ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε

 Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε Facebook Twitter
Η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη.
22

Πού είναι η εμπειρία του χρώματος «κόκκινο» στον εγκέφαλό μας; Αυτή την ερώτηση έθεσε ο Ντίπακ Τσόπρα στον Michael Shermer του Scientific American στα πλαίσια του Sages and Scientists Symposium στην Καλιφόρνια. Κάποιοι από τους παρουσιαστές ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη. Η ιδέα ότι η υποκειμενική εμπειρία είναι αποτέλεσμα ηλεκτροχημικής δραστηριότητας είναι μια υπόθεση, έγραψε ο Τσόπρα σε ένα μέιλ.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει.

Πού είναι το μυαλό της θείας Μίλλι όταν πεθαίνει από Αλτσχάιμερ; Απάντησε ο Michael Shermer. Η θεία ήταν ένα εφήμερος σχηματισμός συμπεριφοράς στο σύμπαν και επέστρεψε στο δυναμικό από το οποίο προήλθε. Στη φιλοσοφική θεώρηση των ανατολικών παραδόσεων η υπόσταση του «εγώ» είναι μια ψευδαίσθηση και ο στόχος της φώτισης είναι η μετάβαση σε μια πιο παγκόσμια, μη χωρική, άυλη ύπαρξη.

Όμως, όπως γράφει ο Shermer στο Scientific American, η υπόθεση ότι ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί τη συνείδηση, έχει πολλαπλές σχετικές ενδείξεις, ασύγκριτα περισσότερες με την υπόθεση ότι η συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει. Το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα για το ποια θεωρία εξηγεί καλύτερα τον εγκέφαλο δε σημαίνει ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι η ύλη δημιουργία της συνείδησης.- Λ.Φ.

22

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM