Financial Times: H στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη

Financial Times: H στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη Facebook Twitter
5

Το τίμημα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αξίζει να πληρωθεί σύμφωνα με τους Financial Times και τον Marc Chandler, διεθνής επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman που υπογράφει την ανάλυση.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν διαλέξει λάθος κοινή γλώσσα σύμφωνα με τον Chandler o οποίος υποστηρίζει πως στην περίπτωση αυτή η γεωπολιτική έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία και το κόστος του σφάλματος θα είναι ανυπολόγιστο. Ακόμη κι αν είναι το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας είναι υψηλό, αξίζει να πληρωθεί, αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο "Keeping Greece in the euro is about far more than money".

Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι το 2013, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν για συμφωνία εμπορικής ενοποίησης με την Ουκρανία. Όπως αναφέρει το euro2day.gr δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διπλωμάτες γνώριζαν τις γεωπολιτικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Πράγματι, η συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είχε τεθεί από πολλούς ως μακροπρόθεσμος στόχος. Αλλά οι Βρυξέλλες, απορροφημένες με τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για το άνοιγμα των αγορών, ίσως απέσπασαν το βλέμμα από την στρατηγική κατάσταση.

 

Οι ρωσικές αντιδράσεις στην Ουκρανία πάντα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Αλλά το πρίσμα της οικονομίας ήταν λάθος επιλογή και οδήγησε τους διπλωμάτες σε λάθος διαδρομή. Αυτό είναι ένα σφάλμα που η Ευρώπη δεν αντέχει να επαναλάβει στην Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν τις απαιτήσεις της Αθήνας για ένα δάνειο που θα συντηρήσει την χώρα μέχρι τον Ιούνιο, δίνοντας χρόνο για διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Τα ποσά που εμπλέκονται είναι μεγάλα, και οι ελληνικές απαιτήσεις εγείρουν ερωτηματικά για το νομισματικό και μακροοικονομικό πλαίσιο όλης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Αυτά τα θέματα όμως, όσο σημαντικά κι είναι, δεν πρέπει να τυφλώνουν τους πολιτικούς όσον αφορά την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια χώρα που ενώνει τον βορρά με τον νότο, και την ανατολή με την δύση, όπως καμία άλλη. Αποτελεί το νότιο άκρο του ΝΑΤΟ και η σχέση που απολαμβάνει με Ρωσία, Ιράν, Κίνα και άλλους είναι μοναδική εντός της συμμαχίας. Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί.

Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου και ασταθούς τμήματος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Κι αυτός ο ρόλος θα γίνει ακόμη σημαντικότερος, με τις συγκρούσεις που μαίνονται στην βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Η στρατηγική σημασία της χώρας ως πυλώνα της Ευρώπης έχει αυξηθεί κι ας έχει συρρικνωθεί η οικονομία της κατά το ένα τέταρτο. Είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες (και γι' αυτό το λόγο, συμπτωματικά, είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών κατασκευαστών όπλων).

Οι πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης είναι κατανοητό να ανησυχούν που θα υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες τους να πληρώσουν για τις παλαιές δημοσιονομικές ατασθαλίες της Ελλάδας. Αλλά πρέπει να θυμούνται επίσης ότι η χώρα δεν αμείβεται επαρκώς για την πολύτιμη συμβολή της στην κοινή άμυνα της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα ταρακουνήσουν εκείνους τους Ευρωπαίους που κάποτε θεωρούσαν δεδομένο ότι οι μεταπολεμικές εδαφικές τακτοποιήσεις θα γίνουν σεβαστές από όλους τους γείτονες. Στην παρατεταμένη, όπως φαίνεται, αντιπαράθεση της δύσης με την Ρωσία, τα γεωστρατηγικά δεδομένα που κατέχει η Ελλάδα είναι αναντικατάστατα.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να μιλούν για την οικονομική θέση της Ελλάδας λες και έχουν εξασφαλίσει την πλήρη γεωπολιτική υποταγή της. Τα γεγονότα μπορεί να τους επιβεβαιώσουν. Αλλά είναι επικίνδυνο στοίχημα. Θα είναι τραγωδία να βάλουν αυτό το στοίχημα στην τύχη, επειδή θα κάνουν στενόμυαλη ανάλυση της κατάστασης.

Αν το παιχνίδι επιβολής που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από μερικά απλήρωτα δάνεια και οικονομική πίεση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει πει ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη.

πηγή: euro2day.gr

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πόσο θα ήθελα ένα βαλκανικό άξονα με τη Ρωσία. Δεν έχω κανένα μα κανένα επιχείρημα να στηρίξω αυτήν την επιθυμία. Απλά να πάνε να πνιγούνε Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο. :)"H στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί"Θα μου πείτε "καλά, τώρα το πήρες χαμπάρι εσύ;". Αλλά δεν παύει να με εκπλήσσει όταν το συνειδητοποιώ σε πραγματικό χρόνο κι όχι τετριμμένα θεωρητικά, ότι τίποτα σε έσχατο βαθμό στην πολιτική (πόσο μάλλον στον καπιταλισμό) δεν γίνεται δίχως την προοπτική κέρδους (όχι αποκλειστικά με τη στενή έννοια του όρου). Διακηρύξεις, ιδεώδη, αρχές, να 'χαμε να λέγαμε.
Η Ελλάδα παντα θα ειναι με το μέρος της εκαστοτε μεγαλύτερης ναυτικής δυναμης βλεπε Αγγλία παλια, ΗΠΑ τωρα. Η ρωσία ειναι μια δυναμη εκγλωβισμενη απο ιδρυσεώς της. Ο μονος λόγος που ο βασιλιας στον Α παγκοσμιο και ο Μεταξάς στο Β, κρατουσαν ουδετερη σταση και δεν επελεγαν μερια, αν και ήταν "γερμανοτραφεις". Η Ρωσία παντα εκμεταλλευεται τους πολιτιστικους δεσμους μεταξύ μας και μας χρησιμοιποιει χωρις καμια ανταποδοση Ειδαμε την Κυπρο να την αφηνουν στο ελεος της χρεωκοπιας. Ειναι ο διαολος που δεν ξερεις. Επειτα ολα τα συστηματα μας ειναι Αμερικανικά και θα τεθουν σε αχρηστια με ενα κουμπακι. Τοτε το αγριοσκυλο που λεγεται Τουρκια θα κανει τη ζημια οπως το 74 που ημασταν εκτος ΝΑΤΟ.
Φενεται ποιος εκτμεταλευεται ποιον, τοσα χρονια περασαν σε εσωσε κανενας απο αμερικη η την ευρωπη? Παλι λεφτα δανειζεις και ζεις ποιος σου χαρισε εστω ενα ευρω? Τουλαχιστον ερχονται οι ρωσοι τα καλοκαιρια και αφηνουν εκατομμυρια. Και τι εγινε στην κυπρο και κρινεις την ρωσια? ποιος εκτμεταλευτηκε ποιον? Ο πουτιν δεν ηταν που θα μας εδινε 20 δις πριν μπουμε στο δντ, ο πουτιν δεν εδινε κι αλλα δις στην κυπρο? Γνωριζεις οτι απο την γερμανια εδωσαν διαταγη οτι απαγορευεται σε μη ευρωπαικη χωρα να βοηθαει ευρωπαικες χωρες? Αμα δεν το γνωριζεις τοτε τιποτα δεν ξερεις. Δεν το βλεπεις τωρα τι γινετε παλι με την βοηθεια του πουτιν, ο εκβιασμος συνεχιζεται γιαυτο και δεν μπορουμε να ζητησουμε βοηθεια απο αλλου.
"Είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες (και γι' αυτό το λόγο, συμπτωματικά, είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών κατασκευαστών όπλων)."Κατά τ'άλλα, οι Γερμανοί δεν μας θέλουν στο ευρώ. Όταν αγοράζαμε τανκς χωρίς πυρομαχικά (!), υποβρύχια που γέρνουν και ποιος ξέρει τι άλλο, είμαστε καλοί (πελάτες). Όταν αγοράζαμε φρεγάτες, Μιράζ και άλλα διάφορα από τους Γάλλους, πάλι είμαστε καλοί (πελάτες).Τώρα που φαίνεται ότι για όλες αυτές τις αγορές αναγκάστηκε η Ελλάδα να πάρει δάνεια, γιατί δεν μιλάνε; Μήπως θα έπρεπε να ξανανοίξουν την ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΛΒΟ και όλες τις άλλες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ βιομηχανίες που έκλεισαν οι "φιλέλληνες" πρώην ηγέτες μας προκειμένου να αγοράζουμε από τους εταίρους μας; Έτσι, δεν θα τους έχουμε ανάγκη και θα προσφέρουμε απασχόληση σε πολλούς άνεργους Έλληνες.