Αρβελέρ: Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Κάσσανδρο

Αρβελέρ: Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Κάσσανδρο Facebook Twitter
8

 

Η νέα άποψη για το πρόσωπο που βρίσκεται θαμμένο στην Αμφίπολη εκφράζεται, από τη βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που αποτυπώνονται στο νέο της βιβλίο στο μεγαλοπρεπές μνημείο, βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο Κάσσανδρος.

Το λίγων σελίδων βιβλίο με τίτλο: «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη», αναφέρει στην εισαγωγή του πως αναζητά τον ένοικο στο περιβάλλον του στρατηγού Κασσάνδρου, επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με δύναμη και εξουσία.

 

Η κυρία Αρβελερ υποστηρίζει ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου σε συνδυασμό με τις ενδείξεις και τις ιστορικές πηγές, υποδεικνύουν ότι το ταφικό μνημείο θα μπορούσε να είναι παραγγελία του Κάσσανδρου.

«Πιστεύω ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη Βαβυλώνα. Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;», γράφει η κυρία Ελένη Αρβελέρ.

«Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη».

«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη»

«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μ. Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών», σημειώνει.

Μια ακόμη εκδοχή που αναφέρεται στο σύγγραμμα της κυρίας Αρβελέρ είναι το ενδεχόμενο του πολυάνδριου τάφου: «Μνημείο, πιθανώς, επιφανών νεκρών, δηλαδή ένα νεκροταφικό πολυάνδρειο, που ίσως σχετίζεται ιδιαίτερα με τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε ο στόλος του στρατηλάτη, ή μάλλον ταφικό βασιλικό συγκρότημα; Το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί, αναμφισβήτητα, πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη μελέτη της Μακεδονίας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εποχή».

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Υπάρχει κι ένας λόφος μέσα στη μέση του κάμπου σ' ένα χωριό στο Ξηρόμερο ο οποίος μοιάζει με τύμβο κι οι αγρότες εκεί για χρόνια έβρισκαν νομίσματα της εποχής του Φιλίππου όταν όργωναν τα χωράφια. Δεν πάει να σκάψει κανείς κι εκεί που έχω χρόνια τώρα την περιέργεια;
Στην προκείμενη περιπτωση ναι ... Ουτε ιδιαίτερη πληροφόρηση να έχει , ούτε λέει κάτι περισσότερο απο αυτό που έχει γραφτεί , ουτε απολύτως του επιστημονικού της πεδίου είναι .... Οι εικασίες , εικασίες ομως ... Μηπως θα ηταν όταν δεν έχουμε κάτι να πούμε , απλα να μη λεμε κάτι;
δε νομίζω καταρχάς αν σε ρωτάνε θα τη πεις την ἀποψη σου και συ και γω και η Αρβελέρ. Ένα παιχνίδι είναι εξάλλου, όλοι παίζουμε και το παιχνίδι το άρχισε η ίδια η Περιστέρη και κυρίως η κυβέρνηση. Η γνώμη της Αρβελέρ και βάση να μην έχει, που αυτό είναι απίθανο, έχει τουλάχιστον ιστορική βάση, δεν κάνει κάποια ζημιά
Η κα Περιστέρη είναι ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ανασκαφής αρα ξέρει και τα περισσότερα απ' τον καθένα σε αντίθεση με ολους τους υπολοίπους ( περιλαβανομενης και της κα Αρβελερ) που μιλάνε απο τον καναπέ τους. Και είναι εξαιρετικά φειδωλή και παντα αυτό που λέει είναι 100% τεκμηριωμένο.Ενα βιβλιο με ημιτεκμηριωμενες εικασιες και πραγματα που προειπαν πολλοί άλλοι απλα διαχειρίζεται το 'κενό'.Το οτι η πρωθυπουργική επίσκεψη ηταν ακαιρη είναι απολύτως προφανές, άλλα και πολύ πέραν των ανθρώπων που ερευνούν το εκπληκτικό μνημείο.Οι πολυδοξασμενοι Ελληνες του εξωτερικου ας αφήσουν λίγη δόξα και στους Ελληνες που παραμένουν εδώ και εξακολουθούν να παλεύουν. Ξέρουμε οτι είναι εκεί, δε χρειαζεται να μας το θυμίζουν!