Eστιατόρια με σκληρές πόρτες (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Τα εστιατόρια στο American Psycho διαδέχονται το ένα το άλλο, τα πιάτα επίσης, όμως μετά το χτύπημα της καλύτερης κάρτας ο Patrick δέχεται ένα ακόμα μεγαλύτερο: υπάρχει ένα νέο εστιατόριο στο Manhattan στο οποίο είναι αδύνατον να κλείσεις τραπέζι. Το μυθικό μέρος αυτό λέγεται Dorsia.

Για το Dorsia μαθαίνουμε από την πρώτη σκηνή: ενώ τρώνε παρακολουθώντας και όλους τους άλλους που βρίσκονται στο ίδιο μέρος μ’αυτούς, ο Patrick έχει βαρεθεί ήδη κι αναρωτιέται μεγαλόφωνα «γιατί δεν είμαστε στο Dorsia;» Αυτό το όνομα μας κυνηγάει σ’όλη την ταινία. Η ερωμένη του, η οποία είναι υπερβολικά ναρκωμένη από τα χάπια που παίρνει με τις χούφτες, δέχεται να βγει μαζί του μόνο όταν της υπόσχεται να την πάει στο Dorsia. Τελικά δεν καταφέρνει να κλείσει τραπέζι και την πάει αλλού- αυτή είναι πολύ χάλια για να το καταλάβει. Είναι πολύ χάλια και για να παραγγείλει (και για να φάει) οπότε της παραγγέλνει τα εξής:

Σούπα φυστικοβούτυρου με καπνιστή πάπια και πουρέ κολοκύθας

Λιθρίνι με βιολέτες και κουκουνάρι

Aυτή τη φορά υποψιαζόμαστε ότι ο συγγραφέας θέλει να κοροϊδέψει τον κύκλο των ανθρώπων που κυκλοφορούν σ’αυτά τα μέρη περισσότερο για να τους δουν παρά για να φάνε. Κάποια στιγμή οι ήρωες αναρωτιούνται αν το τάδε εστιατόριο έχει “tuna Carpaccio” ή “tuna cappuccino”.

Την επόμενη μέρα στο γραφείο ένας συνάδελφος του Patrick λέει παρεμπιπτόντως ότι το πιάτο αχινού στο Dorsia είναι πολύ καλό. Με φρίκη ο Jason μαθαίνει ότι αυτός ο συνάδελφος όχι μόνο πήγε, αλλά πήγε και Παρασκευή βράδυ! Είναι ο ίδιος συνάδελφος που είχε την καταπληκτική κάρτα. Ο Patrivk δεν έχει άλλη λύση: τον καλεί για δείπνο (δυστυχώς και πάλι δεν πάνε στο Dorsia) και μετά τον σκοτώνει.

Καθώς τον σκοτώνει ουρλιάζει: TRY GETTING A RESERVATION AT DORSIA NOW YOU FUCKING STUPID BASTARD! YOU, FUCKING BASTARD!


(Όποιος δε γελάει εδώ, δεν έχει καθόλου χιούμορ:))

H ταινία τελειώνει χωρίς να δούμε ποτέ το Dorsia από μέσα. Παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Το μόνο που καταφέρνει ο Patrick όταν παίρνει τηλέφωνο για να κλείσει τραπέζι είναι να ακούσει αυτόν που σηκώνει το τηλέφωνο να ξεκαρδίζεται από την εξωφρενική και αφελή απαίτηση. Κάπου διάβασα (δυστυχώς δε θυμάμαι που) την εμπειρία κάποιου που έχει πάθει αυτό αλλά στ’ αλήθεια.  Φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν έχει αμφιβολία ότι αυτά τα πράγματα γίνονται πράγματι. Τελευταία άκουσα 2 σεφ (όχι έλληνες) να λένε το εξής: "Το εστιατόριό μου έχει τόσο κόσμο που οι γονείς μου προσπαθούν να κλείσουν μήνες τραπέζι."

Πείτε με συντηρητική, αλλά αν ήμουν σεφ και συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα υπερηφανευόμουν στα περιοδικά. Σίγουρα οι γονείς μου θα ήταν ευπρόσδεκτοι ανά πάσα στιγμή. Αλλά φαίνεται ότι τώρα είναι κάτι για το οποίο δικαιούσαι να περηφανεύεσαι.

(Στο επόμενο και τελευταίο μέρος: ποια είναι τα “Dorsia” της εποχής μας;)

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT