Αμφισβητούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία οι Ρώσοι σε μια ενέργεια που από τους Βρετανούς θεωρείται ως ένα είδος «εκδίκησης» για τις κυρώσεις εναντίον τους από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Μπορίσοφ, -διαπιστευμένο παρατηρητή στο δημοψήφισμα-η δημοσκόπηση απέτυχε να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες.
Ο ρώσος παρατηρητής έκανε λόγο για πολύ μεγάλες αίθουσες καταμέτρησης των ψήφων οι οποίες δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα και σημείωσε ότι η διαδικασία ήταν λανθασμένη σε «άσχημο βαθμό».
Ο Μπορίσοφ δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από ό,τι είδε στη Σκωτία. Μίλησε για αίθουσα καταμετρήσεων «σαν υπόστεγο για αεροσκάφη», για ψηφοδέλτια που στοιβάζονταν και για ασάφειες σχετικά την προέλευση των καλπών.
"Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είχε φέρει στα ψηφοδέλτια. Δεν υπάρχουν σφραγίδες ή υπογραφές για το από πού παραδόθηκαν", είπε.
Ο Μπορίσοφ δεν παρέλειψε να πει ότι «κατηγόρησαν τη Ρωσία για αδιαφανείς διαδικασίες στις δικές της εκλογές, όμως το Λονδίνο και το Εδιμβούργο δεν κάλυψαν πλήρως τις απαιτήσεις για αυτό το δημοψήφισμα».
Γιατί οι Ρώσοι ήθελαν απόσχιση
Οι υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήθελαν διακαώς την απόσχιση της Σκωτίας, αφού, όπως αναφέρει η Γκάρντιαν, μια τέτοια απόφαση θα δικαιολογούσε τη δική τους βιαστική προσάρτηση της Κριμαίας, μετά από ένα δημοψήφισμα που καταδικάστηκε από τη Δύση.
Κάποιοι Ρώσοι εθνικιστές πολιτικοί μάλιστα είχαν προσθέσει ένα "Mc" στο μπροστινό μέρος του κυριλλικού επώνυμό τους. Από την πλευρά του το ρωσικό δίκτυο RT, συνέκρινε το δημοψήφισμα με αυτά που γίνονται στη Βόρεια Κορέα. Παρουσιαστής του δικτύου μίλησε για ένα είδος «τρομοκρατίας» από την πλευρά των υποστηρικτών του «όχι» αλλά και για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.
«Είναι συνήθως το είδος της συμμετοχής που θα περίμενε κανείς στη Βόρεια Κορέα…Πώς μπορεί να είναι σχεδόν 90%.; »", αναρωτήθηκε ο Afshin Rattansi, παρουσιαστής του Going Underground show του RT.
σχόλια