Σαν σήμερα, καταργείται το 1982 η σχολική ποδιά.

Σαν σήμερα, καταργείται το 1982 η σχολική ποδιά. Facebook Twitter
Οι απόφοιτοι του 1974 του Δημοτικού Σχολείου Λεονταρίου με τον δάσκαλό τους κ. Γεώργιο Παύλου, στην Ε΄ & Στ΄ τάξη. Βλ. leontari-thivon.
62

Αριστ., βλ. 3o Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας. Δεξ., βλ. unitedreporters.

 

Βλ. lolanaenaallo.

 

Μαθητές της Ιονίου Σχολής. Βλ. Ionios Club.

 

Το Γαλλικό Σχολείο στην Αλεξανδρούπολη (1924-25). Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Κάστρο Λήμνου, τάξη Δ'  Γυμνασίου. Βλ. lolanaenaallo.

 

Τελειόφοιτοι του οκταταξίου Γυμνασίου Πτολεμαίδας τον Ιούνιο του 1949. Βλ. O Kailariotis (Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).

 

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καρίτσας στη Λακωνία (1958). Βλ. Δημήτρη Κατσάμπη. 

 

Βλ. O Kailariotis (Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).

 

Αριστ., βλ. lolanaenaallo. Δεξ., μαθητές με τα πηλήκιά τους στην Αλεξανδρούπολη το 1958. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου. Βλ. dimotikolisvorioy.

 

Αριστερά, μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Αθηνών στην πλατεία Μεταξά, πρώην Αγίου Κωνσταντίνου και νυν  Σωτήρη Πέτρουλα. Πίσω τους  η Λένορμαν και το καφενείο του Μαμάη στην οδό Μύλων. Βασιλική και Νέλη, 1950. Βλ. akadimiaplatonos.

Δεξιά, μαθήτριες στον Πειραιά. Βλ. pireorama.

 

Στην πάνω φωτ., μαθήτριες κοπτικής (1945). Βλ. adrianou.

 

Βλ. akadimia platonos.

 

Γιορτή σε Δημοτικό Σχολείο το 1970. Βλ. lolanaenaallo.

Ιόνιος Σχολή. Βλ. Ionios Club.

 

Αγιασμός στην Ιόνιο Σχολή (1958). Βλ. Ionios Club.

Πάνω, Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου. Βλ. dimotikolisvorioy. Κάτω, βλ. pisostapalia.

 

Αριστ., βλ. lolanaenaallo. Δεξ., μαθήτριες φωτογραφίζονται με τα εικονίσματα της εκκλησίας του Άη Γιώργη, έξω από την Χώρα Σαμοθράκης. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Αριστ., 7ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά. Δεξ., 6τάξιο Γυμνάσιο Θηλέων, με καθηγητή τον κ. Χαραμή (6 Ιουνίου 1970).

 

Βλ. lolanaenaallo.

 

Γ τάξη 1977, Α' Θηλέων, Καβάλα. Βλ. 30 Χρονια Kavala.

 

Αλεξανδρούπολη. Tελευταίες μέρες της Έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου τον Ιούνιο του 1969.  Οι μαθήτριες με τον δαασκαλό τους κ.Γαλετζά. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

ΚυνόσαργεςIB' Γυμνάσιο Θηλέων (1962-6). Φωτογραφικό αρχείο 36ου Λυκείου. Βλ. Κυνόσαργες (6o ΓΕΛ Αθήνας).

 

Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

ΚυνόσαργεςIB' Γυμνάσιο Θηλέων (1962-6). Φωτογραφικό αρχείο 36ου Λυκείου. Βλ. Κυνόσαργες (6o ΓΕΛ Αθήνας).

 

Κυνόσαργες,  IB' Γυμνάσιο Θηλέων (1962-6). Φωτογραφικό αρχείο 36ου Λυκείου. Βλ. Κυνόσαργες (6o ΓΕΛ Αθήνας).

 

Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Αριστ., μαθήτριες του Γυμνασίου στο πάρκο Εγνατία της Αλεξανδρούπολης στις αρχές του ΄60. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη. Δεξ. πάνω, αρχείο Ε. Α. Λιγνού, βλ. santorinibusiness. Δεξ. κάτω, χορωδία του Β΄Γυμνασίου Θηλέων Θεσσαλονίκης (2.4.1950). Βλ. 19gymthe's blog.

Αριστ., βλ.  lolanaenaallo.  Δεξ., βλ. oitheitses.

 

Αριστ., ο μαθητής Ηλίας. Δεξ., 4o Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, 1973. Η Ευγενούλα και ο Γιαννάκης Μπράμος με τον πατέρα τους. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Βλ. 30 Χρονια Kavala.

 

Αλεξανδρούπολη, Γ1 Γυμνασίο Θηλέων (1978-79). Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

Γυμνάσιο Θηλέων Αλεξανδρούπολης, τάξη του 1977. Βλ. Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη.

 

Βλ. christinapoliti.

 

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Το Ξύλο Βγήκε Απ' τον Παράδεισο (1959). Βλ. mysalonika.

 

Βλ. lolanaenaallo.

62

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
ναι, ναι, πολλη προοδος.. με μινι, κοιλιτσες εξω, επιδειξη επωνυμων ρουχων στα μουτρα οσων δεν μπορουν να αγορασουν, τρεντιες, μοδατους κλπ κλπ.. ευτυχως που προοδευσαμε..
Πρόοδος σημαίνει ατομικότητα και προσωπική έκφραση που βοηθαει ιδιαίτερα τα νεα παιδιά να δημιουργήσουν τον εαυτό τους. Τα σχολεία δεν είναι στρατόπεδα μαζικής απόλυτης υπακοής. Ούτε είμαστε Σοβιετία, να ισοπεδώνουμε τα πάντα "εναντίον του πλούτου"
Ω, ναι, βέβαια! Τεράστιο άλμα προόδου (ένας κλάδος παραγωγής καταργήθηκε). Τα οφέλη αυτού τα καρπωνόμαστε σήμερα, τι να πω πια, τώρα όλα τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα γράμματα, η ποδιά επιδρούσε αρνητικά στον εγκέφαλο. Σημειωτέον, τώρα δεν ξέρουν καν τι θα ήταν ο μεσαίωνας.
Το σχολειο δεν ειναι στρατος, για να ειμαστε ολοι ενιαια ντυμενοι, κουρεμενοι και ξυρισμενοι. Η ελευθερη επιλογη στην ενδυση σημαινει ελευθερη προσωπικοτητα.Μην υποτιμας τοσο τη νεα γενια, αλλα να βασιζεσαι σε αυτη.
Η ποδια επιδρούσε πολύ καλά στη νοοτροπία της δεξιάς και τη σεμνοτυφία της εκκλησίας... Σταθερές αξίες στην Ελλάδα. Οι επισκέψεις της Φρειδερίκης είχαν καταργηθεί λίγο νωρίτερα...
Δλδ στην Αγγλια που τα παιδια φορανε ακομα στολες στα σχολεια ζουνε στο Μεσαιωνα; Οχι οτι θα μου αρεσε να φοραω ποδια (ημουν αλλωστε απ'τα δυστυχισμενα παιδια που επρεπε να φορανε στολη στο σχολειο) αλλα αυτο καθοριζει την προοδο;
Η Αγγλία έχει άλλη πολιτικο- κοινωνική δομή. Στην Ελλάδα είχαμε πολλά στοιχεία χουντοποίησης...από τα σχολεία ακόμα... Καθαρεύουσα, πολυτονικό, ποδιές, κατήχηση κλπ
Στο συγκεκριμενο ζητημα ειμαι κατα της αλλαγης. Δε χρειαζεται το μικρο παιδι να σπαταλαει χρονο και φαια ουσια για το τι θα φορεσει. Ποσο μαλλον σημερα που... εχουν ξεφυγει. Κανεις μια βολτα εξω απο γυμνασιο και ειναι τα μισα κοριτσακια σα να εχουν βγει απο περιοδικο μοδας, μην πω τσοντας.
Αυτά τα κοριτσάκια έχουν γονείς. Το σχολείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει/αντικαταστήσει την οικογένεια. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εκεί έξω υπάρχει ένα 12χρονο που ντύνεται σαν τροτέζα για να πάει στο σχολείο και η μάνα του δεν έχει πάρει χαμπάρι...
Ενώ αν υποκρίνεται το πρωί ντυμένο στρατιωτάκι, και το απόγευμα ξεσαλώνει, θα βελτιωθεί. Δεν έγκειται στον εξαναγκασμο και στην απαγόρευση η βελτίωση. Δώσε στα παιδιά να καταλάβουν τις πραγματικές αξίες εντός και εκτός σχολείου. Με γερές βάσεις αλλά και δυνατότητα προσωπικής έκφρασης.
Με την σχολική ποδιά ή τη στολή μειώνεται –δεν εξαλείφεται ωστόσο- ο ανταγωνισμός και η κόντρα για τον ποιος έχει καλύτερα ρούχα. Τα παιδιά αν θέλουν να ανταγωνιστούν θα βρουν κάτι. Μπορεί να είναι η τσάντα τους ή ακόμη και τα μολύβια που χρησιμοποιούν…Ή απλά ξεσαλώνουν μετά το σχολείο φορώντας ό,τι πιο ακριβό υπάρχει στις βόλτες τους με τους συμμαθητές τους. Γενικά καλώς καταργήθηκαν. Παρειχαν καποια λιγα θετικά στοιχεία αλλά ως εκει. Κατα τα αλλα ηταν ήταν κατάλοιπο άλλων εποχών (βλέπε σύνδεσμο) πολύ παλαιότερων (απ την εποχή του Καποδίστρια ηδη) οπου ηταν και η κοινωνια διαφορετική. Ξέρετε, τις δεκαετίες του 50 και του 60 ας πούμε (για να μην πάμε πιο πίσω χρονικά που ήταν ακόμα πιο τραγικά τα πράγματα) υπήρχαν πάρα πολλές οικογένειες που αγοράζαν ποδιές με αρκετή δυσκολία. Συχνά δεν τις πετούσαν αλλά τις κρατούσαν για τα επόμενα παιδιά που θα ακολουθούσαν. Βλέπετε παρά την κρίση σήμερα, εξακολοθεί να μην υπάρχει αυτή η ευρεια έντονη φτώχεια εκείνων των δεκαετιών όπου το μεγαλύτερο μέρος του λαού ήταν σε κακή κατάσταση. Η σχολική ποδιά ήταν μεν υποχρεωτική αλλά το κράτος δεν προσέφερε τίποτα απολύτως. Επρεπε να τα αγοράσεις μόνος σου. Συν το οτι υπηρχαν διαφορες μαρκες οποτε τα παιδια που ειχαν λεφτά αυτες επαιρναν και ετσι καταφερναν να επιδεικνυονται στο σχολειο κατα καποιον τροπο...Και μην φέρνετε το παράδειγμα της Αγγλίας, άλλη κοινωνια εκει. Ασε που υπαρχουν και εκει εντονες επικρισεις. Σε μας εθνικιστικο χαρακτηρα ειχε και μια και καλά πειθαρχια, σεμνοτυφια και αργοτερα χουντοποιηση. Σορρυ αλλά ως ευρωπαικο κρατος δεν μπορεις ναχεις στρατικοποιημενα σχολεία. Προσωπικα επειδη ειμαι ανδρας, ενιαια ενδυμασία, αυστηρη τηρηση αυτης, ξυρισμενοι και κοντο μαλλί (για τα αγόρια όλα αυτά ισχυαν στο σχολειο παλια) μόνο στο Στρατό εζησα. Και ετσι πρέπει. Τα παιδακια δεν χρειάζεται...