Η Ελένη Γαρυφαλάκη είναι Σύμβουλος Αγωγής & Εκπαίδευσης και δημιουργός του Χώρου Πολλαπλής Νοημοσύνης "Καλός Αγωγός" στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο απ' τις εκδόσεις Διόπτρα.
Όταν της ζήτησα να μου μιλήσει λίγο σχετικά με το βιβλίο της, είχε μια πολύ καλύτερη (και ενδεικτική της δημιουργικότητάς της) ιδέα.
Έγραψε το παρακάτω κείμενο.
Η Πολλαπλή Νοημοσύνη του αναγνώστη του Lifo.gr
Έχουμε καταλήξει να σκεφτόμαστε για τη νοημοσύνη με όρους λογικής ανάλυσης. Κι όμως, η νοημοσύνη σχετίζεται με πολύ περισσότερα πράγματα απ' όσα θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ποτέ με ένα τεστ IQ. Κανείς μας δεν είναι ένα απλό διανοητικό σκορ σε μια γραμμική κλίμακα. Δύο άνθρωποι με τα ίδια αποτελέσματα σε ένα τεστ IQ δε θα κάνουν ή δε θα πετύχουν τα ίδια πράγματα στη ζωή τους.
Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα.
Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση.
Σκεφτόμαστε συνθετικά. Σκεφτόμαστε δημιουργικά.
Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Howard Gardner προτείνει αυτό ακριβώς, ότι η νοημοσύνη δεν είναι μία μοναδική και ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ξεχωριστές, διακριτές και ανεξάρτητες μονάδες, οι οποίες είναι:
- Γλωσσική Νοημοσύνη:
Είναι σχετική με τις λέξεις, τη γλώσσα και το πώς συνδυάζονται οι προτάσεις μεταξύ τους για να εκφράσουν ιδέες με τρόπο λεκτικό. Όσοι έχουν ανεπτυγμένη γλωσσική νοημοσύνη είναι ευαίσθητοι στη σημασία των λέξεων και στο πώς ακούγονται.
Αν έχεις καλή γλωσσική νοημοσύνη, για παράδειγμα, σίγουρα έχεις απολαύσει άρθρα, όπως το "Ποίημα της Κυριακής" ή το"Μόνο εγώ το βρήκα αριστούργημα;". - Λογικομαθηματική Νοημοσύνη:
Αφορά στη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, καθώς και στην πρακτική σκέψη. Όσοι έχουν ανεπτυγμένη λογικομαθηματική νοημοσύνη, χρησιμοποιούν δεδομένα και λειτουργούν με δημιουργική λογική.
Αν έχεις καλή λογικομαθηματική νοημοσύνη, για παράδειγμα, σίγουρα σου άρεσαν άρθρα, όπως "Συμβουλές για να γράψουμε ένα σωστό βιογραφικό και tips για αλλαγή καριέρας" ή το "Ποιο είναι το ακριβότερο πράγμα που αγοράσατε φέτος;" για light υπολογισμούς. - Κιναισθητική Νοημοσύνη:
Τα άτομα με ανεπτυγμένη σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη, σκέφτονται μέσω της κίνησης και χρησιμοποιούν το σώμα τους με επιδέξιο και εκφραστικό τρόπο.
Αν έχεις καλή κιναισθητική νοημοσύνη, για παράδειγμα, μάλλον δεν κάθισες να διαβάσεις και πολλά, διότι προτίμησες να κάνεις μια βόλτα, να χορέψεις, να κάνεις καμιά κατασκευή ή να τρέξεις γύρω από το τετράγωνο. Ίσως, όμως, να σ' ενδιαφέρει και ένα άρθρο, όπως το "Διάσημες φωτογραφίες αναπαριστώνται με πλαστελίνη" ή το "8 μικροσκοπικά γλυπτά σκαλισμένα σε μύτες μολυβιών", γιατί σου έδωσαν ιδέες για τις επόμενες κατασκευές σου. - Νατουραλιστική Νοημοσύνη:
Συνδέεται με την ικανότητα αναγνώρισης φυσικών μορφών και την τάση επικοινωνίας με τη φύση και τα ζώα. Τα άτομα με ανεπτυγμένη νατουραλιστική νοημοσύνη κατανοούν τα μοτίβα της ζωής και τις φυσικές δυνάμεις.
Αν έχεις καλή νατουραλιστική νοημοσύνη, για παράδειγμα, θα έκανες κλικ σε άρθρα, όπως το "Κρανίο 1,8 εκατ. ετών αλλάζει τη θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη" ή το "Τι τρώνε τα μέλη του Salon de Bricolage;". - Χωροταξική Νοημοσύνη:
Σκεφτόμαστε με εικόνες και μπορούμε να σχηματίσουμε νοητικά μοντέλα στο μυαλό μας. Τα άτομα με ανεπτυγμένη χωροταξική νοημοσύνη προσανατολίζονται καλά στο χώρο και λειτουργούν με γραφήματα, 3D μοντέλα και παραστάσεις.
Αν έχεις καλή χωροταξική νοημοσύνη, προτιμάς τα άρθρα που συνοδεύονται από infographs και παραστάσεις, όπως το "Οι τέσσερις πρώτες λέξεις που θα δεις, περιγράφουν το χαρακτήρα σου" ή το "Οι σπάνιες αφίσες των ταινιών του Γκοντάρ". Βέβαια, θα προτιμούσες το Lifo να το είχες και έντυπο μπροστά σου για να σκιτσάρεις ταυτόχρονα με την ανάγνωση των άρθρων! - Μουσική Νοημοσύνη:
Είναι σχετική με ήχους, ρυθμούς και μελωδίες. Η σκέψη περνά μέσα από το φίλτρο της μουσικότητας, γι' αυτό και υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της μουσικής, των συναισθημάτων και της αντίληψης του κόσμου.
Αν έχεις καλή μουσική νοημοσύνη, διάβασες κάποια άρθρα ακούγοντας μουσική ή και διάβασες άρθρα όπως το "Η άλλη πλευρά του hip hop" ή το "Ζεϊμπέκικο της Πόλυς Πάνου" και μετά έψαξες στο YouTube να ακούσεις δείγμα μουσικής. - Διαπροσωπική Νοημοσύνη:
Είναι απαραίτητη στην αλληλεπίδραση με άλλους, στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων και στην πρόβλεψη κοινωνικών συνεπειών. Συνδέεται με την ικανότητα ενσυναίσθησης και με τη συναισθηματική νοημοσύνη (όπως την όρισε ο Daniel Goleman).
Αν έχεις καλή διαπροσωπική νοημοσύνη, σκάναρες αρκετά άρθρα όπως το "Ένας κεντροαριστερός Τσίπρας" ή το "Atenistas: Αθηναίοι στην πράξη" για να μπορείς να τα συζητήσεις αργότερα με την παρέα σου την ώρα του καφέ ή του φαγητού ή για να συμμετάσχεις κι εσύ σε μια συλλογική δράση. - Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη:
Αναφέρεται στην κατανόηση και τη γνώση του εαυτού μας. Τα άτομα με αναπτυγμένη ενδοπροσωπική νοημοσύνη δουλεύουν πολύ τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους και ενδιαφέρονται στο πώς αυτή επιδρά στις σχέσεις με τους άλλους.
Αν έχεις καλή ενδοπροσωπική νοημοσύνη, διάβασες ξανά κάποια άρθρα που σε έβαλαν σε σκέψεις, όπως το "Ένα συνηθισμένο απόγευμα" ή το "Τι είναι το City of Errors" και, πιθανόν, να σε ενέπνευσε κάποιο για δράση.
Το πώς σκεφτόμαστε "προδίδεται" από κάθε επιλογή μας.
Στο βιβλίο μου "Πολλαπλή Νοημοσύνη" μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για το πώς σκέφτεστε, εκφράζεστε και αντιδράτε σε ερεθίσματα, αλλά μπορείτε να βρείτε και κρυμμένα σας ταλέντα!
σχόλια