Υπεγράφη σύμβαση με μισθό ανάλογο του τζίρου της εταιρείας

Υπεγράφη σύμβαση με μισθό ανάλογο του τζίρου της εταιρείας Facebook Twitter
12

Σε ισχύ τέθηκε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στον κλάδο των διεθνών μεταφορών, η οποία προβλέπει μειώσεις μισθών με “οδηγό” την πορεία του τζίρου ως τις 30 Απριλίου του 2014.

Για πρώτη φορά συνδέεται, σύμφωνα με την “Ημερησία”, η διαμόρφωση των μισθών με τον ημερήσιο κύκλο των εργασιών, προβλέποντας μειώσεις των αποδοχών, σε συγκεκριμένα ποσοστά, αν οι πωλήσεις στο εννεάμηνο μειωθούν πάνω από 4%.

Αν οι πωλήσεις αυξηθούν, τότε προβλέπεται μπόνους ή και κουπόνια τροφής.

Η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει ότι:

 

-Αν ο μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας του πρώτου εννεαμήνου μειωθεί, σε σχέση με τον αντίστοιχο του πρώτου εννεαμήνου του 2012, κατά ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 4% και μικρότερο του 6%, οι αμοιβές μειώνονται κατά 3%.

-Αν η μείωση του κύκλου εργασιών είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6%, οι αμοιβές μειώνονται κατά 5% και από 9% και πάνω, οι μισθοί θα πέσουν κατά 8%.

-Οι αμοιβές που θα έχουν διαμορφωθεί, με βάση τα παραπάνω, στις 31 Μαρτίου του 2013, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα αν η μείωση του τζίρου, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι έως 4%.

-Αν καταγραφεί μείωση πάνω από 4% οι μισθοί θα μειωθούν κατά επιπλέον 3% από την 1η Απριλίου 2014.

Με όριο το ίδιο ποσοστό (4%) η σύμβαση προβλέπει την καταβολή μπόνους εφόσον υπάρξουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

-Ο κάθε εργαζόμενος θα επιλέγει αν το ποσό το οποίο του αναλογεί θα δοθεί ως αύξηση ή ως κουπόνι τροφής. Η ίδια σύμβαση θέτει τις 11 ημέρες ως «όριο» καθυστέρησης της καταβολής του μισθού.

 

Ελλάδα
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αυτό να εφαρμοστεί στο στέλεχος που έχει την ευθύνη της πολιτικής πωλήσεων της εταιρίας όχι στους εργαζόμενους που δεν έχουν καμμία σχέση με το πως θα πάνε οι πωλήσεις. Αλλά ακόμη και γι αυτόν, κίνητρο απόδοσης είναι το bonus και όχι η μείωση μισθού.Απλά οι τύποι προβλέπουν μείωση του τζίρου και περνάνε έμμεσα μειώσεις μισθών.
είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκο ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σε μικρότερες που οι εργαζόμενοι/εργοδότες έχουν μια πιο στενή σχέση πιθανών να λειτουργήσει σαν κίνητρο αποδοτικότητας. Σε μια πχ πολυεθνική που ο μέσος εργαζόμενος δεν έχει σχέση με άλλα τμήματα (πχ μάρκετινγκ κ.α.) είναι άδικο να την πληρώνει για τις μαλακίες των άλλων.
Γιατί όλοι οι ξέρουμε πως ο δηλωμένος τζίρος είναι ο πραγματικός τζίρος, έτσι;Θα δουλεύει κάποιος σ'αυτά τα μαγαζιά που δεν κόβουν ποτέ απόδειξη, θα σκοτώνεται όλη μέρα και θα πληρώνεται ό,τι γράψει το ταμείο. Αν πάμε σε βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα πληρώνεται ότι γράψει το λογιστικό τιμ.
ενδεχόμενα όσοι δεν έχουν πρόβλημα να πουν στο παιδί τους, όταν τους πει ότι κρυώνει, ότι ζέστη μπορεί να μην έχουμε, αλλά φάε ένα μπισκότο, γιατί ο μπαμπάς έκανε 2.000 χιλιόμετρα, αυγάτισε τα κέρδη της εταιρίας και ως αντάλλαγμα πήραμε κουπόνια σίτισης.
το ότι δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο να ακολουθεί ο μισθός (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) την πορεία της επιχείρησης προσυμφωνημένα και στο να εκτελούνται εργαζόμενοι μου λέει ότι δεν έχεις δουλέψει ούτε μισή ώρα στη ζωή σου.
το θέμα με τα κουπόνια δεν είναι καινούριο. Εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπου ο κόσμος συνήθως τρώει έξω παρά σπίτι (δεν είναι όλες οι χώρες Ελλάδα όπου η μαμά φτιάχνει ζεστό φαγάκι κάθε μέρα). Πχ: φίλος στην Σουηδία παίρνει μέρος του μισθού του σε κουπούνια για να τρώει σε εστιατόριο. Αν ζητήσει να πάρει τα αντίστοιχα χρήματα, το ποσό που του δίνουν είναι ελαφρώς λιγότερο με το αντίστοιχο που αξίζουν τα κουπόνια.
το θέμα με τα κουπόνια δεν είναι καινούριο. Εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπου ο κόσμος συνήθως τρώει έξω παρά σπίτι (δεν είναι όλες οι χώρες Ελλάδα όπου η μαμά φτιάχνει ζεστό φαγάκι κάθε μέρα). Πχ: φίλος στην Σουηδία παίρνει μέρος του μισθού του σε κουπούνια για να τρώει σε εστιατόριο. Αν ζητήσει να πάρει τα αντίστοιχα χρήματα, το ποσό που του δίνουν είναι ελαφρώς λιγότερο με το αντίστοιχο που αξίζουν τα κουπόνια.