Τρισεκατομμύρια χρωστάει ο Δήμος του Βερολίνου

Τρισεκατομμύρια χρωστάει ο Δήμος του Βερολίνου Facebook Twitter
2

Πριν 540 χρόνια η γερμανική πόλη Mittenwalde δάνεισε στο δήμο του Βερολίνου 11.200 φιορίνια. Τότε η Mittenwalde ήταν μια πολύ ισχυρή πόλη – το Βερολίνο δεν ξεπλήρωσε ποτέ το χρέος. Αν υπολογιστούν οι τόκοι και ο πληθωρισμός, το τραπεζογραμμάτιο (που δεν επικυρώθηκε ποτέ) αξίζει τρισεκατομμύρια ευρώ, και η Mittenwalde τα θέλει πίσω.

Η ιστορικός Βέρα Σμιτ βρήκε αυτό το παλιό χρέος στο αρχείο της Mittenwalde, όπου καταχωρήθηκε το 1963. Η σφραγίδα του εγγράφου λείπει, αλλά η Σμιτ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι είναι σίγουρη ότι το έγγραφο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.

«Το 1893 υπήρξε μια διαμάχη σχετικά με την αυθεντικότητα του εγγράφου: αποφασίστηκε ότι είναι», είπε.

Η Σμιτ και ο δήμαρχος της Mittenwalde, Ούβε Πφάιφερ έχουν προσπαθήσει να ζητήσουν τα χρωστούμενα από το Βερολίνο. Τέτοιες απόπειρες γίνονται από το 1820 περίπου κάθε 50 χρόνια: πάντοτε χωρίς αποτέλεσμα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
http://www.ftd.de/lifestyle/outofoffice/:historischer-schuldschein-mittenwalde-will-berlin-ausnehmen/70064608.htmlΔεν δάνεισε 11.200 φιορίνια (Gulden), αλλά 400 φιορίνια. Με απλό τοκισμό μ' επιτόκιο 6%, τα 400 φιορίνια γίνονται μετά από 467 χρόνια 11.200 φιορίνια. Με σύνθετο τοκισμό κι επιτόκιο 6%, τα 400 φιορίνια γίνονται 2.500.000.000.000 φιορίνια, δηλαδή 2,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια. Ένα φιορίνι αντιστοιχεί σε 10.000 σημερινά ευρώ. Τα 11.200 φιορίνια είναι λοιπόν 112 εκατομμύρια ευρώ και τα 2,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια είναι 25 τετρακισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 70 χιλιάδες φορές το χρέος της Ελλάδας.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί οι τόκοι υπολογίζονται για 467 χρόνια. Απ' το 1462 μέχρι σήμερα έχουν περάσει μόνο 450 χρόνια.Πάντως πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις «Schulden holen einen immer wieder ein, egal wie alt sie sind» και «Grundsätzlich sind alte Verträge oder Forderungen durchaus bindend», δηλαδή τα χρέη μάς βαραίνουν πάντα, όσο παλιά κι αν είναι και καταρχάς συμβόλαια και αξιώσεις παραμένουν δεσμευτικά, ακόμα κι αν είναι παλιά. Αν αυτή η λογική εφαρμοζόταν στην περίπτωση του κατοχικού δανείου της Ελλάδας προς τη Γερμανία, θα λαμβάναμε κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ.