ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πουκάμισο αδειανό ευρωπαϊκής ραφής. Από τον Χρήστο Χωμενίδη

Πουκάμισο αδειανό ευρωπαϊκής ραφής. Από τον Χρήστο Χωμενίδη Facebook Twitter
18
Πουκάμισο αδειανό ευρωπαϊκής ραφής. Από τον Χρήστο Χωμενίδη Facebook Twitter

Η ανακοίνωση των προς σταύρωσιν υποψηφίων στις Ευρωεκλογές μοιάζει να δικαιώνει τους υπέρμαχους της λίστας. Όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν δολώσει τα ψηφοδέλτιά τους με έναν ή και περισσότερους «επώνυμους» της τέχνης και του αθλητισμού, του θεάματος γενικά. Επαίρονται για τα «λαμπερά» ονόματα που δέχθηκαν να μπουν κάτω από τις μαρκίζες τους. Και ευελπιστούν –κάτι θα ξέρουν- πως με την παρουσία τους και μόνο θα τραβήξουν ψηφοφόρους που ειδάλλως ούτε απ’έξω θα περνούσαν απ’τα κομματικά μαγαζιά. Κι έτσι θα κάνουν τη διαφορά.

 

Οι σοβαροί πολίτες τραβάνε τα μαλλιά τους. «Τι μπορεί να σκαμπάζει» αναρωτιούνται «ένας ποδοσφαιριστής ή ένας λαϊκός τραγουδιστής, ένας συγγραφέας έστω μυθιστορημάτων, από τα όσα κρίνονται στην Ευρωβουλή; Πώς είναι δυνατόν να στέλνουμε στις Βρυξέλλες ανθρώπους οι οποίοι θα περάσουν από κάθε άποψη απαρατήρητοι; Εκτός πιά κι αν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι οι εγχώριοι «σταρ» διαθέτουν ίχνος διεθνούς εκτοπίσματος ώστε να λειτουργήσουν ως διαφημιστές των εθνικών μας δικαίων… Μας περισσεύουν έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο –είκοσι μία διαθέτουμε όλες κι όλες- για να τις δίνουμε όπου λάχει;»

 

Αλοίμονο! Εάν οι Έλληνες επικροτήσουν την Κυριακή των Ευρωεκλογών την φελινικής αισθητικής πασαρέλλα των ψηφοδελτίων, αυτό δεν θα αποδεικνύει –κατά την άποψή μου- ανεπίτρεπτη εκ μέρους τους επιπολαιότητα. Θα σημαίνει κάτι πολύ χειρότερο. Κάτι πολύ βαθύτερο. Την χρεοκοπία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

 

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες φορές κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια -που η Ελλάδα κλυδωνίζεται από την πιο δεινή μεταπολεμική της κρίση- όρθωσε το Ευρωκοινοβούλιο το ανάστημά του. Πότε παρενέβη κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Το σώμα που κατεξοχήν εκπροσωπεί –υποτίθεται- τους λαούς της Ευρώπης παρέμεινε δευτεραγωνιστής, αν όχι και κομπάρσος του δράματος. Κομπάρσος ευγενέστατος –εννοείται- με γλώσσες και με τρόπους…

 

Ποιοι εκφράζουν τη βούληση της Ευρώπης στα μάτια του μέσου Έλληνα; Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος. Περιστοιχισμένοι από τους βωβούς συνήθως ηγέτες των μικρότερων χωρών. Και από μια κουστωδία τεχνοκρατών-γραφειοκρατών, που κανείς μας σχεδόν δεν ξέρει σε ποια λαϊκή βούληση χρωστάνε το τουπέ τους.

 

Κάποιος ευρωπαϊστής με βαθιά γνώση και θερμή πίστη (επιβιώνουν ευτυχώς ακόμα τέτοιοι) θα μου αντέτεινε πλήθος επιχειρήματα. Θα μου αποδείκνυε πως όλοι οι υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση.  Θα μου έκρουε κώδωνα κινδύνου: «Τώρα, που η Ευρώπη έχει χάσει το βήμα αν όχι και το δρόμο της, τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται το Ευρωκοινοβούλιο να στελεχωθεί από τους άριστους κι από τους πλέον επαϊόντες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ούτε από Ζαγοράκηδες ούτε από Λαζόπουλους!»

 

Από το 1981, έχουμε στείλει στις Βρυξέλλες περισσότερους από διακόσιους ευρωβουλευτές. Αποκλείεται να ήταν όλοι σκάρτοι. Σίγουρα υπήρξαν μεταξύ τους αρκετοί άκρως αξιόλογοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι. Πείτε μου έναν –έναν έστω- ο οποίος να ξεχώρισε με τις παρεμβάσεις του. Δείξτε μου έναν ο οποίος να έκανε τη διαφορά.

 

Επί τριάντα χρόνια, οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την Ευρώπη ως μία πελώρια αγελάδα με αστείρευτους μαστούς. Από το 2010, μεταμορφώθηκε στα μάτια μας σε μια σανίδα σωτηρίας, γεμάτη δυστυχώς με σκουριασμένα καρφιά. Όσο κοντόφθαλμοι και καιροσκόποι και αν είμαστε, δεν γίνεται να φταίμε αποκλειστικά εμείς για αυτή τη θλιβερή παρεξήγηση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ιδέα –η προοπτική μιας ενωμένης ηπείρου που να εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι σχεδόν τα Ουράλια και να αποτελεί όχι απλώς κοιτίδα αλλά και κιβωτό του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας- συνελήφθη την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε σάρκα και οστά χάρη σε εμβληματικούς ηγέτες, οι οποίοι συν τοις άλλοις είχαν γνωρίσει στο πετσί τους τη φρίκη του ναζισμού. Κι άρχισε να ξεφτίζει όταν τους διαδέχθηκαν ανέμπνευστοι διαχειριστές, ικανοί μονάχα για να μοιράζουν την πίτα. Μια πίτα που κατά τα τελευταία χρόνια διαρκώς συρρικνώνεται.

 

Ακόμα και κλασσικός μαρξιστής να είσαι, ακόμα και φανατικός νεοφιλελεύθερος, δεν μπορείς να αγνοείς πως των κοινών ευρωπαϊκών ταμείων προηγούνται οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Ότι χωρίς ένα καινούργιο όραμα –ή αφήγημα ή σχέδιο- που θα της ξαναδώσει οικονομικό, πληθυσμιακό και πολιτιστικό σφρίγος, η Ευρώπη θα συνέχισει να φυλλοροεί.

 

Στο μεταξύ, οι πολίτες της θα ψηφίζουν όχι ως πολίτες. Αλλά σαν τηλεθεατές.- 

 

 

 

Αρχείο
18

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Mακράν ο καλύτερος Έλληνας Ευρωβουλευτής που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο Παπαδημούλης. Προκάτοχος του Χουντή ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ (τότε). Ως προς το πλήθος των παρεμβάσεων, των επερωτήσεων, την παρακολούθηση των συνεδριάσεων κλπ
Αυτή είναι η σωστότερη απόφαση της υπόθεσης!Επιλέγει ο πολίτης ποιους θέλει για εκπροσώπους του και δεν πάει απλά να ρίξει σαν πρόβατο το ψηφοδέλτιο με την λίστα που επέλεξε για αυτόν ο αρχηγός του κόμματος.
Μα πως θα αλλάξει η Ευρωβουλή και η Ευρώπη όλη χωρίς Λαζόπουλο? Χωρίς χήρα Μήτση, γριά που κλάνει και την Ανθούλα?Σκεφτείτε και κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό σας σύντροφοι.Σώστε τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών!Και ας πω εντάξει, η Γιάννα Αγγελοπούλου αγόρασε καινούργια θαλαμηγό και ο Λάκης δεν θέλει να χάσει τις διακοπές του και τα μπάνια του με αυτή. Ο Bαρουφάκης όμως? Τι δικαιολογία έχει και δεν θέλει και αυτός να κατέβει?
Ακούγοντας το "Diamonds and rust" της J. Baez και διαβάζοντας τη λίστα υποψηφιοτήτων της ΝΔ για το ευρωψηφοδέλτιο σκέφτηκα:diamond - Σταύρος Ξαρχάκοςand rust - Όλοι οι υπόλοιποι...!ΣΣ: Ευτυχώς που στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ακόμη τον ΟΦΑ Λάκη!
Απο τη ΝΔ δεν περιμενα τιποτε καλυτερο.. εχει αλλωστε "βεβαρημενο"παρελθον (βλεπε Κουντουρα, αστυνομο Θεοχαρη κλπ).. Ο ΣΥΡΙΖΑ ομως? που ευαγγελιζεται το διαφορετικο? ενας πολιτικος αχταρμας παλαιοκομματικου τυπου, που σκοπο εχει να "πιασει" οσο το δυνατον περισσοτερους ψηφοφορους : βαλε κι εναν ρομα, βαλε κι εναν συνδικαλιστη, εναν "βιοπαλαιστη", εναν ανεργο, εναν αναγνωρισιμο κ.ο.κ.. οσο κι αν σεβεται κανεις τη διαφορετικοτητα, τι μπορει να προσφερει αραγε ενας ρομα στην ευρωβουλη? δυστυχως ειναι τοσο κρισιμοι οι καιροι και τοσο περιπλοκες οι καταστασεις, που η υψηλη εξιδεικευση και καταρτιση, μπορει μεν να μην εξασφαλιζει απο μονη της ικανοτητα, επαρκεια και ακεραιοτητα αλλα ειναι αναγκαια συνθηκη για πραγματικη προσφορα..