ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Το 46% των αναγνωστών μας πιστεύει ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη με την παράταση

Το 46% των αναγνωστών μας πιστεύει ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη με την παράταση Facebook Twitter
Φωτ: Ζucchi Enzo / EU Council
9

Σχεδόν οι μισοί απ' τους 3700 αναγνώστες που απάντησαν μέσα σε λίγες ώρες στο γκάλοπ του LIFO.gr θεωρούν πως η επίτευξη της συμφωνίας για παράταση είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας (με την πρόσθεση ενός μικρού ποσοστού που θεωρεί ότι βγαίνουμε "πολύ κερδισμένοι" το ποσοστό ανεβαίνει στο 51%). 

Ούτε κερδισμένοι ούτε χαμένοι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εκτίμηση. 

Αναλύτικά τα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη 46.32% (1,714 ψήφοι)

Δεν βγαίνει ούτε κερδισμένη, ούτε ζημιωμένη 29.78% (1,102 ψήφοι)

Η Ελλάδα βγαίνει ζημιωμένη 15.41% (570 ψήφοι)

Η Ελλάδα βγαίνει πολύ κερδισμένη 5.11% (189 ψήφοι)

Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ζημιωμένη 3.38% (125 ψήφοι)

9

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Γενικά όπως έχω γράψει παλιότερα :από την ακραία νεοφιλελευθερη εθελόδουλη συγκυβέρνηση με την πληθώρα τωναντισυνταγματικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου,τη φτωχοποίηση των αστικώνστρωμάτων ,τη διάλυση του κοινωνικού κράτους,την εκποιηση της δημόσιαςπεριουσίαςμε δωράκια στους κολλητούς ντόπιουςολιγάρχες(ΟΠΑΠ-ΕΛΛΗΝΙΚΌ-ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ-ΔΑΝΕΙΑΜΗΝΤΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ κτλ)είναι ΔΕΔΟΜΈΝΟ πως έστω και μιαρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Συριζα ειναι απείρως προτιμότερη.Ομωςκαλό ειναι να μην τρέφει κανείς φρούδες ελπίδες.Η αντίφαση τωνρεφορμιστικών κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos προκύπτει απότο γεγονός ότι υπόσχονται να αμφισβητήσουν τιςπολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την Υ/Ε σε συνεργασία με τιςντόπιες ελίτ παλιές ή ανερχόμενες, χωρίς να αμφισβητούν στο ελάχιστο τη συμμετοχή των χωρώντους στην ΕΕ και , φυσικά, στην Ευρωζώνη. Οι πολιτικές λιτότηταςόμως αντίθετα,είναι οι απαραίτητες πολιτικές που επιβάλλονται σε χώρες που είναιενσωματωμένες στη ΝΔΤ από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τους θεσμούςτης(IMF-ΕΕ-ΕΚΤ-ΠΟΕ-G7).Χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου του νομίσματος και της κίνησης κεφαλαίων ,εμπορευμάτων -υπηρεσιων,εργασίας είναι αδύνατη η αυτόνομη ,κυριαρχική εθνική πολιτική.Ετσι το διακύβευμα είναι να επιτύχουν κάποια αναδιαπραγμάτευση της παρούσαςδανειακής συνθήκης με την Υ/Ε (που εκπροσωπείται από την Τρόικα, δηλαδή την ΕΕ,το ΔΝΤ και την ΕΚΤ), με κάποια ελάφρυνση του χρέους (π.χ. επιμήκυνση του χρόνουαποπληρωμήςτων δανείων,μείωση των επιτοκίων,ρήτρα ανάπτυξης) και επομένως μία ήπιαχαλάρωση των σημερινών θανατηφόρων πολιτικών λιτότητας και ΙΣΩΣ κάποιαβελτίωση εισοδημάτων. Ακόμα και αυτο το ελάχιστο όμως για τηχειμαζόμενη κοινωνία μας είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και γιαυτό ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τηνδιαπραγματευόμενη κυβερνηση και την ελέγχουμε εκ του αποτελέσματος .Το πολιτικό υποκείμενο -ο λαός- έχει αποκτήσει ένα άλφα βαθμό ριζοσπαστικότητας ,ο Συριζα εκφράζει τους βαθμούς ελευθερίας που αυτή η πολιτική /κοινωνική μάζα μπορεί επι του παρόντος να διακδικήσει άρα με αυτόν θα πορευτούμε διεκδικώντας ακόμα περισσότερη πολιτκή αυτοτέλεια και ενημέρωση του κόσμου ώστε το ΕΥΡΏ και η ΕΕ να πάψει να είναι φετιχ.
στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν υπαρχει νικητης ή ηττημενος...για μενα ακομα και ενα μνημονιακο μετρο(απτο περιφημο e-mail χαρδουβελη πχ)να μην υπαρχει ειναι κερδος...για να ειμαστε ομως απολυτοι θα πρεπει να δουμε τα ισοδυναμα που θα προτεινει η κυβερνηση....ας κανουμε λιγο υπομονη
Και οι αναγνώστες του LIFO τρώνε την παραμύθα και είναι και εθνικώς υπερήφανοι, έτσι από άποψη, όχι ότι κατάλαβαν τι έγινε στο Eurogroup...Αλλά σου λέιει βρε παιδί μου τώρα διαπραγματευόμαστε, τους έσκισε ο Baroufakis...τότε γιατί φωνάζει ο Λαφαζάνης συντρόφοι;;; Εεεεε;;;Αμολάτε καλούμπα προς το παρόν και τα λέμε από Δευτέρα.
Είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πρέπει πρώτα να γίνουν δεκτές οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και να ψηφιστεί το πακέτο από τα κοινοβούλια για να δούμε τις προθέσεις των εταίρων. Εκεί θα φανεί αν μας κλείνουν το μάτι, αναγνωρίζοντας ότι κάπου έχουμε δίκιο, ζητώντας να κάνουμε υπομονή ή απλά προσπαθούν να επιβάλουν μια πολιτική που αυτοί θεωρούν σωστή ανεξάρτητα από τις αποφάσεις μιας πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης.
Πάντως αντί να βγάζουμε συμπεράσματα για το χαμηλό iq των ερωτώμενων (που πάντα είναι χαμηλότερο από το δικό μας), γιατί να μη σκεφτούμε ότι αυτό που είναι χαμηλό είναι οι προσδοκίες; Γιατί να μη σκεφτούμε ότι οι πολίτες έχουν πάρει μυρωδιά για το ποιος κάνει κουμάντο στην Ε.Ε; Όχι πάντως αυτοί με την ψήφο τους. Υπάρχει και ο φόβος να μη γυρίσουν στα παλιά (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ), οπότε μία ανεκτικότητα τη δείχνουν. Και τώρα εδώ που τα λέμε οι μισοί που μπαίνουν στο lifo έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί ΠΟΤΑΜΙ. Πολύ χονδρικά αυτήν την εντύπωση έχω, οπότε το τελευταίο παίζει άνετα πολύ.
Δεδομένων των συνθηκών και εκεί που ημασταν προφανως ειμαστε κερδισμενοι και πολυ μάλιστα .πολυ απλα γιατί δεν είχαμε αλλη εναλλακτική επιλογή. Οτιδήποτε αλλο ηταν πολυ χειροτερο. Ειναι αλλη ερώτηση αν είμαστε κερδισμένοι απο τις εκλογες που έγιναν και απο την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτές τις 3 βδομαδες και την στρατηγική μας .Έχω την εντύπωση οτι κατι τόσο ξεκάθαρο μπερδευεται όπως τίθεται η ερωτηση και συνεπως βγαινουν λάθος συμπερασματα.