ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μεγάλος συνασπισμός, μεγάλη καταστροφή

Μεγάλος συνασπισμός, μεγάλη καταστροφή Facebook Twitter
10

Οι επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης και οι τσιρίδες του Αδώνιδος έβαλαν σε δεύτερη μοίρα, τις μέρες που πέρασαν, μια πολύ σημαντική είδηση: τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Για μια χώρα της οποίας ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ειδικά αυτός ο «μεγάλος συνασπισμός» θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση και πηγή μεγάλης ανησυχίας.

Τους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυκλοφορούσε ένα αισιόδοξο σενάριο: αν τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγούσαν σε μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων, η συντηρητική Μέρκελ θα αναγκαζόταν να βάλει λίγο σοσιαλδημοκρατικό νερό στο κρασί της, ειδικά στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε σε κάποια ανακούφιση των χωρών του Νότου με μέτρα που θα περιόριζαν τις ανισότητες στο πλαίσιο της ευρωζώνης, την έκδοση ευρωομολόγων και γενικώς όλα αυτά που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν όσοι οικονομολόγοι δεν είναι παράφορα ερωτευμένοι με την Άνγκελα.

Πράγματι, τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν, αλλά με πλήρη κυριαρχία της Μέρκελ και στο θέμα των επαχθών πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα προηγούμενα χρόνια, έστω για λόγους αντιπολιτευτικούς, οι Σοσιαλδημοκράτες ψέλλιζαν κάποιες διαφωνίες. Τώρα στην αντιπολίτευση απομένουν μόνο κόμματα με μικρή επιρροή και ακόμα πιο λίγους βουλευτές, όπως οι Πράσινοι και η Αριστερά. Την έχουμε πατήσει για τα καλά.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες της σχεδόν άνευ όρων σοσιαλδημοκρατικής παράδοσης. Η πρώτη έχει να κάνει με την «προδοσία» της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και των Σοσιαλιστών, που τα προηγούμενα χρόνια παράτησαν την κοινωνική τους βάση και ασπάστηκαν τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό. (Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, και μάλιστα με τον ακραίο τρόπο των μνημονίων, και γι' αυτό οι 58 ούτε 59 δεν θα γίνουν, αν η κίνησή τους δεν πάρει αποστάσεις από την ανάλογη προδοσία του ΠΑΣΟΚ.)

Διεθνώς, πάντως, είναι τόσο μεγάλη η διάβρωση των Σοσιαλιστών από το χρήμα, ώστε συνεχίζουν την ίδια πολιτική, παρότι έχουν χάσει την κυβερνητική εξουσία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: οι «πελάτες» προτιμούν πάντα το αυθεντικό προϊόν, δηλαδή τα δεξιά κόμματα, από τις κωμικοτραγικές σοσιαλιστικές απομιμήσεις. Το ίδιο συνέβη και με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, που στις πρόσφατες εκλογές σημείωσαν ένα από τα χειρότερα εκλογικά τους αποτελέσματα μεταπολεμικώς.

Όμως, η δεύτερη αιτία που εξηγεί τη φαινομενικά ακατανόητη στάση τους είναι ότι η Γερμανία ως χώρα επωφελείται οικονομικά από την πολιτική που έχει επιβάλει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν ακόμα και η τόσο συνεργάσιμη με το Βερολίνο ευρωπαϊκή Κομισιόν απείλησε τελευταία με μέτρα κατά της Γερμανίας λόγω του υπερβολικού εμπορικού της πλεονάσματος, που βλάπτει σοβαρά τις χώρες του Νότου, οι Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες απάντησαν εν χορώ ότι δεν πρόκειται να μοιραστούν την επιτυχία τους με κανέναν άλλο, να πάρουν διορθωτικά μέτρα ή να αλλάξουν πολιτική.

Ήδη, και στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων η Γερμανία συμπεριφέρεται σαν ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη, με την καγκελάριο να παίρνει θέση με δηλώσεις της υπέρ των διαδηλωτών στην Ουκρανία, την οποία διεκδικεί και η Ρωσία, στο πλαίσιο του γνωστού γεωπολιτικού ανταγωνισμού Βερολίνου-Μόσχας. Σε αυτό το παιχνίδι χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία θυμίζουν όλο και περισσότερο αποικίες χρέους, «μπανανίες», στις οποίες η απεσταλμένη Τρόικα των δανειστών αποφασίζει ακόμα και για φαινομενικά άσχετα με την επιστροφή των δανεικών θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί των σπιτιών.

Oι Γερμανοί κάνουν για μια ακόμα φορά το ίδιο λάθος: επιλέγουν τα στενά εθνικά τους συμφέροντα από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών, παράλληλα με την οικονομική κρίση και την ανεργία, αποδίδει ήδη δηλητηριασμένους καρπούς, και όχι μόνο στην Ελλάδα με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Σλοβακία εκλέχθηκε κυβερνήτης ένας πατενταρισμένος νεοναζί και στις ευρωεκλογές του Μαΐου η κ. Μέρκελ θα δει να διαπρέπουν δημιουργήματά της, ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Τότε μόνο θα φανεί πόσο καταστροφικός είναι και τι μας επιφυλάσσει ο «μεγάλος συνασπισμός» με τους όρους που έγινε.

Στήλες
10

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
> Διεθνώς, πάντως, είναι τόσο μεγάλη η διάβρωση των Σοσιαλιστών από το χρήμαοὐδὲν γὰρ ἀνθρώποισιν οἷον ἄργυροςκακὸν νόμισμ᾽ ἔβλαστε. […]τόδ᾽ ἐκδιδάσκει καὶ παραλλάσσει φρέναςχρηστὰς πρὸς αἰσχρὰ πράγματ᾽ ἵστασθαι βροτῶν·
> ασπάστηκαν τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό. (Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, και μάλιστα με τον ακραίο τρόπο των μνημονίωνΗ υπερφορολόγηση κινητών και ακινήτων είναι νεοφιλελεύθερη, ε;
Νεοφιλελεύθερος είναι αυτός που βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συνολικό. Οπότε εξαρτάται ποιος επιβάλει υπερφορολόγηση, τουτέστιν ποιος κερδίζει, τουτέστιν που πάνετα λεφτά. Αν γίνει λόγος πάλι για χρέος και αποπληρωμή και δανεισμό, τότε βρήκαμε που πάνε, και πως λέγεται η μέθοδος θεραπείας "μας". Πόσο μάλλον αν ακόμα πιστεύουμε ότι αυτό το στάδιο του καπιταλισμού στέκει να το αποκαλούμε και "κρίση".
> Για μια χώρα της οποίας ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και στο ΒερολίνοΣτις Βρυξέλες και το Βερολίνο αποφασίζονται οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες, ε;
Δυστυχώς κουβέντες όπως αυτή δείχνουν πως πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι δε γνωρίζουν και πολλά για τις «γερμανικές εμμονές» σε ορισμένες πολιτικές και τις καταλογίζουν σε «εθνικιστικά ορμέφυτα» που βλέπουν στη δική μας χώρα.Λέει ο συγγραφέας:"Oι Γερμανοί κάνουν για μια ακόμα φορά το ίδιο λάθος: επιλέγουν τα στενά εθνικά τους συμφέροντα από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη."Να τη λέμε όλη την ιστορία Οι Γερμανοί πέρασαν μια δεκαετία στη μιζέρια και τη στασιμότητα. Ήταν η δεκαετία του Σρέντερ με την Agenda 2010 που έβαλε τα θεμέλια της σημερινής τους ευημερίας (αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, ευέλικτα εργασιακά σχήματα, πάγωμα μισθών, κλπ). Τώρα απλά χαίρονται τους καρπούς αυτών και απαιτούν και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Τόσο απλά.Να σημειωθεί πως ο Σρέντερ ήταν κι αυτός σοσιαλδημοκράτης, αλλά σε αντίθεση με τους δικούς μας γιαλαντζί ήξερε πως αν δεν μεταρρυθμίσει το σύστημα έγκαιρα, θα βρεθεί σε βαθύτερη ύφεση αργότερα. Εμείς αντίθετα τα «ωραία χρόνια» (προ 2009) μοιράζαμε λεφτά δεξιά κι αριστερά (απίστευτες αυξήσεις σε ΔΥ και 40άρηδες συνταξιούχους), ενώ διορίζαμε τον κάθε πικραμένο σε απίστευτους δημόσιους οργανισμούς όπως εκείνον της αργιλομάζης ή της προστασίας του κάπρου.Υπάρχουν και άλλοι, ιστορικοί λόγοι για τη συμπεριφορά της Γερμανίας σε ορισμένα οικονομικά θέματα: πχ η εμμονή στον χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης έχει τη βάση της στην τραυματική εμπειρία των Γερμανών με τον υπερπληθωρισμό μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε σε καταστροφή την οικονομία και την άνοδο του Χίτλερ). Συνιστώ στους αρθρογράφους οικονομικών θεμάτων να ψάξουν λίγο την ιστορία και το τί λέγεται στη Γερμανία για τα θέματα αυτά, πριν βγάλουν ανασφαλή συμπεράσματα...
Ακριβώς έτσι. Αν ένας λαός ξέρει τι παει να πει εξαθλίωση και φτώχια αυτός ειναι ο γερμανικός αλλά τουλάχιστον αυτοί μάθανε απο τα λάθη τους και γίνανε καλύτεροι, εμείς δεν βλέπω να κάνουμε το ίδιο. Δεν λέω πως ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλουν κάποια πράγματα ειναι ο καλύτερος αλλά αυτή η καραμέλα της κακιάς Γερμανίας ειναι τουλάχιστον χαζή.
@KensaiΕυχαριστώ για το κατατοπιστικό σας σχόλιο. Οι μεταρυθμίσεις στο χώρο εργασίας ήταν βήματα των κυβερνήσεων Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Hartz IV, Minijobs, 1 Euro Jobs...Ομως η ευημερία εδώ είναι τεχνητή. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού που αν και έχει δουλειά πρέπει να στηρίζεται σε επιδόματα δυστυχώς. Το ομοσπονδιακό κράτος ευημερεί αλλά αρκετά κρατίδια είναι καταχρεωμένα π.χ. Βερολίνο με 63 δις χρέος. Η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά η οικονομία έχει πάρει κατά τη γνώμη μου λάθος δρόμο. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί φτωχότεροι. Μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε γιατί οι καταθέσεις μένουν στάσιμες λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Μας παροτρύνουν να επενδύσουμε σε ακίνητα, οι αξίες των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οικονομίες που βασίζονται στην κατανάλωση είναι επιρρεπείς σε κλυδωνισμούς των αγορών. Προς το παρόν τα πράγματα πάνε καλά αλλά για πόσο καιρό ακόμα;Όσο για τους Σοσιαλδημοκράτες τι να πούμε; Ο Γκάμπριελ παρά το γεγονός ότι το κόμμα του βρισκόταν σε διαβουλέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Συντηρητικούς έκανε πρόταση συνεργασίας με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (Αριστερά και Πράσινους) για το 2017. Ενώ είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν τώρα και μάλιστα με τα κόμματα που έχουν περισσότερες προγραμματικές θέσεις το αναβάλλουν για τις επόμενες εκλογές και στρέφονται στους Χριστιανοδημοκράτες, συνάπτουν ένα σύμφωνο συγκυβέρνησης, που σχεδόν τα περισσότερα επίμαχα σημεία των προεκλογικών υποσχέσεων διατυπώνονται με ένα ασαφή τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι η βάση του κόμματος θα απορρίψει τη συμφωνία και να στείλει τους επικεφαλείς στα τάταρα. Εαν δεν γίνει αυτό πιστεύω ότι το κόμμα τους θα έχει την τύχη των Φιλελευθέρων...
"Εμείς αντίθετα τα «ωραία χρόνια» (προ 2009) μοιράζαμε λεφτά δεξιά κι αριστερά (απίστευτες αυξήσεις σε ΔΥ και 40άρηδες συνταξιούχους"Μπορείς να το θέσεις και έτσι:"Μοιραζόμασταν λεφτά από δεξιά και αριστερά"