ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ρωσία: Σε ισχύ ο "δρακόντειος" νόμος για το Internet

Ρωσία: Σε ισχύ ο "δρακόντειος" νόμος για το Internet Facebook Twitter
7

Ένας νέος νόμος που περιορίζει σημαντικά τις online ελευθερίες στους χρήστες του internet, τίθεται σε ισχύ από σήμερα στην Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπει ότι οι bloggers με περισσότερους από 3.000 αναγνώστες καθημερινά, πρέπει να υποβάλλουν το πλήρες ονοματεπώνυμό τους στην Roskomnadzor, τη ρυθμιστική αρχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανονισμούς που διέπουν μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Επιπρόσθετα, με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εταιρείες διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν στις ρωσικές αρχές να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών τους, αποθηκεύοντάς τις σε σέρβερ που βρίσκονται εντός των ρωσικών συνόρων, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Τόσο ο νέος νόμος όσο και η κυβέρνηση, έχουν δεχτεί έντονη κριτική από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλούν τον νόμο "δρακόντειο", ο οποίος "απειλεί να περιορίσει την ελευθερία του διαδικτύου στη Ρωσία".

Εδώ και καιρό, πάντως, αρκετοί δημοφιλείς bloggers έχουν λάβει τα μέτρα τους, περιορίζοντας τεχνητά τον αριθμό αναγνωστών τους ή αποκρύπτοντας εντελώς τα στατιστικά, ώστε να προστατευτούν από τον νέο νόμο περί "ασφάλειας πληροφοριών", σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Anton Nossik, που θεωρείται ο "internet guru" της Ρωσίας, έγραψε στο blog του ότι ο "νέος νόμος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένους blogger, αλλά πρρσφέρει το νομικό έδαφος για το μπλοκάρισμα δημοφιλών κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter, το LIveJournal και η Google" και συνεχίζει τονίζοντας, "Είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό, την έκβαση του οποίου θα καθορίσει ένα και μοναδικό άτομο", αφήνοντας ένα σαφές υποννοούμενο στον πρόεδρο Πούτιν.

Τech & Science
7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μα τι ηγέτης, τι αποφασιστικότης, το θεληματικό πηγούνι, τι αρχοντιά! Σα να βγήκε από βίπερ νόρα της δεκαετίας του 70. Ευτυχώς κάτι τέτοια είναι η απόλυτη ξιπασιά πρίν απ το τέλος. Εύχομαι σύντομα να αποχαιρετίσουμε αυτό το φασιστικό καθεστώς.
Δεν είναι.Αλλά έτερον εκάτερον.Δεν θα σκεφτώ «α εντάξει μωρέ γίνεται και αλλού,τι να κάνουμε».Είναι τελείως αντιδραστικός νόμος.Και δεν αφορά μόνο την Ρωσία,έχει διεθνείς διαστάσεις και αποτελεί πλήγμα για όλους τους χρήστες Ίντερνετ ανά τον κόσμο.
Όχι αδελφέ δεν εννοούσα αυτό με το σχόλιο μου. Απλά ειρωνεύομαι το άρθρο του BBC λες και στην Αγγλία, τηρούνται τα παραπάνω που έγραψα στο 1ο post. Λόγω επαγγέλματος και σπουδών αλλά έχοντας υπόψη το επίπεδο και λογική του μέσου χρήστη, θέλω να πώ ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι πουθενά ασφαλής, δεν υπάρχει απόρρητο, είτε υπάρχει διάταγμα σαν το παραπάνω ώστε να υπάρχει νομική κάλυψη, είτε γίνεται στην ζούλα μέχρι σήμερα. Ο Snowden έχει πει ούκ ολίγα, αλλά παρόλα αυτά, δεν περίμενα έναν Snowden να μου πεί ότι ΤΙΠΟΤΑ στο Web, δεν είναι ασφαλές ή κρυφό. Προσωπικά ασφαλίζω με AES Εncryption (με SHA hash 256 bit) τα σημαντικά data της δουλειάς (και προσωπικά επίσης) τα οποία μάλιστα βρίσκονται μόνο τοπικά και σε τερματικά, που δεν έχουν ΚΑΝ πρόσβαση στο Internet.
Φίλε μου χαλάρωσε.Ούτε λέω πως έχεις άδικο,ούτε σε ειρωνεύτηκα,ούτε αμφισβήτησα τις γνώσεις σου για το οτιδήποτε.Ο νόμος δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ασφάλεια αποθηκευμένων δεδομένων στον σκληρό δίσκο του PC μου.ACTA,SOPA,PIPA,PCIPA.Φαντάζομαι ξέρεις για τι μιλάω.Ανά τον κόσμο υπάρχει μια προσπάθεια περιορισμού του Ίντερνετ και των χρηστών του.Το ζήτημα είναι ένα,είτε είναι στην Αγγλία,είτε στην Ρωσία,είτε στην Ουγκάντα:όταν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να ελέγξουν κάτι,το φιμώνουν και το καταστέλλουν,προφασιζόμενοι διάφορα...Οι Ρώσοι δεν έχουν καν το στοιχειώδες τακτ να προφασιστούν κάτι άλλο,τους το λένε ξερά:Σας φακελώνουμε και σας νουθετούμε.
@DelusionsEnd Καταρχήν δεν ψήφισα αρνητικά κανένα σχόλιο σου. Επίσης, από τα ACTA,SOPA,PIPA,PCIPA, ξέχασες το "GMSta" κατι το "Tlctora" χαχα.. Όπως και να έχει, θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη νόμων ώστε να ξέρει ο χρήστης από που αρχίζουν οι ευθύνες του και ποιές είναι οι υποχρεώσεις του (έστω και αν είναι θέμα κοινής λογικής πολλές φορές). Συμφωνώ με το κομμάτι του νόμου παραπάνω για τα Blog/Forum που κάποιος κάτω από τον μανδύα της ανωνυμίας, μπορεί να κάνει host ή να κατηγορεί οτιδήποτε και οποιονδήποτε (το θέμα βέβαια μετά είναι πόσο ανεξάρτητη είναι η δικαιοσύνη στην επιβολή κυρώσεων, αλλά είναι άλλη ιστορία, ειδικά για την Ρωσία). Θέλω να υπάρχει ελευθερία λόγου εννοείται αλλά από την άλλη, ώς μέσος χρήστης, δεν τρομοκρατούμαι με τα παραπάνω.Πάντως, επαναλαμβάνω (και είναι αφελές να πιστεύει κάποιος το αντίθετο) ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, τα data των χρηστών γίνονται φύλλο και φτερό χωρίς την συγκατάθεση κανενός, ούτε του χρήστη, αλλά ούτε και της ίδιας της εταιρείας/host πολλές φορές, ασχέτως αν υπάρχουν νόμοι ή όχι. Εννοείται δε, ότι υφίστανται ουκ ολίγες περιπτώσεις που κυβερνητικές υπηρεσίες συνεργάζονται και έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά με παράδειγμα το FΒ που όσο και να "αντιδράει" ο Zuckerberg κατά καιρούς, θεωρώ το FB την μεγαλύτερη βάση δεδομένων χρηστών με προσβαση από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.Με λίγα λόγια, προσέχουμε τι γράφουμε, τι ανεβάζουμε, τι μοιραζόμαστε, τα πολύ ευαίσθητα data τα κρατάμε τοπικά και στο λέω εγώ, που συν της άλλης υπήρξα χρήστης της Lavabit που νομίζαμε (βάλτε μέσα και τον Snowden που και αυτός ήταν χρήστης) ότι είναι ασφαλής και μετά είδαμε τί έγινε.