H Treehouse κάθε Παρασκευή είναι κλειστή. Οι 80 υπάλληλοι εργάζονται 32 ώρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη. Τις Παρασκευές είναι σπίτι τους, με τις οικογένειες τους, διασκεδάζουν, κάνουν οτιδήποτε, εκτός από να δουλεύουν.
Ακριβώς έτσι δουλεύει ο ιδρυτής και διευθυντής της Treehouse, o 37χρονος Ryan Carson, που έχει ξεκινήσει αυτή την πρακτική από το 2005. Τις Παρασκευές παίρνει τους γιους του από το σχολείο και περνάει χρόνο με τη γυναίκα του, Gill. «Είναι σα να βγαίνουμε ξανά ραντεβού. Πάμε για καφέ. Διαβάζουμε βιβλία. Νιώθω ότι συμμετέχω στη ζωές των γιων μου και στη ζωή της γυναίκας μου. Αυτό το εργασιακό πρόγραμμα έχει αλλάξει τη ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο πολύτιμο.»
Και η εταιρεία software BambooHR στη Γιούτα έχει μια πολιτική «κατά των workaholic». Ο Christian Rennella εγκαινίασε την εργασία Δευτέρα με Παρασκευή στην εταιρεία ElMejorTrato.co, μια μηχανή αναζήτησης στη Λατινική Αμερική. Και ο Jason Fried, συγγραφέας του βιβλίου "Rework", και συν-ιδρυτής και CEO της Basecamp, ενός σάιτ μάνατζμεντ και συνεργασίας με έδρα το Σικάγο, ζητάει από τους 46 υπαλλήλους να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, και πέντε μέρες τον υπόλοιπο χρόνο. «Αλλά είμαστε εξαίρεση... δε νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί όταν είναι κουρασμένοι.»
Αυτό το νέο είδος CEO της τεχνολογίας – αν και είναι λίγοι σε αριθμό – και τα πειράματά τους γύρω από αυτό που ονομάζουν «πιο έξυπνη δουλειά, όχι πιο σκληρή», αποτελούν αίρεση. Στον κόσμο των start up η τετραήμερη εργασία – ακόμα και οι 40 ώρες την εβδομάδα – είναι σπάνια.
Βιβλία, ειδήσεις και ειδικά περιοδικά του κλάδου αναφέρουν με λεπτομέρειες τις εξαντλητικές ώρες εργασίας σε περιβάλλον startup με υπαλλήλους που κοιμούνται κάτω από γραφεία, μέσα σε δωμάτια με σκούπες, με εξαντλημένους εργαζόμενους που χάνουν τις κηδείες των γονιών τους και τη γέννηση των παιδιών τους. H CEO της Yahoo, Marissa Mayer, έχει πει ότι στη Google δούλευε 130 ώρες την εβδομάδα. Όταν το ποστ της έγινε viral, ο Michael Arrington, CEO της TechCrunch και τώρα επενδυτής, έγραψε: «Τα startup είναι δύσκολα. Οπότε δούλεψε λιγότερο, κλάψε λιγότερο, και σταμάτα τη γκρίνια.»
«Για μένα το να δουλεύεις 32 ώρες την εβδομάδα είναι part time απασχόληση», είπε ο Arrington σε μια συνέντευξη. «Αναζητώ διευθυντές που είναι παθιασμένοι. Που θέλουν να δουλεύουν συνέχεια. Αυτό δείχνει ότι αυτό που κάνουν τους ενδιαφέρει, και ότι θα πετύχουν.»
Ο ιδρυτής της Treehouse, Carson, αναγνωρίζει ότι αποτελεί εξαίρεση, αλλά έχει διατηρήσει αυτό το πρόγραμμα σε τρεις startups, εκ των οποίων η μία αποτύχει, μία έχει πουλήσει, και τώρα έχει την Treehouse, που μετακόμισε στο Πόρτλαντ το 2012, επειδή είναι πόλη που περπατιέται. Τώρα ελπίζει να μην υποκύψει, και να μην πουλήσει την εταιρεία, όπως στοχεύουν όλες οι startup, αλλά να συνεχίσει να την τρέχει ως κερδοφόρα.
Για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της τετραήμερης εργασίας, ο Carson έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο δουλειάς. Δεν υπάρχουν μάνατζερ. Στη θέση των αμέτρητων καθημερινών μέιλ που διακόπτουν τη ροή, η Treehouse χρησιμοποιεί την Canopy, ένα εσωτερικό φόρουμ, για ξεχωριστές ομάδες του γραφείου.
«Αυτό είναι το κλειδί. Κάνε πρώτα αυτό που είναι σημαντικό για σένα. Και μετά, όταν έχεις χρόνο, μπορείς να απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα», λέει ο Carson. «Έχω δουλέψει σε περιβάλλον που το μόνο που έκανα όλη την ημέρα ήταν να απαντώ σε μέιλ Τώρα, εσωτερικά, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Αυτό είναι ένα τεράστιο, τεράστιο κέρδος για την εταιρεία.»
Ο Carson αναγνωρίζει την πίεση της δουλειάς, ειδικά αν είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις. «Αγαπώ τη δουλειά μου και θα μπορούσα να δουλεύω τρελές ώρες. Αλλά τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Και όταν κάθομαι και σκέφτομαι τον τάφο μου – τι θέλω να γράφει; Νούμερα και λεφτά; Ή σχέσεις. Είναι πραγματικά τόσο απλό.»
σχόλια