Τι ακριβώς είπε ο Τσίπρας στην Die Zeit

Τι ακριβώς είπε ο Τσίπρας στην Die Zeit Facebook Twitter
1

Τι ακριβώς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στη γερμανική Die Zeit δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και επικριτικές δηλώσεις ότι προτρέπει τους επενδυτές να μην έρθουν στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς στην εκτενή αυτή συνέντευξη του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας υποστήριξε ότι ο Σαμαράς είναι σε πανικό. «Από 179 μέλη, η συγκυβέρνηση του έφτασε στην ψηφοφορία να έχει 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται σε μια κλωστή και δεν θα σταθεί για πολύ. Το πακέτο λιτότητας θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία.»

Όταν σημειώνεται από τον δημοσιογράφο ότι με τις δικές του θέσεις και τον ίδιο ως πρωθυπουργό η Ελλάδα θα απομονωθεί διεθνώς, απαντά ότι κ. Σαμαράς  είναι που ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη στρατηγική που οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο. «Τι είδους αξιοπιστία μπορεί να έχει όταν δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι μέσα σε 4 μήνες αρνούνται την υποταγή και σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία έχει μια τόσο εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Μπορούν οι ευρωπαίοι εταίροι να τον εμπιστευθούν ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική;», λέει.  

Ο Τσίπρας τονίζει ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν όντως υπάρχει συμφωνία για την έξοδο από την κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, «όταν ακόμη και ο Όλι Ρεν λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο; Αμφιβάλλω ότι υπάρχει σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα.»

Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνει: «Ας πάρουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αρχικά ο ουτοπικός στόχος ήταν να μπουν στα κρατικά ταμεία 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις. Τώρα υπολογίζουν 10 δις μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Δηλαδή 2,5 δις το χρόνο, μόλις το 1,2% του ετήσιου ΑEΠ της χώρας. Έχει νόημα να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας;  Έτσι, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ή νερού, ή βιομηχανία πετρελαίου. Η Γερμανία έχει κρατική επενδυτική τράπεζα, εμείς δεν έχουμε.»

Στην επίμαχη ερώτηση πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις ιδιωτικοποιήσεις ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Η αγορά θα το κάνει. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα ξοδέψει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, τελειώνει. Μια τέτοια καταστροφική πολιτική σε μια αστική δημοκρατία, όπως η ελληνική είναι εντελώς απαράδεκτη. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια αφρικανική χώρα. Αλλά όχι στην Ευρώπη με το νομικό πολιτισμό της γιατί καταργείται το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο."

Για τις εκλογές λέει ότι λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα αργήσουν πολύ. «Οι κοινωνικές περιστάσεις το απαιτούν. Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, η ανεργία οδεύει προς το 30 τοις εκατό, σχεδόν το 60 τοις εκατό των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι. Αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πτώση των κυβερνήσεων, και όχι γιατί υπάρχει μια συνομωσία εναντίον τους.  Έτσι έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ίδια μοίρα περιμένει και την κυβέρνηση Σαμαρά. Την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα την έχουν προκαλέσει από το 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα – όχι ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Στην ερώτηση τι θα κάνατε εσείς, αν γίνετε πρωθυπουργός λέει: «Η λιτότητα πρέπει να ακυρωθεί. Παράγει ύφεση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Χρειαζόμαστε σημαντικές νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και να βάλουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης κάτω από το μικροσκόπιο. Χρειάζεται επίσης να ακολουθήσουμε για τα χρέη το παράδειγμα της συμφωνίας του 1953 για τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Συμφωνίας του 1953 για τη Γερμανία. Και όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, να προβλέπεται ανάπτυξη για την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής Χρειαζόμαστε, επίσης, τις δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη. Όταν θα το έχουμε επιτύχει αυτό, τότε θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην Ελλάδα με γρήγορα βήματα της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν πληρώνουν πάντα μόνο οι φτωχοί και η μεσαία τάξη φόρους, αλλά να κληθούν να πληρώσουν και οι πλούσιοι.»

Όταν του επισημαίνεται ότι ένα νέο κούρεμα απορρίπτεται, ο Τσίπρας λέει: «Ο κ. Σαμαράς στα τέλη Αυγούστου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο είπε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της - μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Ackermann, ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η μόνη λύση για την ελληνική κρίση θα ήταν ένα γενναιόδωρο κούρεμα. Σας ερωτώ: Ποιόν θα πιστέψετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο Ackermann ή ο Σαμαράς; Ποιος από τους δύο έχει πρόταση για το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας; Εγώ λέω ο Ackermann.»

«Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το τίμημα», είναι η παρατήρηση του δημοσιογράφου.

«Αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ο Γερμανός φορολογούμενος θα χάσει ασύγκριτα περισσότερα. Μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα αίτια της κρίσης. Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη , ο ελληνικός λαός αυτή την κυβέρνηση έχει επιλέξει. Αλλά έχουν την ευθύνη και οι ευρωπαίοι, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδα ήταν τυφλοί.»

«Έχετε απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι στην υπόλοιποι Ευρώπη πρέπει να πληρώσουν για αυτό το λάθος;», επιμένει ο δημοσιογράφος. «Όχι. Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε οι εταίροι μας να μην πληρώσουν άλλο. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ανάλογα αποτελέσματα στη νότια Ευρώπη και τελικά το ευρώ θα διαλυθεί. Αλλά να μη μετράμε τα πράγματα μόνο με οικονομικά κριτήρια. Η ζημιά δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά πολιτική, κοινωνική και γεωπολιτική. Η ευρωπαϊκή ιδέα θα καταρρεύσει. Αυτό πρέπει να  υπερασπιστούμε. Ακόμη και αν φαίνεται υπερβολικά ακριβό σήμερα.»

«Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου είπατε: "Το ευρώ για μας δεν είναι φετίχ." Τώρα μιλάτε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα φέρουν το τέλος της νομισματικής ένωσης. Πώς γίνεται αυτό;», παρατηρεί εύστοχα ο δημοσιογράφος

Ο Τσίπρας απαντά ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι δεν πρέπει τα νομίσματα να καθορίζουν την  πολιτική δράση, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας. «Δεν είμαι μονεταριστής. Πρέπει να υπηρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα, την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να μείνει ενωμένη η Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και  κοινωνική συνοχή.»

Για το πανό που κρέμασε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από το κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων, ο Τσίπρας λέει ότι είχε συμβολική σημασία. «Θέλαμε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται, και σε εκείνους που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.»

Υποστηρίζει επίσης ότι το θυμό δεν τον υποδαυλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δηλώσεις όπως αυτή της Μέρκελ που είπε ότι οι χώρες με πάνω από 80% χρέος χάνουν την εθνική κυριαρχία τους ή η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού για το χρέος. «Αυτά υποδαυλίζουν το θυμό. Εμείς ανήκουμε στις μετριοπαθείς δυνάμεις.»

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ξέρω ότι θα θεωρηθώ ακόλουθος του Τσίπρα αλλά ας είναι. Τι ακριβώς είναι αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις από όσα λέγονται στη συνέντευξη αυτή; Εμένα προσωπικά όλα αυτά που είπε μου φαίνονται απολύτως σωστά. Αν και δε συμφωνώ με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί, όσα είπε στη συνέντευξη είναι πέρα για πέρα αλήθεια.Δεν είναι αλήθεια ότι από τα 50δις των αποκρατικοποιήσεων φτάσαμε στα 10 δις και ο αριθμός αυτός όλο πέφτει επειδή -όπως λένε- θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές; Μα αν είναι να πουλήσουμε επικερδείς δημόσιες επιχειρήσεις σε τιμές εξευτελιστικές τότε δεν είναι καλύτερο να παραμείνουν κρατικές;Δεν είναι αλήθεια ότι στο όνομα του ευρώ γίνονται εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και των απλών πολιτών; Είναι τουλάχιστον αστείο και μαζοχιστικό να έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε προτιμότερο να παραμείνουμε σε μια νομισματική ένωση που καταρρέει με τίμημα την αξιοπρέπεια ή ακόμα χειρότερα την ίδια μας τη ζωή.Δεν είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία, η οποία προφανώς θεωρεί τον εαυτό της αρχηγό της Ευρωζώνης παίρνει λάθος αποφάσεις (για τους υπόλοιπους) αφού πασιφανώς αποσκοπεί σε μια Γερμανική Ένωση; Δηλώσεις σαν αυτές της Μέρκελ προσφάτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταλύουν δημοκρατικούς θεσμούς και θυμίζουν άλλες εποχές της Γερμανίας που όλοι (ειδικά οι Έλληνες) προσπαθούν να ξεχάσουν;Τα χρήματα που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σωστότερα προωθώντας την ανάπτυξη, δε νομίζω ότι πρέπει να είσαι οικονομολόγος για να δεις ότι τα μέτρα λιτότητας και μηδενικής ανάπτυξης οδηγούν στο γκρεμό. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που παίρνουν τις "σωστές" αποφάσεις σπαταλούν άδικα τα χρήματα των φορολογούμενων.Δεν είχε δίκιο για τις ρυθμίσεις στο χρέος της Ελλάδας; Γιατί χώρες όπως η Γερμανία να μπορεί να διαγράφει χρέη της και να τα ρυθμίζει όπως θέλει εκείνη κατά το παρελθόν αλλά εμείς να μη μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και να θεωρείται ζημιογόνος κίνηση από μέρους μας προς τους άλλους; Δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες δε ζημιώθηκαν όταν η Γερμανία το έκανε αυτό;Τέλος, είναι εντελώς γελοίο αυτό που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο ότι οι Αριστεροί υποδαυλίζουν το θυμό του λαού. Μα είμαστε σοβαροί; Τόσα μέτρα λιτότητας, τόση ατιμωρησία, τόση αδικία, τόσα ψέμματα, τόση ανισότητα, τόση φοροδιαφυγή από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν θεωρούνται ικανά για να προκαλέσουν το θυμό του λαού αλλά αυταπατώνται όλοι αυτοί πιστεύοντας πραγματικά ότι περιμένουμε να μας τα πει ο Τσίπρας για να νιώσουμε θυμό; ΈΛΕΟΣ!