Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής;

Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
30
Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter

Κυκλοφόρησε ένα κειμενάκι αναγνώστη ενός μπλογκ (του "Νίκου") που τράβηξε φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

Στην αρχή σκέφτηκα μήπως είναι προβοκάτσια που σκοπό έχει να πλήξει τα παιδιά που κάνουν κατάληψη. Μετά γνωστή μου μου είπε ότι είδε και χειρότερες εικόνες εκεί μέσα. Αλλά και πάλι δεν θέλω να την πιστέψω. 

Παρ' ό,τι σίγουρα ΔΕΝ είναι το σημαντικότερό μας πρόβλημα το αν βανδαλιστούν για άλλη μια φορά τα πανεπιστήμια (ναι, οι πολιτικοί μας κλέβουν και μας καταστρέφουν τις ζωές κλπ κλπ κι αυτό είναι χειρότερο, ας πούμε) οι εικόνες είναι τελείως αποκαρδιωτικές. 

Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
 

Γράφει ο φωτογράφος: Πίστευα, αφελώς, πως δεν μπορεί, έχουμε κάποιο κοινωνικό πολιτισμό βρε αδερφέ και λίγο φιλότιμο. Τόση καφρίλα από ανθρώπους που “αποτελούν το μέλλον μας” δεν την περίμενα. Η ευθύνη βαραίνει φυσικά και την Πρυτανεία η οποία δεν ενεργοποίησε ακόμα πιστεύω την ομάδα εκτάκτου ανάγκης για καθαρισμό. Δεν έχουμε μέλλον όταν οι “θυμωμένοι” φοιτητές μας καταστρέφουν το ίδιο τους το σπίτι. Οι κομματικοί κομισάριοι προφανώς δεν έχουν την απαιτούμενη νοημοσύνη να καταλάβουν πως συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες στην υποβάθμιση των σπουδών τους και στην καταστροφή του σπιτιού τους του ίδιου που φτιάχτηκε, όχι με τα λεφτά της “πλουτοκρατίας” αλλά με τα λεφτά των γονιών ΟΛΩΝ μας.

Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter
Είναι στ' αλήθεια γνήσιες αυτές οι φωτογραφίες απ' την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής; Facebook Twitter

ΥΓ. Ο Στέργιος μου έγραψε ένα μέηλ, στο οποίο μου λέει πως (οι εξωτερικοί χώροι) των πανεπιστημίων έτι κι αλλιώς είναι αφρόντιστοι, γενικώς...

Καλησπέρα Άρη, Επειδή τυχαίνει να σπουδάζω στους Μηχανολόγους του ΕΜΠ και με προβληματίζει το περιβάλον της σχολής, πιστεύω ότι δε φταίει η κατάληψη ούτε η απουσία καθαριστών από το Αριστοτέλειο. Ορίστε μερικές φωτογραφίες από το ΕΜΠ που έχω στο μπλογκ μου σε περιόδους "μη κατάληψης" από το 2012  και από το 2009. Τις τελευτίαες τις πόσταρα προχθές με αφορμή την τελευταία συνέλευση των παρατάξεων που αποφάσισε το κλείσιμο της σχολής μέχρι την επόμενη συνέλευση.
Οπότε, ποια κατάληψη; Απλά ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στέργιος

 
 
30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Μην ξεχνάτε ότι οι καθαρίστριες στο απθ κάνουν απεργία και οι φοιτητές δε μαζεύουν τα σκουπίδια όχι γιατί είναι βρωμιάρηδες, αλλά για να μη σπάσουν την απεργία. Και όντως, σε άλλες σχολές πχ στο Πολυτεχνείο τα πράγματα είναι χειρότερα..
Επειδή όχι μόνο σπουδάζω σ' αυτή τη σχολή (Ιατρική), αλλά ήμουν και στο συντονιστικό της εν λόγω κατάληψης, ναι, οι εικόνες είναι πραγματικές. Δεν προσπαθώ να εκπροσωπήσω κανέναν άλλο πέρα απ' τον εαυτό μου με τα παρακάτω. Κατ' αρχάς, να καθορίσουμε ότι στο ΑΠΘ υπάρχει απεργία των εργολαβικών (αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες στο θέμα επικοινωνήστε μαζί μου στο [email protected]) και κατ' επέκταση και των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα. Η σχολή είχε να καθαριστεί περίπου ένα μήνα πριν ξεκινήσει η κατάληψη, οπότε όταν αυτό εγινε η κατάσταση ήταν ήδη οικτρή (ο χαρακτηρισμός δεν περιέχει καμιά υπερβολή). Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι καταληψίες πρόσθεσαν κι αυτοί στις στοιβάδες των σκουπιδιών (αν και πράγματι ελάχιστα). Φυσικά, όμως, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει ότι επίσης οι καταληψίες καθάρισαν το αμφιθέατρο στο οποίο την επομένη θα γινόταν η συνέλευση που θα καθόριζε την πορεία της κατάληψης (καθαρίζοντας τα πάντα - όχι μόνο ότι εκείνοι εναπόθεσαν). Εγώ προσωπικά κοιμήθηκα στην κατάληψη 2 μέρες και παρεβρισκόμουν στη σχολή κάθε μέρα για τις 6 μέρες που διήρκησε και δεν άφησα κανένα σκουπίδι, πέρα από τα απολύτως απαραίτητα για την ικανοποίηση των φυσικών μου αναγκών. Όσο αφορά την εικόνα με τα συνθήματα στους τοίχους, δεν ξέρω αν αυτά προϋπήρχαν (αφού πριν την κατάληψη ήταν καλυμένοι με αφίσες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, τις οποίες βλέπετε σκισμένες και πεταμένες στο πάτωμα) ή αν όντως έγιναν από καταληψίες ενώ έλειπα. Όπως και να χει, μην βιάζεστε να καταλήξετε σε συμπεράσματα για την κατάληψη και αυτούς που την υποστήριξαν, όπως πολλοί κάνετε. Από τα 60 περίπου άτομα που ήταν υπέρ της κατάληψης, υπεύθυνοι γι' αυτά είναι μια μειψηφία περίπου 10 ατόμων που με τέτοιες κινήσεις αμαύρωσε το σκοπό της και έδωσε πυρά στους αντιπάλους της. Αυτή η εικόνα ΔΕΝ εκπροσωπεί την κατάληψη, μόνο τους ηλιθίους που τα έκαναν. Την επόμενη φορά που θα κάνετε γενικεύσεις, ας έχετε και την αξιοπρέπεια να δεχθείτε προκαταβολικά ότι κάνετε λάθος. Και όσο αφορά τους φοιτητές που θέλουν μόνο να διαβάσουν, έχω να τους πω ότι είναι αφελείς ή βολεμένοι (δίχως να αποκλείεται συνδυασμός τους). Γιατί όταν απειλούμαστε με διακοπή διανομής συγγραμάτων από το επόμενο εξάμηνο και όταν βιώνουμε τις καταπιεστικές συνθήκες του σήμερα, ε πώς να το κάνουμε, είναι γαϊδουριά να στέκεσαι αδιάφορος απέναντι σ' όλ' αυτά. Η συγκεκριμένη κατάληψη δεν έμεινε αδρανής, αλλά εξωτερικοποιήθηκε, με καθημερινές δράσεις, συντοσιμένες συμμετοχές σε πορείες, διοργάνωση δραστηριοτήτων τα έσοδα των οποίων πήγαν προς ενίσχυση του αγώνα των εργολαβικών του ΑΠΘ και άλλα. Δεν ήταν μια παρέα που καθόταν και μπεκρόπινε και λέρωνε τη σχολή όπως πολλοί θέλουν να περάσουν. Σε πολλά, ήταν όντως μια κατάληψη - υπόδειγμα και πρότεινε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Πριν τα ισοπεδώσετε όλα, φροντίστε να έχετε ενηρωθεί σφαιρικά.
Φίλε, η τοποθέτησή σου "μπάζει" από όλες τις μεριές, και οποιοσδήποτε έχει την ελάχιστη σχέση με τα αμφιθέατρα θα γελάει με αυτά που λες, αλλά ας το αφήσουμε κατά μέρος. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Δηλαδή 60 άτομα αποφάσισαν για την κατάληψη; 60 άτομα επί συνόλου πόσων; Πόση είναι η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία για να αποφασιστεί κάτι τόσο σοβαρό όπως το κλείσιμο της Σχολής; Διότι εάν υπάρχουν 1000 εγγραμμένοι φοιτητές (και λίγους λέω) και αρκεί η απόφαση... 60 ατόμων, εγώ θα έλεγα ότι δεν μιλάμε για "δημοκρατικές διαδικασίες" αλλά για νταβατζιλίκι. Εσύ τί λες;
Η συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ (ΣΦΙΑΠΘ) είχε αποφασιστεί από ΔΣ και ανακοινωθεί πολλές μέρες πριν την διεξαγωγή της. Η απόφασή της είναι απολύτως νόμιμη και σύμφωνη με το καταστατικό. Όσο αφορά το σύνολο των φοιτητών... Δεν ξέρω ακριβές αριθμό, αλλά αν υποθέσουμε (μετριοπαθώς) ότι σε κάθε ένα απ' τα έξι έτη της ιατρικής είναι 250 φοιτητές τότε καταλήγουμε σε 1500 άτομα (που σίγουρα είναι παραπάνω - γύρω στις 2000 νομίζω). Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Όπως εγώ θυσίασα κάποιες ώρες ενός απογεύματός μου για να δώσω το στίγμα μου έτσι έπρεπε να κάνουν κι οι υπόλοιποι. Δεν έχω κανένα λόγο να απολογηθώ για την απουσία τους, η οποία δεν θίγει τη δημοκρατικότητα της απόφασης. Οι ισχυρισμοί σου για νταβατζιλίκι είναι ανεδαφικοί και γελοίοι, αφού τηρήθηκε η διαδικασία με κάθε τυπικότητα. Επίσης τα άτομα δεν ήταν ακριβώς 60 αλλά περίπου 60. Και όσο αφορά τη θέση σου, ότι η τοποθέτησή μου (η οποία είναι καθαρά αντικειμενική) "μπάζει", δεν θέλω καθόλου να το αφήσεις στην άκρη. Αλλά να σχολιάσεις βάσει στοιχείων κι όχι προπαγάνδας γιατί δεν έχω καμιά διάθεση να ξορκίσω τα φαντάσματα που προφανώς θρέφεις.
@ ΡαφαήλΕάν σε καλύπτει το ότι 60 άτομα έχουν το δικαίωμα να κλείσουν μια σχολή 2000 φοιτητών, τότε σίγουρα π.χ δεν θα έχεις πρόβλημα και όταν 100 διαδηλωτές στη Πανεπιστημίου έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν το κέντρο της Αθήνας σε 1 εκ. εργαζόμενους και κατοίκους. Να σε ρωτήσω κάτι, μέρες που είναι (επέτειος του ΟΧΙ, ναζιστική Γερμανία, κτλ): Α) Σε έχει αποσχολήσει ποτέ το πόσο επικίνδυνο είναι όταν οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλουν την άποψή τους στους άλλους;Β) Σε έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο ότι οι οργανωμένες μειοψήφίες δεν θα είναι εσαεί φίλα προσκείμενες στον πολιτικό χώρο που ανήκεις; Και ότι αργά ή γρήγορα, το παράδειγμα που δίνεις θα το ακολουθήσει και η Χρυσή Αυγή; (ένα παράδειγμα λέω τώρα).Γ) Σε έχει απασχολήσει το γεγονός ότι η άνοδος της Χ.Α. (εν μέρει τουλάχιστον) οφείλεται ακριβώς στο ό,τι ο κόσμος έχει σιχαθεί τις πρακτικές που υιοθετείς;Δ) Σε έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ενώ εσύ και οι ομοίοι σου βαυκαλίζεστε ότι εκπροσωπείτε την πρόοδο, όχι μόνο συμβάλλετε στην άνοδο της άκρας δεξιάς, αλλά και αποτελείτε φορέα μαύρης αντίδρασης; (π.χ. δίδοντας με τη συμπεριφορά σας επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν την κατάργηση του ασύλου);
@Vangelis1972 Τα 60 άτομα που έκλεισαν τη σχολή δεν απαγόρευσαν στους υπόλοιπους να συμετάσχουν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων, απλά έτυχε να είναι παρόντα. Δεν φέρουμε ευθύνη επειδή κάποιοι διάλεξαν να αδιαφορήσουν στο κάλεσμα της συνέλευσης. Με κάθε δυνατό μέσο προσκλήθηκε κόσμος. Δεν θα τους εκλιπαρούμε κιόλας. Αν δεν είναι αρκετά ώριμοι να καταλάβουν ότι στη δημοκρατία η φωνή τους είναι απαραίτητη, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να τους πείσουμε. Δεν ήμασταν μια οργανωμένη μειοψηφία πάντως εκεί μέσα (όσο κι αν θες να το πιστεύεις) κι αυτό ήταν προφανές σε όποιον συμετείχε στη συνέλευση. Άτομα από διαφορετικές παρατάξεις, άτομα ανένταχτα, με διαφορετικές απόψεις και θέσεις σε πολλά θέματα, όλα αυτά ανήκαν στους επίμαχους 60. Δεν επρόκειτο για μια οργανωμέη ομάδα, αλλά για άτομα τα οποία συνέκλιναν την τελευταία στιγμή σ' ένα κοινό πλαίσιο. Επίσης, φυσικά και με απασχολούν οι μειοψηφικές ομάδες που δρουν παραβιάζοντας τη βούληση του συνόλου - όχι όμως όλες το ίδιο. Άσχετα από την ιδεολογική σου τοποθέτηση, δεν μπορείς να ταυτίζεις αριστερές και ακροδεξιές οργανώσεις. Είναι αδιαμφησβήτητο το κίνητρο του καθενός και το ποιον υπερασπίζονται με τις δράσεις τους. Ακόμη, έχω όντως σκεφθεί ότι κάποιες πρακτικές κάνουν τον κόσμο να αγανακτεί. Το αν ορθώς το κάνει όμως είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Η βούληση του λαού δεν είναι πάντα αυτή που τον εξυπηρετεί καλύτερα στο σύνολό του. Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη - η αντικειμενικότητα κι η λογική συνήθως όχι ανάμεσά τους. Κύρια αίτια ανόδου της χρυσής αυγής (και της ακροδεξιάς γενικότερα) θεωρώ άλλα και μ' αυτά θ' ασχοληθώ σοβαρά, ενώ θα αξιολογήσω και την αξία των επεμβάσεων των αριστερών κινημάτων. Δεν θα τις καταδικάσω όμως επειδή προκαλούν αγανάκτηση σε κάποιους! Και τι υπόβαθρο έχει αυτός ο κόσμος που θα απαξιώσει μια πορεία ή μια διαμαρτυρία; Τι ξέρει από οικονομικά, πολιτική και επιστήμη; Έχει την κατάλληλη μόρφωση ώστε να κρίνει για λογαριασμό του και να μην αφήνει άλλους να κρίνουν γι' αυτόν; Ξέρει εγώ που βγαίνω και φωνάζω και περπατάω κλείνοντας δρόμους γιατί το κάνω; Ή απλά του χουν πει ότι είμαι αναρχοκουμμούνι κι αυτό φτάνει (δίχως απαραίτητα να ξέρει κι αυτό τι σημαίνει - απλά έχοντας δαιμονοποιήσει τη λέξη); Αντί να κυνηγάμε αυτόν που βαράει το συναγερμό, ας κυνηγήσουμε τον υπαίτιο του προβλήματος.
Εγώ λοιπόν για άλλη μια φορά θα καταφύγω σ'αυτήν την περίφημη θεωρία των δύο άκρων και την σχέση μεταξύ τους. Όλοι οι νοήμονες και χωρίς φανατισμό άνθρωποι αναγνωρίζουμε την βία της Χ.Α.. Βια σωματική, βία ψυχική, βία κοινωνική, αντικοινωνική συμπεριφορά γενικώς και την καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό τι είναι? Δεν είναι βία? Δεν είναι βία κοινωνική? Δεν είναι βία ψυχική? Δεν είναι αντικοινωνική συμπεριφορά? Όσο δε για την σωματική βία, όσοι έχουν περάσει απο ελληνικό τριτοβάθμιο ίδρυμα ξέρουν πολύ καλά πως αντιδρούν αυτοί οι αστοιχείωτοι "αριστεροί" αν τολμήσεις να διαφωνήσεις μαζί τους. Αλλά ξέχασα, είναι άλλη βία αυτή, είναι βία δικαιολογημένη. Μέχρι να εξαλειφθούν τα άκρα ή τουλάχιστον να περιοριστούν έτσι ώστε να είναι πλήρως ελεγχόμενα (μέσω νόμων προφανώς) η ελληνική κοινωνία δεν θα αλλάξει.
Δυστυχώς, εκτός όλων των άλλων, το πρόβλημμά μας είναι, ότι συζητάμε - συζητάμε μέσω Internet, καταδικάζουμε και καυτηριάζουμε, ενώ θα έπρεπε να είχαμε δράσει πιο δυναμικά. Στο κάτω κάτω εμείς οι φορολογούμενοι θα την πληρώσουμε τη νύφη. Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε όλους αυτούς (φοιτητές και καθηγητές που ασελγούν στην περιουσία).
Είναι σκόπιμη η πολιτικοποίηση στο Πανεπιστημίο;Έτσι όπως γίνεται όχι. Δεν επιτρέπεται. Έπρεπε να υπάρχουν κόμματα πανεπιστημιακά, τα οποία να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θέλουν να είναι το πανεπιστήμιο. Εδώ πέρα ακούς μόνο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, κτλ. Και στη Γαλλία έχουμε πολιτικοποιημένα φοιτητικά συνδικάτα, αλλά τα συνθήματά τους είναι αμιγώς πανεπιστημιακά.

Ποια είναι η γνώμη σας για το φοιτητικό άσυλο;
Έβαλα 22 φορές την αστυνομία μέσα στo πανεπιστήμιο. Όταν εγώ έγινα πρόεδρος του πανεπιστημίου, τοιχοκόλλησα παντού ένα χαρτί ότι ήμουν υπεύθυνη για την ακεραιότητα των πραγμάτων και για την ασφάλεια των προσώπων και μόλις κάτι απο αυτά θα μπορούσε να διακυβευθεί θα καλούσα την αστυνομία.Για παράδειγμα μία φορά όταν ήμουν Πρύτανης, μου τηλεφωνούν από το “Παρίσι 6”, το Πανεπιστήμιο των θετικών επιστημών. Μου λένε κυρία Πρύτανη, είναι στο τάδε μέρος αναρχικοί και σπάνε τους υπολογιστές. Τους λέω πείτε μου ακριβώς το μέρος και κλείστε το τηλέφωνο. Τηλεφωνώ τότε στον αρχηγό της Γαλλικής αστυνομία και του λέω θα πάτε στο τάδε μέρος και θα τους συλλάβετε. Δεν θα τους διώξετε, θα τους συλλάβετε και θα τους περάσετε αμέσως από αυτόφωρο.Και ακούω από τη άλλη μεριά, “κυρία Αρβελέρ καλά που κρατήσατε την Ελληνική προφορά σας και έτσι ξέρουμε ότι είστε εσείς που μας το ζητάτε και όχι κάποιος άλλος και ξέρουμε ότι αύριο θα μας δώσετε και γραπτά την εντολή σας γιατί οι άνδρες μας δεν θα το έκαναν διαφορετικά”.
συντάκτης του άρθρουΕυαγγελία KακλειδάκηΗ Ελένη Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Πανεπιστημίου 1 – Πάνθεον της Σορβόνης στην 700 ετών ιστορία του, και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης της Ακαδημίας των Παρισίων και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου George Pompidou και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.
Ναι είναι αλήθεια απ' ότι φαίνεται κάποιοι έσκισαν τις αφίσες της ΔΑΠ και τις παράτησαν κατάχαμα, κάποιοι άλλοι άφησαν ένα ποτήρι καφέ, και κάποιοι άλλοι 2 μπουκάλια μπύρας ενώ είναι προφανές ότι γύρω από τους κάδους σκουπιδιών έχουν μαζευτεί πάρα πολλά σκουπίδια!!! Τέλος είναι ανάξιο σχολιασμού το γεγονός ότι κάποιοι γράψανε συνθήματα γύρω από το χώρο που στεγάζει τους επίδοξους πολιτευτές της ΝΔ.. Μα που βαδίζουμε κύριοι?
Αν δεν πέσουν κεφάλια, μια ζωή θα βλέπουμε τα ίδια. Εδώ και τώρα ποινική δίωξη στην Σύγκλητο, πρυτανεία, πρύτανη, όποιος να πάρει η ευχή αμοίβεται για να μάθει τους σπουδαστές γράμματα, αλλά και να διαχειρίζεται την περιουσία μας/μου. Αν δεν μπορεί να παει σπίτι του, αν τα βλέπει και δεν κάνει τίποτα, να πάει φυλακή.
Πολύ όμορφες εικόνες! Ε, εντάξει,όπως λέτε κι εσείς δεν είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα μας όμως, άρα οκ, δεν τρέχει και τίποτα. Αρκεί να συντηρηθεί αυτό το υπέροχο θέαμα όπως και αυτό της Πατησίων και της ασοεε όπου οι μαύροι ρίχνουν σφαλιάρες στους μπάτσους, μετά μπαίνουν στην σχολή, κάνουν μια από τα ίδια με τις φωτό, μετά ξαναβγαίνουν και δεν τρέχει μία - τους βγάζει από το κρατητήριο ο λαφαζάνης με τον σκουρλέτη στο τρίωρο. Όμως αφού δεν είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα μας ας μην ανυσηχούμε.. Τι? Οι ακραίες συμπεριφορές δημιουργούν βία και φασισμό? Έλα καλέ, τι είναι αυτά που λέτε, απλά να, τα παιδιά παίζουν λίγο επανάσταση και φτύνουν στα μούτρα την κοινωνία εδώ και 30 χρόνια, σιγά που θα μπει μέσα καμιά χρυσή αυγή και θα έχουμε και θύματα, πως υπερβάλλετε έτσι πια..
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των χώρων του ΑΠΘ. Το ζήτημα της απεργίας των εργολαβικών υπαλλήλων καθαριότητας είναι σύνθετο και δε μπορεί να αναλυθεί εδώ, (αν και Άρη, ίσως να άξιζε ένα ρεπορτάζ που θα αναλύει το θέμα σε βάθος). Όμως αυτό που συμβαίνει μέσα στις Σχολές, η απόλυτη αδιαφορία για το τι συμβαίνει γύρω μας, η εναπόθεση σκουπιδιών παντού, το μόνο που δείχνει πόσο σάπιοι είμαστε εμείς, που δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε το μαντήλι μας, το φραπέ μας ή το όποιο σκουπίδι μας, να το πετάξουμε σπίτι μας ή τέλος πάντων κάπου σε έναν κάδο όπου γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας λειτουργούν. Αν' αυτού προτιμάμε να ζούμε μέσα στα σκουπίδια, να προσπαθούμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και ως επιστήμονες μέσα στο χαμό που δημιουργούμε μόνοι μας. Ξέρω, κάποιοι θα πουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος έμμεσης υποστήριξης των υπαλλήλων καθαριότητας, αφού υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα τους, όμως πραγματικά θεωρώ αυτό το επιχείρημα φαιδρό. Το ότι οι άνθρωποι απεργούν δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν καλομαθημένοι κάφροι. Άλλο η ανάγκη για υπηρεσίες καθαριότητες, που φυσικά και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, κι άλλο η προσωπική και συλλογική αθλιότητα, εκφρασμένη μάλιστα από το κομμάτι της κοινωνίας που υποθετικά θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τις αξίες της μόρφωσης και του πολιτισμού.
+Η απεργία των εργαζομένων της καθαριότητας Άρη έφερε μια είδους κατάληψη στις σχολές,όχι των φοιτητών, αλλά σκουπιδιών. Αυτα που δείχνουν οι φωτογραφίες είναι πολύ χαλαρά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στις υπόλοιπες σχολές(Πολυτεχνείο-Νομική κλπ) το ίδιο και στον προαύλιο χώρο. Εδω και περίπου ένα μήνα ισχεύει αυτή η κατάσταση. Οι ανεγκέφαλοι κομματικοί παράγοντες των παρατάξεων επιτήθενται σε οποοδήποτε -απο καθηγητές μέχρι φοιτητές- πάρει μια πρωτοβουλία για να μαζευτούν κάποια σκουπίδια. Μεχρι και σακούλες με μαζεμένα σκουπίδια έχουν σκιστεί. Όχι λέει,θεωρούνται απεργοσπάστες.Λες και οι εργολάβοι θα δουν οτι τα σκουπιδια μαζευονται απο φοιτητες και θα πουν οτι δεν εχει αναγκη το ΑΠΘ απο καθαριστες. Το ίδιο ανεγκέφαλοι όμως για να λεγονται τα πράγματα είναι οι εργολάβοι και η πρυτανεια του ΑΠΘ. Οι ανθρωποι εκτος του οτι δεν εχουν πληρωθει 2 μηνες τωρα κινδυνευουν να χασουν τη δουλεια τους καθως ουτε ΑΠΘ, ουτε υπουργειο, ουτε λαμογια εργολαβοι αναλαμβανουν τις ευθυνες τους. Η απεργια τους ειναι δικαιη. Όμως δυστυχως και η ηλιθιοτητα των κομματοσκυλων ανίκητη.
όπως ακριβώς μισείς τη διαδικασία που σε κάνει παπαγάλο για μπεις σε μια σχολή, έτσι μετά μισείς τη σχολή που μπήκες. Δεν δικαιολογώ τίποτα από αυτήν την αισχρότητα που δείχνουν οι εικόνες, απλώς επισημαίνω ότι ίσως αυτή η εικόνα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη μιας ολόκληρης κατάστασης...μίσος από τους ανενημέρωτους ή απλά απελπισμένους γονείς σου προς σε εσένα όταν σε βάζουν σαν ντοπαρισμένο άλογο στην κούρσα τον πανελλαδικών (ανήκω σε αυτή τη γενιά), προτού καλά καλά καταλάβεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή - πόσο μάλλον να είσαι σε θέση να επιλέξεις επαγγελματική κατεύθυνση - μίσος από εσένα προς τη διαδικασία των "σπουδών" σου, και πάει λέγοντας...
Στα ιδιωτικά κολέγια μπαίνουν και παιδιά που έχουν βιώσει τη στενοκεφαλιά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και την τυφλή κούρσα των πανελλαδικών, αλλά οι χώροι των ιδιωτικών κολεγίων δεν έχουν αυτά τα χάλια. Αν δουλεύεις/ματώνεις για να πληρώσεις τα δίδακτρά σου ή όταν ξέρεις πως οι γονείς σου σε σπουδάζουν απ΄το υστέρημά σου, εκτιμάς διαφορετικά τα πράγματα. Επίσης, αν είσαι σε χώρο όπου αυτή η συμπεριφορά σε περιθωριοποιεί, προφανώς και θα πας αλλού να τα κάνεις, αν δεν κρατιέσαι ή αν είσαι τόσο επιρρεπής στον μιμητισμό. Μη ξεχνάμε, βέβαια, και τον τεράστιο ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας και των διαχειριστών των παν/μίων. Κατ΄εμέ, η ομάδα που ευθύνεται για την χυδαία αυτή κατάσταση. Εν ολίγοις, δεν φταίει η παπαγαλία, ούτε το ότι δεν ξέρεις τί θα κάνεις επαγγελματικά απ΄τα 18 σου.
τι δεν καταλαβαίνω; αν δε γουστάρεις απλά μη πηγαίνεις. Τι σου φταίει το κτήριο; Πάνε χ... το σπίτι των γονιών σου που σε βάλανε 'σαν ντοπαρισμένο άλογο στην κούρσα', όχι τον δημόσιο χώρο.
(H απορία μου στην αρχή είχε πιο πολύ σχέση με την πηγή των φωτογραφιών (anti-news) που δεν είναι πάντα αξιόπιστη, για να μην την πω προπαγανδιστική νεοδημοκράτικη. Ξέρεις, σκέφτηκα μήπως είναι φωτογραφίες προ δεκαετίας ή κάτι. Απ' ό,τι διαβάζω όμως και στο Facebook μας είναι όντως τωρινές...)