Bloomberg: Οι πέντε «άβολες πραγματικότητες» για την Ελλάδα

Bloomberg: Οι πέντε «άβολες πραγματικότητες» για την Ελλάδα Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
3

Η Ελλάδα έχει εκτεθεί σε πέντε «άβολες πραγματικότητες», σημειώνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτές θα συνεχίσουν να υφίστανται και τους επόμενους μήνες εφόσον η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας πρέπει να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμά του», επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα ήδη αναγκάστηκε να λάβει κάποια δυσάρεστα μαθήματα που περιπλέκουν τις προσπάθειες της και εντείνουν τη δημόσια αντιπαράθεση με κάποιους από τους ευρωπαίους εταίρους της. Αυτά τα εμπόδια, ωστόσο, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξελίξει τη στρατηγική του για να επιτύχει τους στόχους του με τρόπο που ωφελεί επίσης τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

Οι πέντε «άβολες πραγματικότητες» για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, είναι οι εξής:

Πρώτον, δεν υπάρχει διαφυγή από την τρόικα. Όσο και αν επιθυμεί το αντίθετο η ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα θα παραμείνει ο κύριος συνομιλητής της.

Δεύτερον, η σύνθετη πολιτική πραγματικότητα τείνει να υπερισχύει της οικονομίας στην ευρωζώνη. Έχοντας επίγνωση της κοινής γνώμης των χωρών τους και των άλλων περιφερειακών οικονομιών, που δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν υπομονή για μεγάλα παζάρια και εκχωρήσεις ή να προβούν σε σημαντικές μεταβολές της ασκούμενης πολιτικής.

Τρίτον, η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι δεν θα βρει αναγκαστικά συμμάχους μεταξύ των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης κατά την αναμέτρησή της με τις χώρες του πυρήνα, καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ανθίστανται στην ιδέα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους πιστωτές.

Τέταρτον, οι περισσότεροι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αισθάνονται αμήχανα με το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται να αισθάνεται τόσο χαλαρή για την αθέτηση των δεσμεύσεων των προκατόχων της. Μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της προηγούμενης συμφωνίας διάσωσης πιστεύεται ότι θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, υπονομεύοντας τις σύνθετες εθνικές και περιφερειακές αλληλεπιδράσεις.

Πέμπτον, την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα δεν διαθέτει εύκολο τρόπο για να αποτρέψει την απόσυρση των καταθέσεων, ενώ όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο της προοπτικής της χώρας στην Ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

Στο άρθρο υποστηρίζεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «το συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Ο δρόμος που έχει να διανύσει θα είναι δύσβατος και θα περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις και πολλούς συμβιβασμούς, εάν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Κατά τη διαδικασία αυτή, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα και πλήρως στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, παρά το γεγονός ότι 20.000 Έλληνες βγήκαν στους δρόμους, το Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν την κυβέρνηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν άλλη επιλογή από την υπομονή, με μια σταδιακή και όχι την ταυτόχρονη προώθηση των στόχων τους. Εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ως ένα οικονομικά δυναμικό και δημοσιονομικά βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης, τότε θα μεταβληθεί τελικά το γενικότερο κλίμα για μια ουσιαστική επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς θα επικρατήσει στο τέλος η οικονομική λογική».

Ακόμα, επισημαίνεται, ότι οι ηγέτες της Ελλάδας θα πρέπει να μεταφέρουν στους πολίτες τους πιο λογικές προσδοκίες. Η ρητορική και τα μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να αντικατασταθούν από την ειλικρίνεια και τα επιτεύξιμα χρονοδιαγράμματα, ενώ στις διαπραγματεύσεις τους με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα πρέπει να αναζητήσουν εποικοδομητικούς συμβιβασμούς οι οποίοι θα δημιουργούν συμμαχίες και όχι μεγάλες διαπραγματευτικές νίκες.

«Αναπόφευκτα θα πρέπει να συμβιβαστούν αρχικά στα μικρά βήματα ως μέσο επίτευξης του τελικού στόχου που είναι η αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας» καταλήγει το Bloomberg.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
1ον δεν μπορείς να βγάζεις 50άρηδες στην σύνταξη2ον δεν μπορείς σαν κράτος να ελέγχεις το 60% της οικονομίας3ον δεν μπορείς να διατηρείς φόρους υπέρ τρίτων4ον δεν μπορείς να έχεις τόσα κλειστά επαγγέλματα5ον κανείς δε θα σου χαρίσει λεφτά επείδη δεν θες να αλλάξεις τα παραπάνω.
E ναι ..τα αυτονόητα λέει το bloomberg. Τώρα ο Αλέξης με το πλατύ ,ζεστό χαμόγελο,μένει να πείσει όσους ψήφισαν σύριζα,για να γυρίσουμε στις 26 στην προ μνημονίου εποχή,όπως τους είχε τάξει ο Αλέξης,πως, κοιτάχτε παιδιά..επειδή το ταμείον είναι μείον, και λεφτά τα βάζουν άλλοι,πρέπει να πάμε σιγά- σιγά και με το μαλακό για τα ..τάματα που λέγαμε προεκλογικά.Θα τους πείσει..θα τα καταφέρει,προσωπικά έτσι πιστεύω.Wait and see....