«Όχι» σε όλα τα αιτήματα της Ελλάδας θα πει η Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας την τήρηση των συμφωνηθέντων με επιστροφή μάλιστα της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Συγκεκριμένα, σε αυτό το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη, στο EuroWorking Group, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να λέει «όχι» σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ζητά την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ζητείται ακόμη να υποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις δεσμεύσεις του για τέλος της λιτότητας και να επανέλθει στα συμφωνηθέντα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα δάνεια του EFSF αλλά και διακρατικά δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Το Βερολίνο θέλει επίσης να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν την πληρωμή τόκων της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να κλείσει το κενό που μένει στον προϋπολογισμό 2015, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.
Ζητά ακόμα από την Αθήνα να τηρήσει την συμφωνία μείωσης της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που συνδέονται στενά με τις εισφορές και τις παροχές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για να κρατηθεί το πρόγραμμα σε τροχιά», αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο.
«Ο στόχος είναι η συνέχιση του συμφωνηθέντος μεταρρυθμιστικού προγράμματος (όχι υπαναχώρηση στα μέτρα), που καλύπτει τομείς όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», συνεχίζει το έγγραφο.
σχόλια