Τι ακριβώς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στη γερμανική Die Zeit δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και επικριτικές δηλώσεις ότι προτρέπει τους επενδυτές να μην έρθουν στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχάς στην εκτενή αυτή συνέντευξη του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας υποστήριξε ότι ο Σαμαράς είναι σε πανικό. «Από 179 μέλη, η συγκυβέρνηση του έφτασε στην ψηφοφορία να έχει 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται σε μια κλωστή και δεν θα σταθεί για πολύ. Το πακέτο λιτότητας θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία.»
Όταν σημειώνεται από τον δημοσιογράφο ότι με τις δικές του θέσεις και τον ίδιο ως πρωθυπουργό η Ελλάδα θα απομονωθεί διεθνώς, απαντά ότι κ. Σαμαράς είναι που ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη στρατηγική που οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο. «Τι είδους αξιοπιστία μπορεί να έχει όταν δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι μέσα σε 4 μήνες αρνούνται την υποταγή και σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία έχει μια τόσο εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Μπορούν οι ευρωπαίοι εταίροι να τον εμπιστευθούν ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική;», λέει.
Ο Τσίπρας τονίζει ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν όντως υπάρχει συμφωνία για την έξοδο από την κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, «όταν ακόμη και ο Όλι Ρεν λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο; Αμφιβάλλω ότι υπάρχει σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα.»
Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνει: «Ας πάρουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αρχικά ο ουτοπικός στόχος ήταν να μπουν στα κρατικά ταμεία 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις. Τώρα υπολογίζουν 10 δις μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Δηλαδή 2,5 δις το χρόνο, μόλις το 1,2% του ετήσιου ΑEΠ της χώρας. Έχει νόημα να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας; Έτσι, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ή νερού, ή βιομηχανία πετρελαίου. Η Γερμανία έχει κρατική επενδυτική τράπεζα, εμείς δεν έχουμε.»
Στην επίμαχη ερώτηση πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις ιδιωτικοποιήσεις ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Η αγορά θα το κάνει. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα ξοδέψει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, τελειώνει. Μια τέτοια καταστροφική πολιτική σε μια αστική δημοκρατία, όπως η ελληνική είναι εντελώς απαράδεκτη. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια αφρικανική χώρα. Αλλά όχι στην Ευρώπη με το νομικό πολιτισμό της γιατί καταργείται το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο."
Για τις εκλογές λέει ότι λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα αργήσουν πολύ. «Οι κοινωνικές περιστάσεις το απαιτούν. Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, η ανεργία οδεύει προς το 30 τοις εκατό, σχεδόν το 60 τοις εκατό των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι. Αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πτώση των κυβερνήσεων, και όχι γιατί υπάρχει μια συνομωσία εναντίον τους. Έτσι έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ίδια μοίρα περιμένει και την κυβέρνηση Σαμαρά. Την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα την έχουν προκαλέσει από το 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα – όχι ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ.»
Στην ερώτηση τι θα κάνατε εσείς, αν γίνετε πρωθυπουργός λέει: «Η λιτότητα πρέπει να ακυρωθεί. Παράγει ύφεση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Χρειαζόμαστε σημαντικές νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και να βάλουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης κάτω από το μικροσκόπιο. Χρειάζεται επίσης να ακολουθήσουμε για τα χρέη το παράδειγμα της συμφωνίας του 1953 για τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Συμφωνίας του 1953 για τη Γερμανία. Και όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, να προβλέπεται ανάπτυξη για την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής Χρειαζόμαστε, επίσης, τις δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη. Όταν θα το έχουμε επιτύχει αυτό, τότε θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην Ελλάδα με γρήγορα βήματα της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν πληρώνουν πάντα μόνο οι φτωχοί και η μεσαία τάξη φόρους, αλλά να κληθούν να πληρώσουν και οι πλούσιοι.»
Όταν του επισημαίνεται ότι ένα νέο κούρεμα απορρίπτεται, ο Τσίπρας λέει: «Ο κ. Σαμαράς στα τέλη Αυγούστου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο είπε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της - μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Ackermann, ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η μόνη λύση για την ελληνική κρίση θα ήταν ένα γενναιόδωρο κούρεμα. Σας ερωτώ: Ποιόν θα πιστέψετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο Ackermann ή ο Σαμαράς; Ποιος από τους δύο έχει πρόταση για το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας; Εγώ λέω ο Ackermann.»
«Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το τίμημα», είναι η παρατήρηση του δημοσιογράφου.
«Αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ο Γερμανός φορολογούμενος θα χάσει ασύγκριτα περισσότερα. Μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα αίτια της κρίσης. Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη , ο ελληνικός λαός αυτή την κυβέρνηση έχει επιλέξει. Αλλά έχουν την ευθύνη και οι ευρωπαίοι, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδα ήταν τυφλοί.»
«Έχετε απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι στην υπόλοιποι Ευρώπη πρέπει να πληρώσουν για αυτό το λάθος;», επιμένει ο δημοσιογράφος. «Όχι. Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε οι εταίροι μας να μην πληρώσουν άλλο. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ανάλογα αποτελέσματα στη νότια Ευρώπη και τελικά το ευρώ θα διαλυθεί. Αλλά να μη μετράμε τα πράγματα μόνο με οικονομικά κριτήρια. Η ζημιά δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά πολιτική, κοινωνική και γεωπολιτική. Η ευρωπαϊκή ιδέα θα καταρρεύσει. Αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε. Ακόμη και αν φαίνεται υπερβολικά ακριβό σήμερα.»
«Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου είπατε: "Το ευρώ για μας δεν είναι φετίχ." Τώρα μιλάτε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα φέρουν το τέλος της νομισματικής ένωσης. Πώς γίνεται αυτό;», παρατηρεί εύστοχα ο δημοσιογράφος
Ο Τσίπρας απαντά ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι δεν πρέπει τα νομίσματα να καθορίζουν την πολιτική δράση, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας. «Δεν είμαι μονεταριστής. Πρέπει να υπηρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα, την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να μείνει ενωμένη η Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.»
Για το πανό που κρέμασε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από το κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων, ο Τσίπρας λέει ότι είχε συμβολική σημασία. «Θέλαμε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται, και σε εκείνους που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.»
Υποστηρίζει επίσης ότι το θυμό δεν τον υποδαυλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δηλώσεις όπως αυτή της Μέρκελ που είπε ότι οι χώρες με πάνω από 80% χρέος χάνουν την εθνική κυριαρχία τους ή η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού για το χρέος. «Αυτά υποδαυλίζουν το θυμό. Εμείς ανήκουμε στις μετριοπαθείς δυνάμεις.»
σχόλια