Φλασμπάκ απ' το 1998: "Το ίντερνετ έχει ήδη ξεπεραστεί!"

Φλασμπάκ απ' το 1998: "Το ίντερνετ έχει ήδη ξεπεραστεί!" Facebook Twitter
2

Μου είπε η Α,μπα πριν λίγο καιρό:

Κοίτα κοίτα, ένα ωραίο για τα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ:

Το άρθρο "Μπαίνοντας online - αξίζει;" από γερμανικό περιοδικό του 1998, όπου οι τρέντηδες της εποχής λένε τις σοφίες τους!
Θέλεις να σου το μεταφράσω; Έχει πολλή πλάκα - και μάλιστα καταλήγουν ότι το internet surfing "είναι ήδη out".

 

 

Ήθελα πολύ και έτσι μου το μετέφρασε. Να λοιπόν πώς έβλεπαν τότε το ίντερνετ οι νέοι...

 

 

 

 

Το να μπαίνεις online – συχνά ακούμε, πόσο φοβερό είναι. Αλλά ο καθένας περιμένει κάτι διαφορετικό από το ίντερνετ. Οχτώ online- freaks μιλάνε για τις εμπειρίες τους

 

Screenfun Bravo: Στέφαν, μπαίνεις online εδώ και ένα χρόνο. Πώς έφτασες εκεί;

Στέφαν: Σκέτη περιέργεια. Τα περιοδικά ήταν γεμάτα με ιστορίες από το internet.

Μάρτιν: Όμως δεν περιγράψανε την πραγματικότητα. Όταν βλέπω τις μπάρες να γεμίζουν σιγά σιγά, επειδή πρέπει να περιμένω να φορτωθούν κάποια γραφικά, τότε ξενερώνω αρκετά.

Αντρέα: Αυτό το hype ήταν και για κάτι που οι πραγματικοί online-freaks δεν χρησιμοποιούν καν: το world wide web. Όταν σερφάρω εκεί, χαζεύω χωρίς στόχο, και μετά από μερικά λεπτά βαριέμαι.

Τόμας: Δεν είναι ότι σου προτείνουν διάφορα πράγματα. Πρέπει να ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο.

Screenfun: Όταν μπαίνετε στο web, για τι είδους πράγματα ψάχνετε;


Στέφαν: Συνήθως πρώτα μπαίνω στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Yahoo!

Ντόρλε: Προτιμώ να ψάχνω τις πληροφορίες που θέλω σε βιβλία. Ίσως φαίνομαι χαζή μ' αυτό που λέω, αλλά στο Web δε βρίσκω ποτέ κάτι. Και αν βρίσκω, είναι στα αγγλικά.

Screenfun: Μήπως το σερφάρισμα στο ίντερνετ είναι ήδη out;

Jessica: Ως μόδα σίγουρα, γι' αυτό στα internet café πλέον δεν βλέπεις κανέναν!

Στέφαν: Ναι, η γοητεία όλων αυτών των χρωματιστών εικόνων πέρασε και για μένα. Αλλά από σύμπτωση ανακάλυψα το irc, το chat. Εκεί βρήκα έναν τύπο με ψευδώνυμο "Fox Mulder". Ήταν, όπως κι εγώ, fan των "X-files" κι έτσι ήδη είχαμε ένα κοινό θέμα. Την επόμενη μέρα ξαναπήγα στο ίντερνετ καφέ, και τελικά αγόρασα το δικό μου μόντεμ.

Φίλιπ: Αλήθεια; Στα τσατ ποτέ δεν έχω κάνει συζητήσεις με κάποιο επίπεδο. Μόνο small talk.

Τόμας: έχει σημασία πού βρίσκεσαι online. Τα μεσημέρα ας πούμε μπορείς να κάνεις ωραίο τσατ στο Stadtnet. Αν βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι online, δεν καταλαβαίνεις καν πώς περνάει η ώρα.

Αντρέα: Συμφωνώ. Στα τοπικά μαγαζιά οι άνθρωποι είναι πάντα πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν και είναι ευγενικοί. Γενικά στο ίντερνετ υπάρχει μια ανωνυμία, αλλά εκεί υπάρχει μια παρέα. Εκεί μπορείς να συναντήσεις και κόσμο στην πραγματικότητα, αν συμμετέχεις στις συναντήσεις των user.

Ντόρλε: Μου φαίνεται παράξενο να γνωρίζεις κάποιον από το κομπιούτερ. Δεν είναι κανονική συζήτηση. Προτιμώ να βλέπω τον κόσμο που γνωρίζω, αλλιώς η όλη ιστορία μου φαίνεται πολύ απρόσωπη.

Κρίσταν: Τι θα πει απρόσωπη- όταν γνωρίζεις κάποιον online, τον γνωρίζεις σε άλλο επίπεδο. Μπορεί βέβαια να συμβεί να συναντήσεις κάποιον που γνώρισες online και τελικά να φανεί ότι δεν έχεις πολλά κοινά.

Ντόρλε: Έτσι ακριβώς το φαντάζομαι: ότι θα κάθονται τίποτα απροσάρμοστα άτομα, που χαίρονται που βρήκαν κάποιον για να μιλήσουν...

Στέφαν: Εννοείς, όπως εμείς;

Ντόρλε: Ακριβώς αυτό – όχι, δεν ξέρω, δεν έχω καν μόντεμ. Αλλά από αυτά που βλέπω από τους συμμαθητές μου, αυτή η ιστορία μου φαίνεται απλώς βαρετή και επιφανειακή.

Κρίστιαν: Κλασικά! Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αν μπαίνεις online είσαι όλη τη νύχτα μπροστά από την οθόνη και αποξενώνεσαι εντελώς – αλλά τις δυνατότητες που προσφέρει δεν τις βλέπουν. Νομίζουν ότι το online σημαίνει τεράστιος πολύχρωμος κατάλογος. Το ότι πρόκειται για ανθρώπους, για community, αυτό το καταλαβαίνουν μόνο όσοι συμμετέχουν.

Ντάβιντ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Όσοι δεν ξέρουν νομίζουν ότι το web είναι κάτι από όπου λαμβάνεις πληροφορίες. Αλλά συμπεριλαμβάνει πολλά ακόμα.

Screenfun: Εσύ τι κάνεις όταν είσαι online;

Ντάβιντ: Εγώ συνήθως μπαίνω το βράδι, που είναι πιο φτηνά. Αλλά με αυτό που ασχολούμαι κυρίως είναι τα e-mail.

Αντρέα: Ναι, αυτό είναι πολύ ωραίο. Έχω μια συμμαθήτρια που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αμερική, και μ' αυτή ανταλλάσσουμε e-mail συστηματικά. Επειδή δε χρειάζεται να τρέχεις στο ταχυδρομείο, γράφεις πιο συχνά.

Ντάβιντ: Εγώ συμμετέχω και σε πολλά internet-newsgroups. Λατρεύω τα κόμικς, αλλά δε βρίσκω ανάλογο κόσμο στον κύκλο μου. Στο ίντερνετ έχω βρει κι άλλους που ξέρουν. Αυτό βέβαια μου τρώει και χρόνο.

Τόμας: Επίσης ενδιαφέρον έχουν τα φόρουμς, αλλά αν αρχίσεις, μετά γράφεις πολλά. Συχνά μετά από μερικά mail πέρα δώθε δεν έχω πια όρεξη. Είναι κουραστικό να εκθέτεις την άποψή σου με μετρημένο τρόπο ώστε να κρατήσεις τη συζήτηση σε ένα επίπεδο...

 

----

 

 

 

 

και τα χρόνια πέρασαν...

 

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Προφανώς τα συγκεκριμένα "freaks" δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με την πραγματική "κουλτούρα" τότε του ίντερνετ. Τυχαία παιδάκια που κάποια φυλλάδα βρήκε για να κάνει εντύπωση. Όσοι είχαν διαβάσει έστω και κομμάτια απ' το Cyberia του Rushkoff ήξεραν πως το πράγμα ΗΤΑΝ το μέλλον.