Τα ''Σινερομάντζα'' κυκλοφόρησαν το 1986 και ήταν η πρώτη προσωπική δισκογραφική κατάθεση του ερμηνευτή και τραγουδοποιού Γιάννη Παλαμίδα. Δεν προέκυψαν από την ανάγκη απογαλακτισμού του από τη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος (το Σαμποτάζ είχε κυκλοφορήσει το 1981 από μια μεγάλη εταιρεία, τη Lyra του Πατσιφά), απλά ο Παλαμίδας θέλησε να εκδώσει τις πρώτες συνθετικές του απόπειρες, δεδομένου επίσης ότι στο progressive - rock συγκρότημα των Apocalypsis είχε γράψει μόνο στίχους.
Βασική έμπνευση των ''Σινερομάντζων'' ήταν οι περίφημες αισθηματικές ιστορίες σε συνέχειες που δημοσιεύονταν σε περιοδικά της εποχής, σαν το Ντόμινο και το Ρομάντζο, όπου έμπαιναν φωτογραφίες ηθοποιών και οι ατάκες τους μέσα σε συννεφάκια όταν σκέφτονταν κάτι ή με τοξάκια σε λεζάντες όταν μιλούσαν. Ο Παλαμίδας θυμάται κάποιες θείες του να μην έχουν άλλο θέμα από το τι θα γινόταν στο επόμενο τεύχος!
Ο δίσκος γράφτηκε στο στούντιο του Νίκου Αναδιώτη, ο οποίος έκανε και το programming, υποτυπώδες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ο Παλαμίδας έπαιζε συνθεσάιζερ και κιθάρες πάλι ο Αναδιώτης με τον Γιάννη Εκμεκτσόγλου - ο τελευταίος δεν αναφερόταν στα credits της έκδοσης. Το παράδοξο και μάλλον ενδεικτικό ενός ερασιτεχνισμού, αλλά και μιας αθωότητας, είναι πως είχαν ξεχάσει να βάλουν πιατίνια - κρας και έγραψαν μόνο φιούτσιμπαλ!
Ποτέ δεν παίχτηκε ζωντανά αυτός ο δίσκος και μόνο στον ''Δωρητή Σώματος'' του 2009 ο Παλαμίδας επανεξέτασε τα κομμάτια Όταν η γη θα εκραγεί και Άνοιξη. Η Άνοιξη μάλιστα ήταν το τραγούδι που η Λένα Πλάτωνος είχε ξεχωρίσει και αγαπήσει, όταν πρωτάκουσε τα ''Σινερομάντζα'' μαζί με τον δημιουργό τους.
Παρ' ότι ο δίσκος πέρασε στο ντούκου, που λένε, σήμερα έχει αποκτήσει cult διαστάσεις και ακούγεται σαν ένα σπάνιο συνονθύλευμα πρώιμης electronica και baroque pop. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι, νέοι κυρίως, τον αναζητούν και έρχονται σε επαφή με τον Παλαμίδα γι' αυτό!
Κομμάτια από τα ''Σινερομάντζα'' θα έχουμε την ευκαιρία ν' ακούσουμε στο live του Γιάννη Παλαμίδα μεθαύριο, Παρασκευή 22/11, στο Χυτήριο. Φυσικά δεν θα μείνουν εκτός ο ''Δωρητής Σώματος'' και πειραγμένα κομμάτια της Λένας Πλάτωνος, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου - μέχρι και η Θεσσαλονίκη του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία θ' ακουστεί σε αρκετά πιο...progressive ύφος, σύμφωνα πάντα με τον Παλαμίδα.
Και για να δικαιωθεί και η Μαρίζα Κωχ που κάποτε είχε πει Πως είναι δυνατόν να χωρέσει μια τόσο μεγάλη φωνή σε μια τόσο μικρή χώρα;, ο Παλαμίδας θα τραγουδήσει ακόμη Pink Floyd, Peter Gabriel και David Bowie.
Στο ακόλουθο βιντεάκι που έφτιαξα το 2009 για την τότε παρουσίση του άλμπουμ ''Δωρητής Σώματος'' από την Οδό Πανός, μπορείτε να δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Παλαμίδα από την 30χρονη πορεία του στα μουσικά πράγματα μαζί με κάποια συνοδευτικά κείμενα που είχα γράψει:
* Στο πρώτο βίντεο του post, το σπάνιο κλιπ του τραγουδιού Κύριε Τάκη μέσα από τα Σινερομάντζα και από τηλεοπτική μουσική εκπομπή των 80s. Προσέξτε το τέλος του βίντεο πριν απ' αυτό του Παλαμίδα - είναι η new wave τότε Κρίστη Στασινοπούλου που τραγουδάει το To France του Mike Oldfield, μεγάλη επιτυχία της εποχής με τη φωνή της Maggie Reilly.
** Μαζί με τον Γιάννη Παλαμίδα θα εμφανιστούν η τραγουδοποιός και performer Κατερίνα Κωνσταντίνου, ψυχή της Τρελής Μηλιάς, και ο πιανίστας Γιώργος Βούρος. Παρασκευή 22/11, Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), ώρα έναρξης: 22.30, είσοδος: 6 ευρώ με το πρώτο ποτό
σχόλια