1.
Αγαπητέ κε Γραμματίδη,
αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με σκυλί γειτονικής μονοκατοικίας που βρίσκεται μόνιμα στην αυλή και γαυγίζει όλες τις ώρες της μέρας, δεν ασχολείται κανείς μαζί του και αυτό διασκεδάζει με τους περαστικούς είτε γαυγίζοντάς τους άγρια είτε γρυλίζοντας είτε αλυχτώντας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε. Έχουμε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια και έχει αδιαφορήσει. Επανειλημμένα έχουμε καλέσει την άμεση δράση αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι.
Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την ησυχία μας δεδομένου ότι η κυρία θεωρεί ότι το σκυλί είναι πολύ μεγάλο για να το έχει μέσα στο σπίτι της;
Σας ευχαριστώ.
Άλκηστις,
Αγαπητή Άλκηστη,
Όπως έχουμε ξαναπεί στο City Legal τα ζώα δεν επιτρέπεται να παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στην αυλή. Επίσης οι ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να τηρούν τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας (να μην διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων). Ο Δήμος, εφόσον κληθεί, είναι αρμόδιος να επιβάλλει επί τόπου 300 ευρώ πρόστιμο ανά ζώο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε καλείται πάλι ο Δήμος και το πρόστιμο διπλασιάζεται κάθε φορά που έρχεται η υπηρεσία και βεβαιώνει συνέχιση της παράβασης.
_____________
2.
Καλημέρα κ. Χρήστο,
Μένω σε πολυκατοικία τα τελευταία 2 χρόνια(έχω άλλο ένα στο συμβόλαιο) και έχω πρόβλημα με τα κοινόχρηστα και το σπίτι. Μένω στο ισόγειο και το πετρέλαιο έρχεται 80 και 90 ευρώ το μήνα(δεν υπάρχει πρόβλημα στα χιλιοστά μου).Όμως εκτός του ότι άλλα κοινόχρηστα μου είχε πει ο ιδιοκτήτης(30 με 50 ευρώ-ανέβηκε το πετρέλαιο θα μου πεις) το σπίτι μου δεν είναι ικανοποιητικά ζεστό λόγω παλιών ξύλινων κουφωμάτων.
Μπορώ να αλλάξω σπίτι χωρίς κυρώσεις ή να κάνω κάποια ρύθμιση για τα κοινόχρηστα όπως να ζητήσω από τον ιδιοκτήτη μου να μου βάλει κλιματιστικά και να σταματήσω να χρησιμοποιώ την κεντρική θέρμανση ή να μου αλλάξει κουφώματα;
Σας ευχαριστώ.
Υ.Γ.:Είμαι προστατευόμενο μέλος και δεν δικαιούμαι επίδομα θέρμανσης.
Mary
Αγαπητή Mary,
Αρχικά, το γεγονός ότι σου είπε ο ιδιοκτήτες ότι τα κοινόχρηστα θα είναι 30-50 ευρώ και τελικά είναι 80-90 έχει σημασία μόνο εάν μπορείς να αποδείξεις ότι σου είπε ψέματα, εάν δηλαδή ήταν και στο παρελθόν 80-90 και αυτός σου το απέκρυψε. Εάν όμως ήταν όντως στο παρελθόν 30-50 ευρώ, τότε δεν υπήρχε πρόθεση να σε ξεγελάσει. Επίσης, όπως λες κι εσύ ανέβηκε το πετρέλαιο. Και όχι μόνο το πετρέλαιο, όλα ανέβηκαν.
Εάν γίνει δεκτό ότι τα παλιά κουφώματα και η μη επαρκής θέρμανση συνιστούν «πραγματικό ελάττωμα», δηλαδή ελάττωμα που εμποδίζει μερικά ή ολικά τη συμφωνημένη χρήση του διαμερίσματος, τότε έχεις δικαίωμα μείωσης του ενοικίου. Όμως, χάνεις αυτό το δικαίωμα εάν γνώριζες την ελαττωματικότητα αυτή κατά το χρόνο που υπέγραψες τη σύμβαση και εάν παρέλαβες το διαμέρισμα ανεπιφύλακτα ή εάν δεν διαπίστωσες το ελάττωμα από αμέλειά σου (εκτός αν ο ιδιοκτήτης σου υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχει ελάττωμα ή αν αποσιώπησε το ελάττωμα με δόλο).
Επίσης εάν γίνει δεκτό ότι για το πραγματικό αυτό ελάττωμα ευθύνεται ο ιδιοκτήτης, τότε δικαιούσαι να καταγγείλεις τη μίσθωση και να αλλάξεις σπίτι.
Τέλος, σίγουρα μπορείς να ζητήσεις την αλλαγή των κουφωμάτων αλλά το να σου βάλει κλιματιστικό και να σε απαλλάξει από την κεντρική θέρμανση είναι λίγο αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία του ιδιοκτήτη.
_____________
3.
Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για την ούρηση σε δημόσιο χώρο; Έχει τύχει να δω άτομα να ουρούν, και θα ήθελα να γνωρίζω με τι επιχειρηματολογία (πέρα από το αυτονόητο) μπορώ να τους προσεγγίσω, ή πού να απευθυνθώ. Κάποιες φορές πρόκειται για μεθυσμένους ενήλικες, με τους οποίους ο διάλογος είναι πιο... μάταιος, αλλά σε άλλες περιπτώσεις βλέπω γονείς να κρατούν τα παιδιά τους ενώ ουρούν σε κάποιο παρτέρι ή πεζοδρόμιο.
Όλγα
Αγαπητή Όλγα,
Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη δημόσια ούρηση καθ’ εαυτή. Η μόνη σχετική διάταξη είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «προσβολή δημοσίας αιδούς». Ο νόμος για την ακρίβεια μιλάει για «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστη πράξη ή βάναυση προσβολή της αιδούς άλλου προσώπου με ακόλαστη πράξη». Προφανώς η ούρηση δεν εμπίπτει στον ορισμό της ακόλαστης πράξης. Όμως, η νομολογία για τους επιδειξίες έχει δεχτεί ότι η «δημόσια επίδειξη γεννητικών οργάνων» συνιστά ακόλαστη πράξη. Έτσι κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν (χωρίς να είναι ομόφωνα αποδεκτό) ότι και η δημόσια ούρηση περιλαμβάνεται στον ορισμό, εάν γίνεται με «εξαγωγή» του γεννητικού οργάνου ώστε να είναι ορατό και εάν ο ουρών δεν λάβει κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το όργανό του από διερχόμενους ή περίοικους. Ειδικώς για τα παιδάκια, νομίζω ότι η θέα των οργάνων τους δεν προσβάλλει την αιδώ (τουλάχιστον κατά την αντίληψη του μέσου ανθρώπου που είναι αυτή που αφορά τη δικαιοσύνη). Επίσης, αν μιλούμε για περιπτώσεις αστέγων ή ανθρώπων με συχνοουρία ή άλλο θέμα υγείας που δεν μπορούν να κρατηθούν, πιθανώς να υπάρχει και αυτό που λέμε «κατάσταση ανάγκης» που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους
Θεωρητικώς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι εγείρεται ζήτημα με την ούρηση επί φυτών καθώς ίσως αυτά καταστραφούν ή με την ούρηση επί πράγματος που ανήκει σε τρίτον (π.χ. επί του παρκαρισμένου αυτοκινήτου σου). Αλλά ακόμη και τότε, είναι κρίσιμο το εάν υπάρχει στόχευση ή εάν γίνεται κατά λάθος («ξώφαλτσα»). Ενώ, οι μεθυσμένοι έχουν ούτως ή άλλως μειωμένη αντίληψη την ώρα της μέθης και άρα δεν είναι βέβαιο ότι η πράξη μπορεί να τους καταλογιστεί νομικά.
_____________
4.
Σε μια πολυκατοικία είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος κάτω στην πιλοτή όμως δε με αφήνουν να βάζω το αυτοκίνητο μου γιατί είναι όλα αγορασμένα. Έχει 9 θέσεις στάθμευσης για 14 διαμερίσματα. Εγώ τι δικαιώματα έχω στη πυλωτή? Μπορώ να βάζω το όχημα μου?
Μιχάλης
Αγαπητέ Μιχάλη,
Κατ’ αρχήν έχει σημασία να δεις τι προβλέπει (αν προβλέπει κάτι σχετικό) ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Κατά δεύτερον, ο νόμος προβλέπει καθεστώς συνιδιοκτησίας επί της «αυλής» της πολυκατοικίας (αν υπάρχει) και όχι επί της πιλοτής. Έτσι, εάν οι θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στην πιλοτή έχουν «εγκύρως παραχωρηθεί», τότε ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και δεν μπορείς να τις χρησιμοποιείς χωρίς την άδειά τους. Τι εννοούμε όμως «εγκύρως παραχωρηθεί»?
Η χρήση συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης στην πυλωτή μπορεί να μεταβιβαστεί ενιαία μαζί με συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα). Τότε λέμε ότι ο χώρος στάθμευσης είναι «παρακολούθημα» του διαμερίσματος. Αυτή η μεταβίβαση είναι έγκυρη. Επίσης μπορεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας να λέει γενικά, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα τις θέσεις στάθμευσης, ότι κάποια διαμερίσματα θα διαθέτουν χώρο στάθμευσης στην πιλοτή, ενώ κάποια άλλα δεν θα διαθέτουν. Κι αυτό είναι έγκυρο, ακόμη και αν η θέση στάθμευσης κάθε δικαιουμένου διαμερίσματος δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένα. Δικαίωμα στάθμευσης θα έχουν μόνον όσοι προβλέπεται στην συμβολαιογραφική πράξη να έχουν το δικαίωμα αυτό, δηλαδή όσοι πλήρωσαν για να έχουν θέση στάθμευσης.
Αλλά και στην περίπτωση της άκυρης παραχώρησης, όταν δηλαδή έχει συμφωνηθεί ότι ο ελεύθερος χώρος της πιλοτής θα ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα συγκεκριμένων συνιδιοκτητών (πράγμα που είναι άκυρο), και πάλι αυτή η άκυρη συμφωνία μπορεί να ισχύει με τη διαφορά ότι θα ισχύει όχι ως «μεταβίβαση κυριότητας» αλλά ως «συμφωνία παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης» ή ως «πραγματική δουλεία». Άρα και πάλι, οι ιδιοκτήτες των «άκυρων» αυτών θέσεων στάθμευσης, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης.
Μόνο σε πολύ ειδικές και περίπλοκες περιπτώσεις, έχουν δεχτεί τα δικαστήρια ότι η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης χώρων στάθμευσης είναι άκυρη και αυτό, επειδή συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι.
Πιστεύω ότι πρέπει να συμβουλευθείς ένα δικηγόρο που θα δει τον κανονισμό και τη σύσταση οριζόντιας συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας και θα σου πει τι ισχύει στην περίπτωσή σου.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια