ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πώς θα αντιδρούσες αν προσέβαλαν μπροστά σου έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down;

Πώς θα αντιδρούσες αν προσέβαλαν μπροστά σου έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down; Facebook Twitter
Ο Ισπανός Pablo Pineda είναι ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο Down και βραβευμένος ηθοποιός για την ταινία "Εμείς οι δύο"
10

Σε ένα παντοπωλείο, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ένας υπάλληλος με σύνδρομο Down τοποθετεί τα πράγματα σε σακούλες. Μια πελάτης είναι εξοργισμένη μαζί του επειδή καθυστερεί. Εκδηλώνει την αντίδραση της με φωνές, κινήσεις των χεριών, και προσπαθεί να πιάσει κουβέντα με άλλους πελάτες του καταστήματος ώστε να μοιραστεί την αγανάχτηση της. Πως αντιδρούν αυτοί;

Δε είναι μια αληθινή σκηνή αλλά ένα από τα 30 σενάρια με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό με σύνδρομο Down και άλλους ηθοποιούς  στους ρόλους των αγαναχτισμένων πελατών, που έγιναν με σκοπό να καταγράψουν τις αντιδράσεις του κόσμου στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος. Οι αντιδράσεις των πελατών που παρακολουθούν τις προσβολές ποικίλουν. Κάποιοι αδιαφορούν. Άλλοι, στέλνουν σιωπηλά μηνύματα συμπαράστασης στον ταμία ή συνεχίζουν χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Την εντονότερη αντίδραση την έχει ένας πελάτης που η αδερφή του έχει σύνδρομο Down και την καλύτερη μια καθηγήτρια παιδιών με ειδικές ανάγκες.  Εκνευρισμένη μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών στην δουλειά και την ζωή βάζοντας τον αγενή πελάτη στην θέση του. Ο καθένας μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα από αυτό το κοινωνικό πείραμα. Η αλήθεια πάντως είναι, έτσι όπως φάνηκε στο βίντεο, ότι όταν το θέμα δεν σε αφορά άμεσα δεν αντιδράς τόσο έντονα. Η σιωπή πάντως αρκετές φορές μοιάζει με συνενοχή.

Υ.Γ

Εξίσου άσχημο είναι το να δείχνεις αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο με το δάχτυλο και να τους κριτικάρεις μόνο και μόνο επειδή ζουν ανάμεσά σου. Πόσες κοινωνίες έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο για να περάσουμε στο δικαίωμα στην εργασία και για αυτούς τους ανθρώπους; Πόσες κοινωνίες δεν θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους πολίτες βήτα κατηγορίας(σ.σ όπως συμβαίνει με πολλές μειονότητες);

Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που αφορά(και) τον καθένα από εμάς προσωπικά.

 


Μια συνέντευξη του Pablo Pineda:

 


10

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Ως μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες, είμαι σίγουρη ότι στην Ελλάδα κανείς δεν θα αντιδρούσε και οι περισσότεροι θα επέλεγαν την συνένοχη σιωπή. Έχω δει άπειρες φορές τον κόσμο να κοιτάει την κόρη μου καλά καλά και θέλω να τους πω "τι κοιτάς, ρε, βλέπεις τίποτα περίεργο;" και την επόμενη φορά θα το πω. Η αντίληψη των Ελλήνων (δεν γενικεύω, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω) σε ό,τι αφορά στις ειδικές ανάγκες και την αντιμετώπισή τους, δυστυχώς είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Και στην Αμερική όπως είδατε αυτοί που αντέδρασαν πιο έντονα είχαν κάποια σχέση με παιδιά με ειδικές ανάγκες (ο ένας με την αδελφή του και η δασκάλα). Εμένα πάντως μου άρεσε πιο πολύ η ξανθιά που είπε ότι η αναπηρία που δεν βλέπεις (εννοώντας τον ηθοποιό που κατά τα άλλα ήταν "φυσιολογικός") είναι πιο σοβαρή, χαχαχα, ξέρω κι εγώ πολλούς τέτοιους!
Γνωρίζω πολλά άτομα που ενώ θα πουν ότι είναι κατά αυτών των απαίσιων συμπεριφορών, μόλις δουν μπροστά τους κάποιον διαφορετικό από τους ίδιους θα τον αντιμετωπίσουν άσχημα, θα τον κοιτάζουν περίεργα και μέσα τους θα κάνουν διάφορα σχόλια. Είναι το ίδιο απαίσιοι με αυτούς που εκδηλώνουν την αποστροφή τους πιο έντονα, όπως αυτούς στο βίντεο. Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι δίκαιο να αφαιρούμε στα άτομα με ειδικές ανάγκες τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Καταπληκτική κίνηση το project αυτό :)
Αυτό για να μας δείξει ότι όταν δίπλα μας βλέπουμε την αδικία και την απανθρωπία,πρέπει να μιλάμε.Πρέπει να παίρνουμε θέση.Το πιο εύκολο είναι να φύγεις σαν να μην σε αφορά.Κι όμως σε αφορά γιατί την επόμενη φορά θα συμβεί σε κάποιον δικό σου ή σε σένα τον ίδιο και τότε θα ευχόσουν να υπάρχει κάποιος εκεί γύρω να σε υπερασπιστεί.
στην ελλαδα δεν φοβαμαι για το αποτελεσμα...εκει ολοι περιμενουν να σωσει το παιδι το κρατος. ενω εδω θα χυμουσαμε στην εν λογω κυρια πριν προλαβει κανει το τηλεοπτικο συνεργειο να επεμβει να μας πει πως ειναι γυρισμα.
και ομως αυτη ειναι η "ανθρωπινη" πραγματικοτητα, οπως πραγματικοτητα ειναι που μονο 4 σχολιαζουν το θεμα.το πειραμα συνεχιζεται και διαδυκτιακα. σιωπη
Όλοι είμαστε άνθρωποι με συναισθήματα. Ολοι έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία... Είναι ντροπή που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην κοινωνία μας... Πραγματικά δεν μπαίνουν στον κόπο να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση του αλλου... Κρίμα... Έχω μια ξαδελφούλα με σύνδρομο Down... Είναι αξιαγάπητη! Έχει μεσα της τόση πολύ αγάπη και ειλικρίνεια που πραγματικά απορώ πως μπορεί τόση καλοσύνη να χωράει σε έναν άνθρωπο... Απλά ντρέπομαι για ολους εκείνους τους κοντόφθαλμους, κομπλεξικούς...
Έχω γνωρίσει άτομα με σύνδρομο down. Είναι υπέροχα πλάσματα, ευχάριστοι άνθρωποι. Κάποιοι είναι απόμακροι,και το βρίσκω λογικό όταν συνυπάρχουν με ανθρώπους που τους υποβιβάζουν είτε λεκτικά είτε σωματικά. Καθένας μας έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση πάντως.