Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Στην κοινωνία των γνωστικών, λίγοι είναι αυτοί που δεν τρελάθηκαν, δηλώνει επίσημα η Ψυχιατρική επιστήμη, που συνδυάζει τις διαγνώσεις της με διαρκώς καινούργια σύνδρομα, νευρώσεις και διαταραχές, και συμπληρώνει έτσι επιτυχώς τις λίστες πελατών στα ακριβοπληρωμένα συνταγολόγια.
Σύμφωνα με τις περυσινές συγκεντρωτικές αξιολογήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες φέρουν κάποια ψυχιατρική νόσο ή διαταραχή, ενώ τα φετινά ανανεωμένα διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηρίζουν θρίαμβο του σύγχρονου ανθρώπου το να καταφέρει να βγει από την εφηβεία.... ψυχιατρικά «καθαρός».
«Υπάρχει κανείς λογικός εδώ μέσα;», ήταν η έναρξη του πρωτοποριακού σεμιναρίου για την επικοινωνία της Ψυχικής Υγείας που διεξήχθη σε υψηλά επίπεδα ιατρικής δημοσιογραφίας στην Ουάσιγκτον από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σε επιστημονικούς συντάκτες Ιατρικών Περιοδικών και Επιθεωρήσεων. Έτσι απευθύνθηκε λοιπόν, μπαίνοντας στην αίθουσα με ακροατήριο 50, τουλάχιστον, ειδικά κατηρτισμένων δημοσιογράφων, γιατρών και της Ψυχικής Υγείας, ο διάσημος καθηγητής Allen Frances, για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η Ψυχιατρική διανύει στις μέρες μας έναν οξύτατο «διαγνωστικό πληθωρισμό»!
Ο Allen Frances έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής που εξέδωσε το Εγχειρίδιο Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ( που αφορά όλους του ψυχιάτρους του δυτικού κόσμου) και συντονιστής της φετινής ανανεωμένης του έκδοσης. Και όχι μόνον δεν δίστασε, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει στους opinion leaders γιατρών και θνητών πως όλο και περισσότερες καθημερινές μας συνήθειες ταυτοποιούνται τώρα ως ψυχικές διαταραχές για να κατατάσσουν όλο και περισσότερους ψυχικά υγιείς (;) στους ψυχικά ασθενείς. Με το αζημίωτο. Τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πανάκριβα, και οι παρενέργειές τους συχνές, και έως και μοιραίες.
Κυρίως όμως, πρόσθεσε ο Α.F., και αυτό είναι το ανησυχητικό, η ταμπέλα του ψυχοπαθούς είναι διαθέσιμη πια στις κοινωνίες μας για έναν στους δύο, και όχι μόνον. Με βάση τα κριτήρια του Εγχειριδίου Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ένας στους δύο Αμερικανούς Πολίτες θα διαγνωσθεί με Ψυχική Νόσο, Σύνδρομο ή Διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του, στατιστική που δεν απέχει πολύ από άλλα κράτη στου σύγχρονου κόσμου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Με την επανεξέταση των κριτηρίων της Ψυχικής Νόσου στην έκδοση που θα ισχύει από τις αρχές του 2013, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι "για όποιο άτομο καταφέρνει στο εξής να ολοκληρώνει την παιδική ηλικία και εφηβεία χωρίς τη βούλα των ψυχιατρικά πάσχοντα , θα θεωρείται επίτευγμα!".
Όχι, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι ειδικοί, δεν τρελάθηκαν ξαφνικά όλοι οι άνθρωποι.
Πόσο αυξήθηκαν τα ψυχικά νοσήματα στ' αλήθεια σε σύγκριση με προηγούμενους, «δυσκολότερους» (;) καιρούς, επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε απόλυτες τιμές, γιατί παλιότερα πολλοί δεν έφταναν καν στην πόρτα του ψυχιάτρου. Όμως τα κριτήρια σήμερα για μικρές ή μεγαλύτερες ψυχιατρικές παθήσεις, είναι απλά, συχνά και καθημερινά. Η διαγνωστική αντιμετώπιση είναι, σε σχέση με τα σύνδρομα του παρελθόντος, πολύ διευρυμένη. Η ταμπέλα της ψυχικής ασθένειας έγινε μέρος της ρουτίνας της ζωής. Και τα ψυχοφάρμακα περιμένουν έτοιμα να μας αγκαλιάσουν όλους...!
σχόλια