Πρώτες ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων στα ράφια της ελληνικής αγοράς

Πρώτες ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων στα ράφια της ελληνικής αγοράς Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
9

Γεγονός αποτελούν σύμφωνα με  το ρεπορτάζ της Καθημερινής οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ελληνικών επιχειρήσεων να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.

Οι ξένοι απαιτούν πλέον την προπληρωμή, κάτι που σαν τακτική άρχισε να εφαρμόζεται από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014 και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η Καθημερινή αναφέρει ότι η κατάσταση έγινε ακόμη εντονότερη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενώ αναφέρεται πως κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση πλέον είναι χειρότερη ακόμη και σε σύγκριση με το 2012.

Παράγοντες της αγοράς, μίλησαν στην εφημερίδα και αναφέρουν πως ήδη παρουσιάζονται προβλήματα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα premium προϊόντα, όπως για παράδειγμα σε κάποιες γνωστές βελγικές μπίρες. Δυσκολίες έχουν επίσης παρουσιασθεί στις εισαγωγές χημικών προϊόντων, τόσο τελικών προϊόντων όσο και υπό τη μορφή των πρώτων υλών, κάτι που δυσχεραίνει την παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν κάνουν «ευκολίες πληρωμής» ούτε καν στους θεωρούμενους καλούς πελάτες, ενώ το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους. «Πολλές τουριστικές μονάδες οι οποίες ήθελαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, κυρίως μηχανολογικό, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) κ. Βασίλη Κορκίδη η απαίτηση προπληρωμής του συνόλου της παραγγελίας δεν αποτελεί «ιδιοτροπία» προμηθευτών από κάποια συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, οι περισσότερες δυσκολίες συναντώνται στις συναλλαγές με επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ελβετία, αλλά πλέον ακόμη και από τις ΗΠΑ. Το παρήγορο είναι ότι οι Κινέζοι προμηθευτές δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις - για την ώρα τουλάχιστον.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Kovanis61 συμφωνώ μαζί σου. Πέστα χρυσόστομε!!Με βγάζει απ´ τα ρούχα μου η λογική που υπάρχει παντού του ξοδεύω περισσότερα από αυτά που που διαθέτω και καταφεύγω σε άμεσο ή έμμεσο δανεισμό για να ανταπεξέλθω εις βάρος των οφειλών μου σε τρίτους- σε ένα ατελείωτο ιδιωτικό πανηγύρι μικροβιωσιμότητας και λαμογιάς. Τρελαίνομαι.Το κάνουν οι περισσότεροι.
ημαρτον και ντροπη σας>>>.θα σας λείψει το τυρι ολλανδιας και διαφορα τετοια και προσπαθείτε να σπειρετε πανικο και διχασμο. δεν καταλαβαινω γιατι να μην πληρωσεις αμεσως....ολοι οι σουπερματαδες ενω εισπρατουν μετριτα πληρωνουν με εξαμηνες επιταγες ολες της ελληνικες παραγωγικες μοναδες(τυροκομια,αλευρια......)χρονια τωρα,αυτο σημαινει οτι ολες οι παραγωγικες επιχειρησεις εχουν προβλημα και καταφευγουν στον δανεισμο με υψηλα επιτοκια,οι σουπερματαδες βαζουν τα λεφτα στην τραπεζα και περνουν τους τοκους,και ειρωνια ειναι οτι οι παραγωγικες επιχειρησεις δανειζονται απο τα λεφτα των σουπερματαδων, και τους εκβιαζουν οτι αν δεν δεκτουν θα αποσυρουν το προιον απο το ραφι.μηπως λεω εγω τωρα (ο τρελος:::)θα επρεπε να υπαρχει καποιος νομος....να καταργηθουν οι επιταγες,οι πιστωτικες καρτες::: ωστε να ξεβρωμιση το εμποριο και να γινει καλυτερη η ζωη μας και να παψουμε να ξοδευουμε περισσοτερα απο οτι εχει η τσεπη μας:::ενας γρηγορος τροπος να γινουν ολλα αυτα ειναι να φυγουμε απο το ευρω,θα ζοριστουμε λιγο στην αρχη,δεν θα πεινασουμε περισσοτερο απο οτι τωρα,αλλα θα μπουν καποια πραγματα σε ταξη.
Το πρόβλημα είναι οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που δεν παράγει η Ελλάδα. Εκτός από αυτά, νομίζω κάνουμε και χωρίς βελγικές μπίρες ή γερμανικά αλλαντικά. Γελάω με τα ράφια στα ελληνικά σουπερμάρκετ, σε σύγκριση με τα γερμανικά σουπερμάρκετ όπου το 70% και άνω είναι γερμανικά προϊόντα. Στην Ελλάδα μέχρι και εισαγόμενο γάλα και λάδι υπάρχει!
Λάθος κανείς. Γινόταν τέλη 11 αρχές 12 αλλά μετά και μέχρι πρόσφατα μας έδιναν τη δυνατότητα να αγοράσει ο προμηθευτής ασφάλεια (οτι δηλαδή θα πληρωθεί) και λειτουργούσε το εμπόριο. Τώρα πάλι δεν γράφουν ασφάλειες για συναλλαγές με τελικό προορισμό την Ελλάδα οπότε οτι αγοράζεις το πρόπληρωνεις
Μπορεί και να έχεις δίκιο αν και δεν ξέρω για πιο κλάδο αναφέρεσαι αλλά στην δικιά μου περίπτωση από το 2011 και μετά δεν υπάρχει πίστωση ούτε επιταγές (στις περισσότερες περιπτώσεις) και όλα προπληρώνονται με αποτέλεσμα να κάνω και εγώ το ίδιο στους πελάτες μου με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό (τζίρο, κέρδη κτλ)ΥΣΑνήκω στις μικρές επιχειρήσεις ούτε καν στις μεσαίες :)