Αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί (τρίτη σύζυγος του σάχη Μοχάμμαντ Ρεζά Παχλαβί).
FacebookTwitter Ο αυτοκρατορικός θυρεός των Παχλαβί. Στο πρώτο τεταρτημόριο το σύμβολο της αρχαίας θρησκείας των Περσών του ζωροαστρισμού, το Φαραβαχάρ. Στο δεύτερο τεταρτημόριο, το σύμβολο του σιϊτισμού ο λέων, στο τρίτο τεταρτημόριο το σπαθί ως σύμβολο πυγμής και στο τέταρτο το μυθικό πουλί ''σιμούργκ'', ο περσικός γρύπας. Στο κέντρο το ηφαιστειογενές όρος Νταμαβάντ στα βορειοανατολικά της Τεχεράνης. FacebookTwitterFacebookTwitter Πρώτη από δεξιά με φίλες της στην Κασπία Θάλασσα. FacebookTwitterFacebookTwitter Φορώντας δαντελωτό τσαντόρ με τον σάχη στο τέμενος του Ιμάμη Ρεζά στην πόλη Μασχάντ.
FacebookTwitter Η δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά στο αυτοκρατορικό Ιράν, ''Ο θείος μου ο Ναπολέων'' (Dayi joon Napoleon). Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου Ιρανού λογοτέχνη Iradj Pezeshkzad, σατυρίζει την είσοδο των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ιράν. Συγκεκριμένα για την επανατοποθέτηση στην εξουσία του σάχη με τη συμβολή της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το 1953. FacebookTwitter Γάμος το 1936. FacebookTwitter Έτος 1937 FacebookTwitter Έτος 1955 FacebookTwitter Έτος 1962 FacebookTwitter Έτος 1963 FacebookTwitter Έτος 1969
Περσέπολις 1971
Στον αρχαιολογικό χώρο της Περσέπολης έλαβαν χώρα οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια ιρανικής μοναρχίας. Προσκλήθηκαν οι αρχηγοί κρατών από όλη την υφήλιο με κάποιες εξαιρέσεις όπως του Ιράκ, Συρίας, Σαουδικής Αραβίας, Βιρμανίας, Μογγολίας, Αλβανίας και Ιρλανδίας. Οι πενήντα πολυτελείς σκηνές που κατασκευάστηκαν στο μέσο της ερήμου φιλοξένησαν τους υψηλούς καλεσμένους ενώ η περιοχή στα πέριξ των σκηνών δεντροφυτεύτηκε. Ο ιρανικός λαός παρέμεινε απρόσκλητος για λόγους ασφαλείας. Το στήσιμο και τη διακόσμηση των σκηνών ανέλαβε ο παριζιάνικος οίκος Maison Jansen ο οποίο παρήγγειλε ένα εκατομμύριο μέτρα κορδονιού και χιλιάδες φούντες από την Ελλάδα. Αντίστοιχα ο οίκος Μαξίμ επιλήφθηκε των γευμάτων όπως ψημένου κρέας παγωνιού και γαλλικής σαμπάνιας. Συγχρόνως τα πορσελάνινα σερβίτσια δημιουργήθηκαν από τον οίκο Λιμόζ με κεντρικό μοτίβο τον θυρεό των Παχλαβί σε κάθε πιάτο.
Μια παρέλαση 1780 αντρών των Ενόπλων Δυνάμεων παρέλασαν μπροστά στους ηγέτες, φορώντας τα κοστούμια κάθε περιόδου της ιρανικής ιστορίας.
σχόλια