Η αναγέννηση της Claire Danes

Η αναγέννηση της Claire Danes Facebook Twitter
6

Έβλεπα χθες το βραδυ για πρώτη φορά το Homeland στο FOX (θα το "ξεκινήσει" και ο Alpha αυτήν την εβδομάδα). Δεν το είχα δει και μπήκα κατευθείαν στην τρίτη του σεζόν στην πρεμιέρα και έμεινα ακίνητος, καταλαβαίνοντας γιατί τα καλά δραματικά σίριαλ ξεπερνάνε τις περισσότερες κινηματογραφικές φόρμουλες. Ήξερα τι γινόταν περίπου και το πρώτο επεισόδιο δικαίωσε πλήρως τα στοιχεία της σπουδής χαρακτήρων και του ψυχολογικού θρίλερ.

Με τον Ντέϊμιαν Λιούις απόντα (είναι εξαφανισμένος προς το παρόν), χάζεψα την Κλερ Ντέϊνς. Την είχα ξεγραμμένη από το σινεμά, όπως οι περισσότεροι. Είχε κάνει το μπαμ στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Λούρμαν, αλλά πάντα, κάτι ή κάποιος άλλος την επισκίαζε: οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ή ο σκηνοθέτης, ή απλά, η λήθη που παρασύρει τη μετριότητα, γιατί πολλές ταινίες της δεν είχαν τύχη.

Η αναγέννηση της Claire Danes Facebook Twitter

Έμοιαζε να την έχει καταβάλει η ξεθυμασμένη αύρα ενός ανεξάρτητου σινεμά που κουράστηκε από την ανάγκη του να το παίζει πιο έξυπνο από ότι ήταν. Η εικόνα της είχε θολώσει. Και δε μου έκανε εντύπωση που διάβασα κάπου πως σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει. Μόνο στο επίσης ξεχασμένο Shopgirl του Στιβ Μάρτιν διέκρινα κάτι κυνηγημένο στο βλέμμα της, μια αμφιβολία στις ευάλωτες στιγμές της.

Η αναγέννηση της Claire Danes Facebook Twitter

Και ξαφνικά, βλέπω μια σειρά από κοντρολαρισμένες, πολύπλοκες συνθέσεις στο επεισόδιο του Homeland, που με εξέπληξαν. Φαίνεται μεγαλύτερη από τα 33 της χρόνια. Χωρίς να κάνει τίποτε επί τούτου, διαθέτει το appeal που της διέφευγε τόσα χρόνια και που εδώ τη βοηθάει να μαγνητίζει σε ένα ρόλο που δεν είναι ελαφρύς ή εύκολος. Παίζει μια μανιοκαταθλιπτική που δεν σε αφήνει να σιγουρευτείς αν ελέγχει την κατάσταση ή ζει σε πολλαπλή άρνηση, κάτω από το βάρος ευθυνών, κατηγοριών και σύγχυσης- μιλάμε για κυβερνητική κατασκοπεία και παράνοια απ' όλες τις πλευρές. Η Κάρι Μάθισον είναι ένας διαολεμένος δαίδαλος που ευχαρίστως θέλω να παρακολουθήσω για να δω σε ποιον λαβύρινθο θα μπει και πως θα ξεμπλέξει από εκεί μέσα.

Η αναγέννηση της Claire Danes Facebook Twitter

Κυρίως, χαίρομαι γιατί για άλλη μια φορά έκανα την απερισκεψία να ξακρίσω έναν καλλιτέχνη πριν από την ώρα του- μέγα σφάλμα. Θυμάμαι την ξαφνική ευχαρίστηση μια τελείως διαφορετικής περίπτωσης, όταν είδα μετά από χρόνια κακών επιλογών, τον Ρούπερτ Έβερετ να λάμπει από πονηριά και νοστιμιά στο Γάμο του Καλύτερου μου Φίλου. Τελικά, ποτέ μην πεις μεγάλη κουβέντα, γιατί ένας ηθοποιός είναι ικανός για τη μεγάλη έκπληξη, και τόσο καλός όσο η δουλειά που του προσφέρεται στην κατάλληλη στιγμή.

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Είναι όντως εκπληκτική.Και που να δείς τις αβυσαλέες μεταπτώσεις της,από την παράνοια, στη καψούρα,στην μανιακή σχέση με τη δουλειά της,στην αμφιβολία για τον ίδιο τον εαυτό της.Και το φοβερό έιναι ότι όλα αυτά τα παίζει επάλληλα,δεν είναι μόνο η μία κατάσταση αλλά όλες μαζί,δεν είναι μόνο παρανοική αλλά κι ερωτευμένη και το ένα υποσκάπτει το άλλο και ο θεατής δεν ξέρει τι είναι αυτό που υπερισχύει αλλά νιώθει το δράμα της απόλυτα.Υπέροχη.
την παρακολουθώ αρκετα χρονια και την εχω δει στα περισσοτερα εργα που εχει συμμετασχει... ειναι αξιολογη... και πραγματι εδω δινει μεγαλη ερμηνειαπραγματικα κουτσογιαννοπουλε παρτο απ την αρχη!!!λεει πολλα σαν σειρα...
Δεν ξέρω τι τύχη είχε η ταινία της "Temple Grandin", μάλλον όχι την καλύτερη νομίζω δεν κυκλοφόρησε στο σινεμά.Αλλά προφανώς δεν την έχετε δει κύριε Κουτσογιαννόπουλε για να νομίζετε πως η πρώτη συγκλονιστική ερμηνεία της Claire Danes μετά τον Λουρμαν, είναι στο Homeland.
Πάρτε το από την αρχή γιατί ειδικά αν δεν δείτε τη δεύτερη σαιζόν θα έχετε χάσει εκπληκτικές ερμηνείες αλλεπάλληλων ψυχολογικών μεταπτώσεων. Μακράν η καλύτερη δραματική σειρά αν και φοβάμαι σεναριακό ξεχείλωμα για την τρίτη σαιζόν. Η Claire Danes είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια και αυτό λέει πολλά όταν όλες οι ερμηνείες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.