Ακούγεται υπερβολικό και ήδη κάποιοι το διαψεύδουν, αλλά το αρχηγείο των επιχειρήσεων εντοπισμού που συμμετέχει στην αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους, ανέφερε στις 3 Απριλίου πως το σήμα στον Ινδικό ίσως να είναι ένα παιχνίδι της φύσης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Australian Joint Agency Coordination Center ανέφεραν πως τα σήματα που ανιχνεύονται από το υπερευαίσθητο σύστημα των αποστολών είναι αρκετά μπερδεμένα και πως ο εντοπισμός του μαύρου κουτιού δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από τα θηλαστικών στον ωκεανό. Οι ειδικοί ανέφεραν πως τα δελφίνια και κυρίως οι φάλαινες που ζουν και ταξιδεύουν στην περιοχή, ίσως παραπλανούν τον ανιχνευτή με τις χαμηλές συχνότητες που χρησιμοποιούν και πως ο συναγερμός που εικάζεται πως προήλθε από το μαύρο κουτί ίσως να μην ήταν απόλυτα ακριβής. Την θεωρία αυτή αμφισβητούν και διαψεύδουν οι ωκεανολόγοι του αμερικανικού ινστιτούτου θαλάσσιας ζωής οι οποίοι λένε πως είναι μάλλον αδύνατον να μπερδευτούν οι ειδικοί ερευνητές από τέτοιου είδους σήματα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι συχνότητες των θηλαστικών είναι πολύ χαρακτηριστικές και δεν θα έπρεπε να αποτελούν πρόβλημα. Αν και είναι σίγουρο πως τα υπερευαίσθητα μηχανήματα ανιχνεύουν και το παραμικρό σήμα θα απαιτούσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να γίνει ξεκάθαρο πως αυτό έχει βιολογική προέλευση και δεν προέρχεται από το μαύρο κουτί, δήλωσε η ειδική ωκεανολόγος Catherine Berchok.
Από την άλλη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε ανακοίνωση νέων κανονισμών για τα πλοία, ζητώντας τους να "κάνουν ησυχία". Η νέα έκθεση που κοινοποίησε και προτείνει νέους κανονισμούς ισχυρίζεται πως τα πλοία αποσυντονίζουν και τελικά σκοτώνουν δεκάδες είδη θαλάσσιας ζωής με τον θόρυβο που κάνουν και που προέρχεται κυρίως από τις προπέλες τους. Περιπτώσεις όπου φάλαινες, δελφίνια και καλαμάρια ξεβράστηκαν στην ακτή συσχετίστηκαν με την εξάντληση που προκλήθηκε στον οργανισμό τους από την προσπάθεια να επικοινωνήσουν ή να κυνηγήσουν χρησιμοποιώντας τα σόναρ τους εν μέσω των δυνατών παρεμβολών που προκαλούν τα πλοία. Τα ζώα καταβάλουν ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια να αποφύγουν και να υπερκαλύψουν τις χαμηλές συχνότητες αλλά και τον θόρυβο που προκαλούν οι προπέλες των σύγχρονων πλοίων που μετακινούνται στις ίδιες περιοχές. Προς το παρόν οι κανονισμοί έχουν την μορφή εθελοντικής αποδοχής, αλλά ενδέχεται στο μέλλον η εφαρμογή τους να γίνει αυστηρή και αμετάκλητη.
σχόλια