ΑΥΡΙΟ

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
18

 

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 1

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 2
Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 3
Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 4

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής (φωτο 4).

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 5
Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 6
Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 7
Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη Facebook Twitter
φωτο 8

Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών. Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

18

ΑΥΡΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

7 σχόλια
Το ίδιο σκέφτηκα βλέποντάς το, κυρίως επειδή έχει κι αυτό το "φέσι" (δεν ξέρω πώς λέγεται) στο κεφάλι. Μετά σκέφτηκα πόσο αστεία θα φαίνονται σε αρχαιολόγους σχόλια όπως το δικό σας και το δικό μου!
Απίστευτα ευρήματα, καταπληκτικό το κεφάλι. Ανυπομονώ για τα επόμενα. Παντως ειλικρινά αμείωτο το ενδιαφέρον, λες και βλέπεις τηλεοπτική σειρά μυστηρίου. Να δω αν θα εξηγηθούν ποτέ πλήρως όλα αυτά.
Το κεφαλι τοποθετηθηκε εκει μετα τους δυο τειχους που υψωσαν, αρα επαιξε καποιος βανδαλισμος καποια εποχη και στην συνεχεια κλεισιμο του μνημειου...
Πολύ περίεργο. Αν ήμουν τυμβωρύχος θα αφαιρούσα αυτό το πανέμορφο κεφάλι και θα το έπαιρνα μαζί μου. Δεν θα το πήγαινα τρία δωμάτια παραμέσα για να το παρατήσω εκεί. Τρελό σασπένς με αυτόν τον τάφο, αλλά τα ευρήματα είναι φανταστικά έτσι κι αλλιώς!
Οι τυμβωρύχοι της αρχαιότητας ενδιαφερονταν συνήθως μόνο για τα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα. Συνήθως γλίτωνε οτιδήποτε λίθινο, πήλινο ή ευτελές (χάλκινο, οστέινο ή σιδερένιο. Οι σύγχρονοι αρχαιοκάπηλοι θα τα σήκωναν, φυσικά, όλα.
Θεωρώ πως οι τυμβορύχοι της αρχαιότητας απλά δεν ενδιαφέρονταν για το γλυπτό διάκοσμο. Τα μάρμαρα δεν είχαν καμία αξία για αυτούς. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν καθαρά ο χρυσός
Θεωρώ ότι οι τυμβωρύχοι της αρχαίας εποχής δεν έψαχναν για αγάλματα που τους ήταν σύγχρονα και άχρηστα αλλά μόνον για τιμαλφή. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι ο τάφος αυτός συλλήθηκε στα νεότερα χρόνια. Οπότε δεν με εκπλήσει που η κεφαλή βρίσκεται άθικτη εκεί. Είδομεν.
Γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να αποκόψει ολόκληρο μαρμάρινο κεφάλι και μετά να το πετάξει; Φαντάζομαι πως αυτή η δουλειά απαιτεί πολύ χρόνο και ειδικά εργαλεία. Αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφής; Κάποια πλημμύρα ή κάτι που να άσκησε τόση πίεση ώστε και να αποκοπεί το κεφάλι και να προκληθούν και όλες οι άλλες ζημιές;