Από την Καθημερινή
«Προς την απαγόρευση των παιδικών καλλιστείων κινήθηκε το γαλλικό Κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι τα δρώμενα αυτά προωθούν την υπερσεξουαλικοποίηση των ανηλίκων.
Η Γερουσία υπερψήφισε την Τρίτη τη σχετική νομοθεσία με 196 ψήφους υπέρ και 146 ψήφους κατά. Για να εγκαθιδρυθεί η εφαρμογή του νόμου πρέπει να υπερψηφισθεί και από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που μαζί με τη Γερουσία συνιστούν το Κοινοβούλιο της Γαλλίας. Οι διοργανωτές των καλλιστείων θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών και θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.
Πηγή της έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με τη συμμετοχή ανηλίκων σε παιδικά καλλιστεία αποτέλεσε μία επίμαχη φωτογράφηση του περιοδικού μόδας Vogue. Το περιοδικό στη φωτογράφηση της έκδοσης του Δεκεμβρίου του 2010 είχε χρησιμοποιήσει τρία κορίτσια δέκα ετών. Στις φωτογραφίες τα παιδιά απεικονίζονταν με έντονο μέικ-απ και φορούσαν στενά φορέματα, ψηλά τακούνια και πανάκριβα κοσμήματα, παραπέμποντας στην εικόνα μιας ενήλικης γυναίκας.
Η ίδια η Vogue είχε σπεύσει να υπερασπιστεί την επιλογή της για τη φωτογράφηση, σχολιάζοντας ότι οι φωτογραφίες παρουσίαζαν ένα όνειρο που μοιράζονται πολλά μικρά κορίτσια - να ντύνονται σαν τη μητέρα τους.
Η πρώην υπουργός Αθλητισμού, Σαντάλ Ζουανό, συνέταξε μία αναφορά με τίτλο «Ενάντια στην υπερσεξουαλικοποίηση: μία νέα μάχη για την ισότητα», την οποία παρουσίασε στο Κοινοβούλιο και πρότεινε να απαγορευθούν οι διαγωνισμοί ομορφιάς για τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Επίσης, η αναφορά πρότεινε περαιτέρω μέτρα, που δεν συμπεριλήφθηκαν στη νομοθεσία, όπως την απαγόρευση των ρούχων ενηλίκων σε παιδικό μέγεθος, δηλαδή τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα σουτιέν με ενίσχυση. «Ας μην επιτρέψουμε στα νέα κορίτσια να πιστεύουν από τόσο μικρή ηλικία ότι αξίζουν να κρίνονται μόνο με βάση την εμφάνιση», σχολίασε η ίδια η Ζουανό.
Σε περίπτωση που η νομοθεσία υιοθετηθεί, τότε διάφορα καλλιστεία, όπως η ετήσια διοργάνωση στο Παρίσι «Mini-Miss», θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται. Ο διοργανωτής και δημιουργός των εν λόγω παιδικών καλλιστείων, Μισέλ Λε Παρμεντιέ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τροποποίηση της νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόλυτη απαγόρευση της διεξαγωγής τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η νομοθεσία εφαρμοστεί, πιθανώς να αναγκαστεί να μετακινήσει τη διοργάνωση στο γειτονικό Βέλγιο - αλλά πάντοτε κοντά στα γαλλικά σύνορα, ώστε να εξυπηρετήσει τους Γάλλους που επιθυμούν τα παιδιά τους να διαγωνιστούν δίχως την ανησυχία των νομικών επιπτώσεων.»
Ένα σχόλιο
Όχι μόνο τα παιδικά καλλιστεία άλλα και καθετί που εκθέτει τα άβουλα παιδιά με ανυπολόγιστες για το μέλλον τους συνέπειες πρέπει να απαγορευτεί. Η συμμετοχή σε διαφημίσεις, η συμμετοχή τους σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς, η έκθεση τους στις κάμερες. Πέρα από τους διοργανωτές κάτι θα πρέπει να γίνει στον πολιτισμένο κόσμο και με αυτές τις μάνες(μπορεί και πατέρες να είναι αλλά αυτές βλέπω συνέχεια μπροστά μου σε κάτι τέτοια) που εκθέτουν τα παιδιά τους. Με κάποιο τρόπο πρέπει ο νόμος να τις περιορίσει. Ίσως ένα πρόστιμο και σε αυτές που εκθέτουν τα παιδιά τους δεν είναι άσχημη ιδέα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Από το σπίτι. Δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους διοργανώσεις, όλα αυτά τα ριάλιτι με παιδιά, αυτές οι φωτογραφήσεις, όλα αυτά τα μικρομέγαλα άτυχα παιδιά αν δεν υπήρχαν οι μάνες που τα έφεραν στον κόσμο γεμάτες απωθημένα.
Βλέπεις συνέχεια αυτές τις μάνες με όλες τις ματαιότητες πάνω τους φορτωμένες στην πλάτη του μικρού παιδιού τους. Και με αυτή τη σαχλή ατάκα στο στόμα: «Δεν το πιέσαμε. Μόνος/η του ήθελε να πάει». Στο τέλος θα φτάσουν να μας πουν ότι η πρώτη λέξη που ξεστόμισε το κοριτσάκι μόλις μίλησε είναι «τιάρα».
Ίσως με αυστηρούς νόμους αλλάξει και η αντίληψη αρκετού κόσμου για το φαινόμενο. Τα βλέπουν και σκέφτονται: «Τι χαριτωμένα!». Και με μια κρυφή ζήλια που το δικό του παιδί δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι στη θέση τους. Δεν γίνεται να ξεριζώσεις το "πρωινάδικο" που έχει φυτρώσει μέσα στο κεφάλι τους σαν ζιζάνιο. Οι αυστηροί νόμοι ίσως τους δώσουν να καταλάβουν ότι το να εκθέτεις ένα παιδί, όσο και να προσπαθείς να παρουσιάσεις ότι αυτό γίνεται με την θέληση του, είναι παράνομο.
Σε ακούω και εσένα να λες: «Δεν έχουμε άλλα προβλήματα στη χώρα μας η απαγόρευση των παιδικών καλλιστείων μας μάρανε». Σε καταλαβαίνω. Τέτοια θέματα για την σημερινή Ελλάδα ίσως να φαίνονται ψιλά γράμματα. Δεν θα έπρεπε όμως.
σχόλια