Αυτό ήταν το πρώτο ελληνικό έγχρωμο σήριαλ

Αυτό ήταν το πρώτο ελληνικό έγχρωμο σήριαλ Facebook Twitter
2


 

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1979 όταν η ΕΡΤ θα αποκτούσε χρώμα, με το συστήματος έχρωμης εικόνας SECAM. Μια δωρεά από τη γαλλική τηλεόραση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που θα βλέπαμε τηλεόραση.

  

Το πρώτο ελληνικό σήριαλ που θα μεταδίδονταν με χρώματα ήταν η "Εκάτη". Μια διασκευή του μυθιστορήματος του Κ. Πολίτη. Πρόκειται για μια κοινωνική σειρά η οποία αποτελούνταν από 13 επεισόδια των 45'.

Ο πρώτος σταρ της τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Φρέντυ Γερμανός με την εκπομπή Αλάτι και πιπέρι (1968-1976). Εκεί εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Γιουλ Μπρίνερ, Τζίντζερ Ρότζερς κ.ά.

Η υπόθεση αρκετά "πιασάρικη" για την εποχή. Ένας ώριμος άντρας, ονόματι Παύλος Καλάνης, που παραιτήθηκε από τα όνειρα και τις προσδοκίες της ζωής του, γνωρίζει και ερωτεύεται την Έρση, μια νεαρότερη γυναίκα. Μαζί θα ζήσουν έναν τρυφερό όσο και έντονο έρωτα, χωρίς ωστόσο καιμία προοπτική για το μέλλον. Το σενάριο έγραψε ο Κωστής Λειβαδέας και τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Παύλος Φιλίππου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Δέσποινα Νικολαϊδου και ο Γιώργος Μούτσιος. Έπαιζαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μαραγκού, Βασίλης Ανδρονίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Τζόλυ Γαρμπή, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιώργος Βελέντζας. Την παραγωγή είχε αναλάβει η εταιρεία ΡΩΜΗ.

Τα Πρώτα

Ας θυμηθούμε τα "πρώτα" της ελληνικής τηλεόρασης μέσα από το βιβλίο του Στάθη Βαλούκου «Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» (εκδόσεις Αιγόκερως).

Tηλεφώνημα ακροατή: Ένας μπακάλης της οδού Σπυρίδωνος Μερκούρη είναι ο πρώτος τηλεθεατής που τηλεφώνησε στο στούντιο του Ζαππείου για να συγχαρεί τους συντελεστές της πρώτης τηλεοπτικής μετάδοση το 1965.

Αρνητική τηλεκριτική: «Προς Θεού, σταματήστε την τηλεόραση, απαγορεύστε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τηλεόραση».

Καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα: Μεταδόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 και ήταν το εξής: 18.30 - Διεθνή επίκαιρα, 18.45 - Γεια σας, Κυρία μου, 19.00 - Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ), 19.25 - Ο Άγγλος γλύπτης Χένρι Μουρ (ντοκιμαντέρ), 19.55 - Παίζει η ορχήστρα Ανρί Λεκά, 20.15 - Ο κλέφτης (βραζιλιάνικη ταινία μτγλ.), 20.30 - τέλος προγράμματος.

Δελτίο ειδήσεων: Μεταδόθηκε στις 20 Απριλίου του 1966 και ονομαζόταν Ηχώ των γεγονότων.

Συνέδριο για την ελληνική τηλεόραση: Έγινε το 1966 -λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της- και συμμετείχαν τρεις ξένες εταιρείες και οι Μάριος Πλωρίτης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Κωνσταντίνους Δοξιάδης, Λεών Καραπαναγιώτης κ.ά.

Διεθνής ζωντανή σύνδεση: Στις 20 Μαΐου του 1969 μεταδίδεται απευθείας η εκτόξευση και η περιστροφή του διαστημόπλοιου Απόλλων 10 γύρω από τη σελήνη.

Ρεκόρ τηλεθέασης: Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 1969, όταν ο Χρήστος Παπανικολάου αγωνιζόταν για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

 

Αυτό ήταν το πρώτο ελληνικό έγχρωμο σήριαλ Facebook Twitter
Χρήστος Οικονόμου


Πρόσωπα

Η Ελσα Παπαστεργίου ήταν η πρώτη εκφωνήτρια της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Άλκης Στέας παρουσίασε την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, που δεν ήταν παρά ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1960.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων παρουσιαζόταν από τον Ιάσονα Μοσχοβίτη (κεντρικός newscaster), τον Φρέντυ Γερμανό και τον Βασίλη Παπαθανασόπουλο.

Ο πρώτος σταρ της τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Φρέντυ Γερμανός με την εκπομπή Αλάτι και πιπέρι (1968-1976). Εκεί εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Γιουλ Μπρίνερ, Τζίντζερ Ρότζερς κ.ά.

Ο Νίκος Μαστοράκης ήταν ο σημαντικότερος από τους παραγωγούς διαφημιστές τόσο σε τζίρο όσο και σε αριθμό εκπομπών.

Η Κική Σεγδίτσα ήταν η πρώτη κατ' εντολήν σεναριογράφος σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ανανέωσε την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Ήταν επιλογή των Χορν-Μπακογιάννη.


Το πρώτο Δ.Σ. της ΕΡΤ στη Μεταπολίτευση:

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΛΕΟΝΤΑΣ ΛΟΪΣΙΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ-ΜΙΛΛΙΕΞ
ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ


Οι πρώτες διαφημίσεις της ελληνικής τηλεόρασης:

ΒΕΡΜΟΥΤ «ΓΚΑΝΤΣΙΑ»
ΤΖΙΝ «ΜΕΛΡΟΟΥΖ»
ΒΟΤΚΑ «SAMOVAR»
TIDE
SHELL
FAMAR
CINTURATO PIRELLI


Τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που μεταφέρθηκαν στην TV:

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ
ΠΑΝΘΕΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ
ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πάντως από αυτό το λίγο που είδα από το πρώτο έγχρωμο σίριαλ του 79 διαπιστώνω ότι δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη διαφορά από τα σημερινά που παίζονται στα ιδιωτικά. Εννοώ διαλόγους, θέμα, αργή κίνηση κτλ. Τουλάχιστον τότε έβλεπες και σοβαρούς ηθοποιούς όπως ο Μούτσιος.
Αν και αναφερετε σωστά την πρώτη παρουσιάστρια Ελσα Παπαστεργίου και το πρώτο τηλεπαιχνίδι με τον Άλκη Στέα. Παραλείπετε να αναφερετε πως η πρωτη τηλεοπτικη μεταδοση δεν ήταν το 1966 αλλά το 1960 από τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατα τη διάρκεια της έκθεσης υπήρξαν πολύ περισσότερες "πρωτιές" Μεταξύ άλλων η πρώτη μουσική εκπομπή (Μαιρη Λω και Νίκη Γιάκοβλεφ), τα πρώτα τηλεφωνήματα (Ο Στέας παρουσίαζε τηλεπαιχνίδι με τηλέφωνα) οι πρώτες διαφημίσεις-χορηγίες (Ματσάγκου-Παυλίδης) και η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη (με πλήθος θαυμαστων να πολιορκει επέξω το στούντιο). Η Τηλεόραση της ΔΕΘ ήταν "παιδί" του Μάνου Ιατρίδη και μεταδιδόταν σε ολοκληρη την πόλη από τηλεοράσεις που είχαν στηθεί σε πλατείες για αυτό ακριβώς το σκοπό.