Κι όμως, το 1990 αυτή η τεχνολογία νομίζαμε ότι θα αλλάξει τη ζωή μας

Κι όμως, το 1990 αυτή η τεχνολογία νομίζαμε ότι θα αλλάξει τη ζωή μας Facebook Twitter
10

Η μαμά μου έγραφε συνέχεια κείμενα σε γραφομηχανή όταν μεγάλωνα - της έδιναν πράγματα απ' το Πανεπιστήμιο και τα πληκτρολογούσε, ως δουλειά. Μου άρεσε πολύ να παίζω με τη γραφομηχανή, να πιάνονται τα δάχτυλά μου στις μακριές, μεταλλικές γραφίδες του κάθε γράμματος ή να κάνω διάφορα άλλα που αργά αλλά σταθερά κατέστρεφαν το μηχάνημα. 

Κάποτε πήρε ηλεκτρική γραφομηχανή - που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο μπορούσε να φανταστεί κανείς. (Και ακόμη πιο μετά, όταν είχαμε κομπιούτερ στο σπίτι, πληκτρογραφούσε στο Word μεταφράσεις βιβλίων που έκανε χειρόγραφα ο μπαμπάς μου.)

Την επαναστατική ηλεκτρική γραφομηχανή, με τα φωτάκια της και το απαλό μουγκρητό της θυμήθηκα όταν έπεσα πάνω σ' αυτήν την παλιά διαφήμιση του 1990.

Κι όμως, το 1990 αυτή η τεχνολογία νομίζαμε ότι θα αλλάξει τη ζωή μας Facebook Twitter

Λίγο πριν την εκτόξευση του ίντερνετ και των σύγχρονων Η/Υ που αποτελείωσαν τη βιομηχανία των γραφομηχανών οριστικά, η Canon παρουσίαζε σαν τρομερό επίτευγμα (ιδανικό για φοιτητές, επειδή ήταν ελαφριά) μια γραφομηχανή που συνδεόταν με ρεύμα ή λειτουργούσε και με μπαταρίες. 

"Typing will never be the same", ήταν το σλόγκαν. Δεν θα περίμεναν ότι είχαν δίκιο για όλους τους λάθος λόγους. 

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Αχ η ανεπαναληπτη απόλαυση του να παίζω Leisure Suit Lαrry στον πρασινο Olivetti μου και να ακούω Strαight-Up από Pαulα Αbdul (σόρυ ασχετο σχολιο αλλα δεν κρατήθηκα, η βροχή μας κανει νοσταλγικούς).
Αντίστοιχες Olivetti έπεσαν πρόσφατα στα χέρια μου, είναι αρκετά έξυπνες μηχανές για την εποχή τους. Φυσικά, στην Ελλάδα που είμαστε ακόμα και σήμερα ψηφιακά αναλφάβητοι, αργήσαμε να μεταβούμε από την παραδοσιακή γραφομηχανή στην "ηλεκτρική" όπως την έλεγαν στην Δημόσια Υπηρεσία που ηταν προϊσταμένη η μητέρα μου η οποία μέχρι το 2003 πεισματικά δούλευε με μελανοταινια και καρμπόν βγάζοντας διπλάσια δουλειά απο τις υπαλλήλους που μετέβησαν στα "κομπιούτερ". Έτσι τον Ιούνιο, αφού κλήθηκα να κάνω μια εκτίμηση στον υπάρχοντα εξοπλισμό τριών υπηρεσιών στην πόλη που ζω, συνάντησα τα μηχανήματα (Pentium 3 με 512 ram) που ειχα προτείνει το 1998 στην Υπηρεσία, μαζί με κανα 5ρι ταλαιπωρημενες Olivetti , ολα φυσικα για ανακυκλωση.
Και εγώ η χαζοβιόλα που σπούδαζα εκείνη την εποχή μεταφραστικό έβαλα τον "μπαμπά" να μου κάνει δώρο την καλύτερη για τα Χριστούγεννα! Κάπου σέρνεται στην αποθήκη τώρα αυτή η "επαναστατική" γραφομηχανή :P
● Ναι!... Το... χειροποίητο copy-paste της εποχής ήταν το διπλό, τριπλό ή και τετραπλό, μαύρο καρμπόν, μεγέθους Α4, τοποθετημένο ανάμεσα στις κόλες.● Κάποιες ηλεκτρονικές μηχανές είχαν τη δυνατότητα διόρθωσης, φυσικά χωρίς blanco, αφού πριν την εκτύπωση έβλεπες τι πληκτρολογούσες σε οθόνη μήκους της σελίδας και πλάτος μίας γραμμής. ● Blanco! Όσοι ήταν "τεχνίτες" στην αναλογική γραφομηχανή ήξεραν την σωστή αναλογία διαλυτικού-blanco ώστε να μην γίνεται πολύ αραιό (σχεδόν ημιδιάφανο) ή πολύ πηκτό, (γραφίδες που βούλιαζαν και κολλούσαν πάνω στη διόρθωση σαν μαυροφορεμένες πενθούσες πάνω στο λευκό μνήμα...).● Κάποιοι άλλοι με τις αναλογικές γραφομηχανές σχεδίαζαν!http://perierga.gr/wp-content/uploads/2010/12/letter_art_1.jpghttp://perierga.gr/wp-content/uploads/2010/12/letter_art_2.jpghttp://perierga.gr/wp-content/uploads/2010/12/letter_art_4.jpg● Και κάποιοι άλλοι έπαιζαν μουσική!http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/37959