπερ, σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες του the Game of Thrones, είναι άνθρωποι καταστροφικοί και επικίνδυνοι, αλλά υποφέρουν από τα κρυφά τους τραύματα.
Το πιο αξιαγάπητο τέρας των τηλεοπτικών σειρών των τελευταίων χρόνων, ο Dexter, εμφανίστηκε προκλητικά με μια νέου τύπου ιστορία που μας δυσκόλεψε: είναι σωστό να παίρνουμε το μέρος του, να παρακαλάμε να μην τον πιάσουν; Έχει σημασία το ότι αρχικά τουλάχιστον κυνηγούσε μόνο φριχτούς δολοφόνους; Τους άξιζε αυτό το τέλος;
Μετά την μάλλον αναπάντεχη επιτυχία του Dexter μαζί με μια τελευταία σεζόν που δυστυχώς, πήρε γρήγορα την κατηφόρα (ελπίζω όμως σε καλό τελευταίο επεισόδιο), καινούριοι ταλαιπωρημένοι δολοφόνοι έκαναν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, αλλά χωρίς το λεπτεπίλεπτο οικοδόμημα της ιστορίας του Dexter: Hannibal, the Following, Bates Motel.
Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ο Κρίστιαν Μπέιλ έγινε το πρόσωπο του Πάτρικ, κάνοντας το τόσο επιτυχημένα που για μένα ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να δω τη φωτογραφία του χωρίς να τρομάξω. Ο κύκλος ίσως να κλείσει: το κανάλι FX ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα της συνέχειας του American Psycho, έξω από το προστατευτικό παραπέτασμα του κινηματογράφου. Ο Κρίστιαν θα μπει στα σαλόνια μας μέσω της τηλεόρασης, σε ένα sequel της αρχικής ιστορίας. Ο Πάτρικ είναι πλέον 50 χρονών, αλλά το ίδιο αδίστακτος, απαθής και επικίνδυνος. Τώρα προσπαθεί να μεταδώσει την απόκοσμη σοφία του σε έναν νεαρό, συνεχιστή του νεαρού Πάτρικ. Αν δεν προσλάβουν έναν καταπληκτικό ηθοποιό (όπως τον Michael C. Hall στο Dexter), θα είναι τεράστια αποτυχία.
σχόλια