Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης

Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter
3

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Άϋπνοι στα χρόνια της κρίσης Facebook Twitter

          

  

Ακόμη και στην υποδειγματική για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει στους πολίτες της κοινωνία του Καναδά, το ποσοστό των άυπνων Καναδών είχε ξεπεράσει το 33% ήδη πριν από δυο χρόνια. Σήμερα περισσότερο από το 60% όσων αναφέρουν παρατεταμένη αϋπνία το οφέιλουν στην ανασφάλεια, την αγωνία της ανεργίας και της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Καναδικό Ιατρικό Σύλλογο, από το 2008 μέχρι σήμερα παρατηρείται έκρηξη του γενικευμένου οικονομικού στρες που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας σε εργαζόμενους, ολόκληρες οικογένειες κυρίως όμως σε ζευγάρια. Οι καυγάδες στα ζευγάρια αναφέρει ο Elliott Lee, ειδικός στις διαταραχές ύπνου στο Βασιλικό Ιατρικό Κέντρο της Οτάβα, έχουν ως αποκλειστική αφετηρία τα οικονομικά προβλήματα. Σχεδόν τα περισσότερα ζευγάρια στο Καναδά έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά της ζωής τους, πουλούν σπίτια, μετακομίζουν σε πολύ μικρότερους χώρους και παλεύουν αγωνιωδώς να περικόψουν έξοδα. Το περιβόητο downsizing.

 

Ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί σ' όλο τον κόσμο καταγράφουν το τελευταίο διάστημα μια εντελώς διαφορετική γκάμα κοινωνικών ψυχολογικών φαινομένων απ' ότι οι στατιστικές περιέγραφαν μέχρι σήμερα. 

  •  “Οι άνθρωποι δε χάνουν μόνο τον ύπνο τους γιατί θα ξημερώσει η μέρα και δεν έχουν να πληρώσουν. Η απώλεια της δουλειάς μπορεί να βυθίσει το άτομο σε βαθιά κρίση αυτοεκτίμησης και προσωπικής ακεραιότητας. Για πολλούς είναι σα να χάνουν αγαπημένο πρόσωπο.” 
  • Το χειρότερο είναι ότι αυτού του τύπου το παρατεταμένο στρες  μέσα στο στρόβιλο της παγκόσμιας αγωνίας καταλήγει σε μια κλιμακούμενη αίσθηση αβοήθητου. Είναι το στάδιο της απόγνωσης που μπλοκάρει τα αντανακλαστικά και δημιουργεί αλυσιδωτές κρίσεις πανικού. 
  • Και μόνο οι ανησυχίες που δεν αφήνουν σήμερα το κοινό άνθρωπο να κλείσει μάτι εξελίσσονται σε κατάσταση του χρόνιου στρες καταλήγουν να αλλάζουν τον τρόπο που το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Οι σωματικές ενδείξεις για αυτό το σύνδρομο είναι πονοκέφαλοι, πόνοι των μυών ειδικά στον αυχένα και γύρω από το κεφάλι, διαταραχές του πεπτικού και απώλεια ερωτικής διάθεσης. 
  • Πολύ σύντομα το άτομο που πάσχει καταλήγει να μη μπορεί να συγκεντρωθεί καν στην εργασία του, παρουσιάζει εμφανή  πτώση απόδοσης σε όλες τις δραστηριότητες και καταλήγει με εξαθλιωμένο ηθικό.            

Οι ειδικοί επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι υποχρέωση κάθε ενός που πάσχει. Ποτέ η κατάσταση δεν είναι τόσο μη αναστρέψιμη όσο νομίζουμε. Εμείς σαν άνθρωποι έχουμε τη τάση να υπερδιογκόνωνουμε το στρες και το κίνδυνο και να υποτιμούμε τις δυνατότητες να λυθουν τα προβλήματα. Ο πανικός μπορεί να μην μας αφήσει να δούμε ούτε καν τις λύσεις που έχουμε στα χέρια.

Παράγοντες που μπορεί να σας ξαγρυπνήσουν με αγωνία μπορεί να είναι ακόμη και το ανοιχτό κομπιούτερ που διαταράσσει το κύκλο του ύπνου, ο οποίος για να κυλήσει σωστά χρειάζεται φως την ώρα που ξεκινάει η μέρα και σκοτάδι όταν ο άνθρωπος κοιμάται. Το φως της οθόνης του κομπιούτερ αποσυντονίζει δραματικά το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι όσο δεν μπορεί να κοιμηθεί  είναι να κοιτάει το ρολόι...

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια