ΚΙΝΗΣΗ

Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση

Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση Facebook Twitter
13
Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση Facebook Twitter

Δεν ξέρω αν είναι πραγματική είδηση ή φάρσα [έχουν σβήσει το λινκ με την «πηγή»], αλλά αν ισχύει, ακούγεται «even better than the real thing»: Τεχνητό αυγό φτιαγμένο από φυτικά συστατικά που χρηματοδοτείται από τον Bill Gates βγήκε δοκιμαστικά στην αγορά και αναμένεται να φέρει επανάσταση στη μαγειρική [κυρίως στην κουζίνα των χορτοφάγων].   

Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση Facebook Twitter

Το επαναστατικό αυγό που χρηματοδότησαν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Paypal, ο Peter Thiel και ο Bill Gates, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των αμερικάνικων σουπερμάρκετ στις 10 Σεπτεμβρίου. Είναι φτιαγμένο από φυτικά συστατικά και μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά οπουδήποτε, από κέικ μέχρι μαγιονέζες. Και φυσικά η κότα δεν εμπλέκεται καθόλου στην επανάσταση. Το φυτικό αυγό που ονομάζεται «beyond eggs» (πέρα από τα αυγά) ξεκίνησε να πουλιέται στα Whole Foods στην Καλιφόρνια και σύντομα θα είναι διαθέσιμο παντού στον κόσμο.   

«Θέλουμε να βγάλουμε τα ζώα από τη διαδικασία», λέει ο ιδρυτής της εταιρίας, Josh Tetrick, «η βιομηχανία του φαγητού εκλιπαρεί για καινούργια πράγματα, ειδικά όταν σχετίζονται με ζώα». Η ιδέα του Terick ήταν να ανακαλύψει ένα μίγμα από φυτά που είναι εύκολο να καλλιεργηθούν, το οποίο όταν το χρησιμοποιήσεις με τον σωστό τρόπο, αντικαθιστά τα αυγά. Είναι απολύτως όμοιο με αυτά στη γεύση, στα θρεπτικά συστατικά και στις μαγειρικές ιδιότητες. Θα επιτρέψει έτσι στην εταιρία να δημιουργήσει μαζικά υποκατάστατα για τα βιομηχανικά φαγητά και στις αναπτυσσόμενες χώρες να φτιάξουν τις δικές τους εκδοχές, με πρόσθετες θρεπτικές ουσίες.    

Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση Facebook Twitter

«Τα αυγά έχουν απίστευτες ιδιότητες, κάνουν τα πάντα, από το να βοηθούν να ομοιογενοποιηθεί το λάδι και το νερό στη μαγιονέζα, μέχρι να κάνουν τα κέικ να φουσκώνουν και να συγκρατούν μαζί τα υλικά στην ομελέτα», λέει. «Άρχισα να σκέφτομαι γιατί να μην μπορούν να το κάνουν αυτό και τα φυτά; Έχουμε επιλέξει περίπου 12 φυτά, μεταξύ αυτών και ένα είδος μπιζελιού που είναι πολύ διαδεδομένο στον Καναδά. Επίσης, ένα φασόλι της Νότιας Ασίας που μπορεί να γίνει απίστευτα 'αυγά στραπατσάδα'».

Η εταιρία είναι έτοιμη να έρθει σε επαφή με μεγάλες βιομηχανίες φαγώσιμων σε διάφορες χώρες του κόσμου –και αρκετές στην Αγγλία- για να αντικαταστήσουν τα αυγά στα προϊόντα των σουπερμάρκετ με τα εναλλακτικά αυγά. Μέχρι τώρα, λέει, η ομάδα του έχει τελειοποιήσει ένα αυγό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στη μαγιονέζα και ένα για τα κέικ.     

Tο τεχνητό αυγό, μια χορτοφαγική επανάσταση Facebook Twitter

Εταιρίες όπως η Hampton Creek Foods πειραματίζονται με νέους τρόπους για να μετατρέψουν τα φυτά σε φαγώσιμα που μοιάζουν στην εμφάνιση και στη γεύση με κρέας και αυγά, με τη βοήθεια της θερμότητας και της πίεσης. «Τα αποτελέσματα των πρώτων προσπαθειών δεν ήταν και τα καλύτερα», λέει. «Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα μάφιν χρησιμοποιώντας μίγμα από διάφορα φυτά, αλλά ήταν πολύ κολλώδες, δεν είχε την υφή που θέλαμε. Η μαγιονέζα μας δεν μπορούσε να κρατήσει τα αυγά και το λάδι ομογενοποιημένα, έτσι έβγαινε κάτι που έμοιαζε με σιρόπι. Τα αυγά στραπατσάδα ήταν ακόμα χειρότερα –δεν έπηζαν καθόλου και είχαν μία πολύ κακή επίγευση.  

Η Tetrick αγωνίζεται να φτιάξει τεχνητά αυγά που να γίνονται ομελέτα. Λέει ότι έχουν φτάσει ήδη σε μία ‘αρκετά καλή’ συνταγή, αλλά παραδέχεται ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά. «Στο τέλος θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα αυγό που θα αντικαταστήσει τα πραγματικά σε κάθε χρήση», λέει.

Στη συνέχεια μιλάει για τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσφέρουν τα φυτά-αυγά σε χώρες όπου ο κόσμος έχει έλλειψη φαγητού [και θα κάνουν τους χρηματοδότες τους ακόμα πιο πλούσιους].

Μάλιστα. Για τους vegan μπορεί να είναι κάτι επανασταστικό. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι άραγε; Μπριζόλες από δέντρα ή μπούτια κοτόπουλου που καλλιεργούνται σε γλάστρες;  

13

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
δεν καταλαβαινω το λογο να φας αυτη την σκονη μπιζελιου με τα εξτρα συντηρητικα και Ε-οτι χημικη ουσια θες αντι για ενα νοστιμο μελατο αυγουλακι..... ή εισαι χορτοφαγος με 5 βασικα πιστευω ή δεν εισαι! τι μου ψαχνεις τροπο να φας αυγο! πες οτι εχεις βαρεθει τις ριζες μπαμπου και θα σε καταλαβουμε... η μονη χρησιμοτητα θα ειναι μονο γι αυτους που εχουν αλλεργιες και δεν μπορουν να απολαυσουν μια ομελετα σαν ανθρωποι...
τι αηδία είναι αυτό;;;;και μάλιστα -ως vegan- θα έπρεπε να το θεωρήσω και «επαναστατικό»;;αν είναι έτσι καλύτερα η επιστροφή στη μπριζόλα, πραγματικά! :-) Μη μας δυσφημίζετε έτσι ρε παιδιά, ποιος τρώει τέτοια πράγματα;!
το καταλαβαίνω από μια μεριά -δεν το ασπάζομαι- να σταματήσεις να τρως ζωικά προϊνόντα. Έχει μια λογική και μπορεί για τους Χ Y λόγους να επιλέξεις να το κάνεις. Αλλά το να σταματήσεις να τρως ζωικά προϊόντα ΚΑΙ να προσπαθείς να τα μιμηθείς (βλ κιμάς από σόγια, τυρί από σόγια), αυτό είναι χαζό.
@8vioss Ισχύει.Το μεγαλύτερο ποσοστό σόγιας που παράγεται είναι γενετικά τροποποιημένο και είναι αυτό που καταναλώνεται από τα μη ανθρώπινα ζώα (είναι άλλωστε και η βασική τους τροφή στις περισσότερες περιπτώσεις). Όλες οι σόγιες (στην Ελλάδα τουλάχιστον) που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους είναι μη γενετικα τροποποιημένες, ή ακόμη και βιολογικής καλλιέργειας (και επίσης πάμφθηνες!)
θενκς για την απάντηση, αν και τελικά με βοήθησες σχετικά με την κατανάλωση σόγιας αλλά με προβλημάτισες χειρότερα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος.
Δεδομένου ότι πρόκειται για "τεχνητά" αυγά, τι παίζει με το θέμα της υγείας; Όχι ότι τα συμβατικά δεν είναι κατά μία έννοια "τεχνητά" και ενδεχομένως ως ένα βαθμό ακατάλληλα. Αν ήταν πιο φθηνά και ακριβώς ολόιδια στη γεύση και όχι επικίνδυνα για την υγεία θα τα έτρωγα πάντως.